Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Όλα τα βλέμματα στις τουρκικές κάλπες


Άνοιξαν στις 8 το πρωί για 60 εκατομμύρια πολίτες, που καλούνται να ψηφίσουν στις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας, που θα μπορούσαν να...
εδραιώσουν την εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή να περιορίσουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.

Οι ψηφοφόροι άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες, που θα ολοκληρώσουν τη μετάβαση της γειτονικής χώρας σε ένα νέο εκτελεστικό προεδρικό σύστημα με πρωτοφανείς υπερεξουσίες, το οποίο εγκρίθηκε με το περσινό αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Η προσέλευση σε ορισμένα εκλογικά τμήματα στις μεγάλες πόλεις ξεκίνησε νωρίς από αυτούς που επέλεξαν να πάνε πρωί για να αποφύγουν ουρές που σχηματίζονται προς το μεσημέρι. Ο Πρόεδρος του Ανώτατου εκλογικού Συμβουλίου δήλωσε ότι ευελπιστεί τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν πριν από τις 11.00 το βράδυ.

Πρόκειται για τις πιο σημαντικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, τις οποίες προκήρυξε ενάμιση χρόνο νωρίτερα απ' το προγραμματισμένο ο Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο με τους αναλυτές να ερμηνεύουν αυτή την κίνηση σημειώνοντας ότι ο ίδιος θέλει να προλάβει μια πιθανή οικονομική ύφεση.

Ανοιχτά τα σενάρια
Ο Ερντογάν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία πριν 15 χρόνια το 2003, επιδιώκει να επανεκλεγεί για μια νέα πενταετή θητεία και το κυβερνών ΑΚΡ συμμαχώντας με το εθνικιστικό MHP να διατηρήσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.

Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος θεωρείται φαβορί, πρέπει να εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων σήμερα στον πρώτο γύρο. Αλλιώς θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουλίου δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων υποψηφίων.

Ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν είναι ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεξήγαγε πολύ δυνατή προεκλογική εκστρατεία με μαζικές συγκεντρώσεις. 

Η μόνη υποψήφια γυναίκα είναι η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ του νέου εθνικιστικού Καλού Κόμματος. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών έφυγε από το κύριο εθνικιστικό κόμμα της Τουρκίας (MHP) και δημιούργησε το δικό της.

Τουρκικές εκλογές AP Photo/Emre Tazegul
Ρυθμιστής στην τουρκική εθνοσυνέλευση ενδέχεται να είναι το αριστερό-φιλοκουρδικό κόμμα HDP, αν συγκεντρώσει πάνω από 10%. Σε αυτή την περίπτωση, όπως εκτιμούν Τούρκοι παρατηρητές, ο Ερντογάν θα χάσει την πλειοψηφία.

Ο Σελαχάτιν Ντεμίρτας, ο υποψήφιος του HDP,  αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει την εκστρατεία του μέσα από τη φυλακή, αφού βρίσκεται πάνω από 1 χρόνο κρατούμενος με κατηγορίες για τρομοκρατία χωρίς να έχει ακόμα δικαστεί. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η φυλάκισή του είναι πολιτικά υποκινούμενη.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλη την χώρα, καθώς επί ποδός βρίσκονται 530.000 άνδρες των δυνάμεων ασφάλειας. Στην Κωνσταντινούπολη έχουν επιστρατευτεί πάνω από 38.000 αστυνομικοί, τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα και πάνω από 100 αύρες.

Όμως, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι δύσκολα θα επιτραπεί μια δίκαιη αναμέτρηση μέσα σε κλίμα φόβου και στις συνθήκες του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε πριν σχεδόν δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Από τότε, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνελήφθησαν ή απολύθηκαν από στα μέσα ενημέρωσης, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, το στρατό και το δημόσιο.

6 συλλήψεις για «εξύβριση» του Ερντογάν
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, η αστυνομία συνέλαβε το βράδυ του Σαββάτου έξι άτομα με την κατηγορία ότι «προσέβαλαν τον πρόεδρο Ερντογάν» μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι έξι συλληφθέντες, λίγο πριν από την τελευταία προεκλογική συγκέντρωση, ανέβασαν στους λογαριασμούς τους βίντεο στα οποία εμφανίζονται να φωνάζουν βρισιές εναντίον του προέδρου και διώκονται για το αδίκημα της «εξύβρισης κρατικών αξιωματούχων», το οποίο επισύρει ποινές έως και τεσσάρων χρόνων φυλάκισης.

Η αστυνομία, όπως ανακοινώθηκε, αναζητεί κι άλλους υπόπτους.

Στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 2.000 ανάλογες υποθέσεις προσβολής του Τούρκου προέδρου, ενώ μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονται ακόμη και μαθητές.

Πού ψηφίζουν οι υποψήφιοι
Ο Ταγίπ Ερντογάν θα ψηφίσει ως συνήθως σε σχολείο στο Σκούταρι της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης. Ο απερχόμενος και τελευταίος πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ θα ψηφίσει στην Σμύρνη, ενώ όπως κάθε φορά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο εταίρος του Ερντογάν και ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα ψηφίσουν στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη και στο Μαιλέρμπεγι, θα ρίξει την ψήφο της η Μεράλ Ακσενέρ ηγέτης του Καλού Κόμματος ενώ ο υποψήφιος πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μουχαρέμ Ιντζέ ψήφισε -πρώτος από όλους τους υποψηφίους- στη Γιάλοβα από όπου κατάγεται. Ο Ντεμιρτάς, θα ψηφίσει στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: