Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Όταν η ΝΔ πρότεινε το «Μακεδονία – Σκόπια»

Αποτέλεσμα εικόνας για Όταν η ΝΔ προτείνει το «Μακεδονία – Σκόπια»
«Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω»: Το μήνυμα του Νίκου Κοτζιά για το Μακεδονικό, χθες το βράδυ κατά τη...
συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μάλλον θα πρέπει να ήταν αναμενόμενο για όσους δεν ασκούνται στην επιλεκτική μνήμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών, στην πιο λεπτή ίσως φάση της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό και στη σκιά νέας… εθνικοπατριωτικής υπερθέρμανσης εν όψει των αυριανών συλλαλητηρίων, ίσως και να υπενθύμισε το αυτονόητο: Ότι, δηλαδή, θα ήταν σώφρων να αποφεύγουν να μιλούν για «προδότες» και να δημιουργούν κλίμα εθνικού διχασμού όσοι κάποτε συναινούσαν στην αμιγή χρήση του ονόματος «Μακεδονία» για την πΓΔΜ, χωρίς κανένα συνθετικό.

«Αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο», είπε, στη συνέντευξή του, ο Νίκος Κοτζιάς προσθέτοντας: «Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί. Αν με προκαλέσει κανείς ξανά, θα καταθέσω το αρχείο που έχω. Τους προστατεύω αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δικαιούνται ανεύθυνων κατηγοριών. Το "Μακεδονία-Σκόπια" το είχαν δεχθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπήρξαν κυβερνήσεις που υιοθέτησαν το "Μακεδονία-Σκόπια" ως ονομασία για το εξωτερικό και "Μακεδονία" για το εσωτερικό».


Η μαρτυρία του Στόγιαν Αντοφ

Ποιες είναι οι κυβερνήσεις που είχαν δεχθεί το «Μακεδονία-Σκόπια»; Επί του παρόντος, παραμένει άγνωστο το τι ακριβώς περιέχει το αρχείο Κοτζιά. Είναι όμως απολύτως γνωστές, και δημόσια καταγεγραμμένες, μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ εκείνων που είχαν συναινέσει στο συγκεκριμένο όνομα ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όντας πρωθυπουργός το 1992.

Η πλέον ενδεικτική ίσως, και πιο πρόσφατη, εξ αυτών είναι η συνέντευξη που είχε δώσει στις 19 Οκτωβρίου του 2014 στην «Καθημερινή» ο Στόγιαν Αντοφ, στενός συνεργάτης του Κίρο Γκλιγκόροφ και τότε πρόεδρος της Βουλής της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Ο Στόγιαν Αντοφ περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο ίδιος στο φόρουμ του Νταβός, τον Φεβρουάριο του 1992, με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Χένρι Κίσινγκερ. Οι τρεις τους κάθονταν δίπλα-δίπλα, στο ίδιο τραπέζι, στο δείπνο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ. «Την ώρα που τρώγαμε στο Νταβός», έλεγε ο Στόγιαν Αντοφ στην «Καθημερινή» και τον Σταύρο Τζίμα, «ο Μητσοτάκης μού έδωσε ένα σημείωμα, ένα μικρό χαρτάκι που έγραφε ότι "το μάξιμουμ που μπορεί να γίνει με τα σημερινά δεδομένα στην Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα, είναι το Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια. Ή παρένθεση ή παύλα. Αυτό είναι το μέγιστο που θα μπορούσε να αποδεχθεί η Ελλάδα". Το έγραψε σ’ ένα λευκό χαρτί και μου είπε: "Δώστο στον Γκλιγκόροφ. Αν δεν αλλάξετε όνομα δεν μπορεί να υπάρξει λύση"».


Για την ιστορία, το «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια» βρισκόταν στα πέντε ονόματα της λίστας Νίμιτς στον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης για το Μακεδονικό και διαγράφηκε με απαίτηση της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης.



Η Διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977

Επίσης για την ιστορία, έτερο ντοκουμέντο για το πώς είχαν χειριστεί παλαιότερες κυβερνήσεις στο Μακεδονικό αποτελεί το κείμενο συμπερασμάτων της τρίτης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση Γεωγραφικών Ονομάτων του 1977. Η Διάσκεψη είχε γίνει στην Αθήνα από τις 17 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου του 1977, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή με υπουργό Εξωτερικών τον Δημήτριο Μπίτσιο, και αναγνώριζε τη μακεδονική γλώσσα. Συγκεκριμένα, το κείμενο συμπερασμάτων αναφέρει:

«Αναγνωρίζοντας περαιτέρω ότι στη Γιουγκοσλαβία η λατινοποίηση του σερβο-κροατικού και μακεδονικού κυριλλικού αλφάβητου έχει από καιρό χρησιμοποιηθεί σε επίσημα γεωγραφικά λεξικά και χάρτες», η διάσκεψη συνιστά πως «τα συστήματα που αναφέρονται στο παράρτημα του παρόντος ψηφίσματος πρέπει να υιοθετηθούν ως διεθνή συστήματα για τη λατινοποίηση των σερβο-κροατικών και μακεδονικών γεωγραφικών ονομασιών στη Γιουγκοσλαβία».

Ο καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα πως το κείμενο αυτό δεν συνιστά αναγνώριση της γλώσσας και πως η Διάσκεψη του 1977 απλώς τυποποίησε το πώς θα γράφονται τα τοπωνύμια με λατινικούς χαρακτήρες. Ο Νίκος Κοτζιάς, απαντώντας στην ερμηνεία αυτή, δήλωσε χθες πως «ο κ. Μπαμπινιώτης θα έπρεπε να είναι πιο μετρημένος στις δηλώσεις του».

Η συνέχεια θα είναι, προφανώς, εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εάν και εφόσον δοθούν πράγματι στη δημοσιότητα τα διπλωματικά αρχεία των τελευταίων 40 ετών για τη διαχείριση του Μακεδονικού…


Νικόλ Λειβαδάρη

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: