Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Ναυάγησε η πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας

Βουλή
Σε φορτισμένο κλίμα και με τις πατριωτικές κορώνες κυρίως από τους βουλευτές της...
αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυριαρχούν ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού απέρριψαν με 153 ψήφους την πρόταση της «γαλάζιας» παράταξης μετρώντας μία απώλεια, του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρη Καμμένου, που υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διαγράφηκε από τον Πάνο Καμμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσουν να κινηθεί η διαδικασία προκειμένου να μην παραμείνει ο Δημήτρης Καμμένος στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. ♦Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 123 βουλευτές.

Μετά το αντιδημοκρατικό παραλήρημα του καταζητούμενου τέως βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, που κυριάρχησε τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης, η κόντρα κυβέρνησης αντιπολίτευσης κορυφώθηκε το Σάββατο με την αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Ανεύθυνη η στάση» της Νέας Δημοκρατίας 

Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για τη στάση που έχει κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια για την επίλυση του ονοματολογικού της γείτονος και έβαλε στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη που «δίχασε τους Έλληνες στην απέλπιδα προσπάθεια να ενώσει την τριχοτομημένη παράταξή του» και τον Αντώνη Σαμαρά «για εμπόριο πατριωτισμού».

Ο πρωθυπουργός συμπέρανε πως η Ν.Δ. και ο πρόεδρός της «επέλεξαν με την ανεύθυνη στάση τους να ανοίξουν το ''κουτί της Πανδώρας''. Με πανομοιότυπες καθρεπτικές τοποθετήσεις με τους εθνικιστές του VMRO, περί ''ανεπίτρεπτης εθνικής υποχώρησης & μειοδοσίας'', νομιμοποίησαν τον εμπρηστικό εθνικιστικό λόγο στη χώρα μας».

Ο Αλ. Τσίπρας στη συναισθηματική φορτισμένη ομιλία του, έδωσε το έναυσμα για αλλαγή σελίδας, για την Ελλάδα του αύριο. «'Οχι την Ελλάδα της μιζέριας και της χρεοκοπίας, αλλά την Ελλάδα που μας αξίζει».

Για να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους

Κυριάκος ΜητσοτάκηςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Απομακρυνόμενος για τα καλά από το «φιλελεύθερο» προφίλ του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κάλεσε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει για τα δεινά που επέφερε στην χώρα συνδέοντας άμεσα την φήφο κατά της πρότασης δυσπιστίας «υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ». Ψηφίζοντας όχι «βγάζετε, η καθεμία και ο καθένας ξεχωριστά, ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρώντας τους υψηλούς τόνους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξήγησε ότι κατέθεσε τώρα πρόταση μομφής για να θέσει όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνο Καμμένο, για πολιτική υποκρισία και κυνισμό.

Η απάντηση Καμμένου
Λίγο νωρίτερα, αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ., ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είπε ότι «βλέποντας ο κ. Μητσοτάκης πως τελειώνει το μαρτύριο του λαού, ρίχνει πολιτικές 'μπαλωθιές'», προσθέτοντας για την αντιπολίτευση ότι «μετά την 21η Ιουνίου δεν υπάρχει καμία ελπίδα γι' αυτούς».

Αποκαλυπτικός ο Κοτζιάς

Νίκος Κοτζιάς
 EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, που όπως είχε προαναγγείλει έφτασε στη Βουλή έχοντας στα χέρια του τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του ΥΠΕΞ για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης Καραμανλή στο ζήτημα της ονομασία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με όσα διάβασε, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε δεχθεί να διαπραγματευθεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Πρόσθεσε μάλιστα πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε το «Βόρεια Μακεδονία» όταν ρωτήθηκε από τον Μάθιου Νίμιτς με ποιο όνομα συμφωνούσε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, αφού προηγουμένως είχαν απορριφθεί -είτε από την Ελλάδα είτε από την ΠΓΔΜ- τα ονόματα Μακεδονία-Σκόπια, Σκόπια Μακεδονία κ.ά.

«Υπάρχουν αποδείξεις ότι συμφωνούσατε με το Μακεδονία-Σκόπια», είπε ο Νίκος Κοτζιάς, και αποδεικνύονται από τηλεγραφήματα και επιστολές.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από τα έδρανα της Βουλής, κυρίως από την πλευρά της Ν.Δ., είπε ο Νίκος Κοτζιάς: «Κάποιοι δεν αντέχουν την αλήθεια».

«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας»

Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης δυσπιστίας, κυβερνητικός αξιωματούχος, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας. Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Η αντιπολίτευση 

Το βήμα της Βουλής χρησιμοποίησε η Φώφη Γεννηματά για να απαντήσει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα που παραίνεσε το Κίνημα Αλλαγής να στηρίξει τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Όπως είπε, «σεβόμαστε τους συντρόφους μας, αλλά δεν δεχόμαστε υποδείξεις. Εμείς λαμβάνουμε αποφάσεις βάσει της εμπειρίας μας».

«Εμείς σεβόμαστε τους συντρόφους μας στην Ευρώπη αλλά δεν χρειάζονται υποδείξεις. Για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός, γιατί εμάς αφορά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», τόνισε.

«Το δίλημμα είναι αν θα παραχωρήσουμε κι άλλο έδαφος στην Τουρκία», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης που στήριξε τη συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κρύβεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία και κάνει την ίδια «αθλιότητα» αποδεχόμενος το όνομα «Μακεδονία».

Το ΚΚΕ από χθες έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση.

⇒ Οχυρωμένος πίσω απ' την Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, έσπασε τη σιωπή του, παραπέμποντας στη χθεσινή ομιλία της πρώην υπουργού στη Βουλή.

⇒ Κατώτερη των προσδοκιών των διοργανωτών ήταν η συμμετοχή των διαδηλωτών κατά της λύσης του Μακεδονικού, στο Σύνταγμα. Μικρής έκτασης επεισόδια. 

Βίαιη επίθεση και κλοπή της φωτογραφικής του μηχανής καταγγέλλει φωτορεπόρτερ (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), ο οποίος κάλυπτε φωτογραφικά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία έξω από το Κοινοβούλιο. Η επίθεση έγινε λίγο μετά τις 9 η ώρα, όταν το κλίμα ήταν τεταμένο τόσο στα σκαλιά της Βουλής όσο και παρακάτω, κοντά στη λεωφόρο Αμαλίας, όπου γίνονταν επεισόδια μεταξύ εθνικιστών και αστυνομικών.

Πλατεία Συντάγματος  EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Υπογράφουν τη συμφωνία
Παρουσία των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, θα υπογραφεί το πρωί της Κυριακής στην Πρέσπα, από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμίτροφ, η διεθνής συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Την Κυριακή στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ θα διεξαχθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας «κατά της συνθηκολόγησης» του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, με κεντρικό ομιλητή τον ηγέτη του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Τη Δευτέρα, στα Σκόπια, αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό, με τον κυβερνητικό συνασπισμό να διαθέτει άνετη πλειοψηφία για την υπερψήφισή της.



Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Ιωακείμ

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: