Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Αλλάζουν οι χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ για το 33% των υπόχρεων


Με οδηγό τις αλλαγές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, έρχονται και οι ανάλογες αναπροσαρμογές των...
ποσών που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους. Το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να ενημερώνει τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, για τα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας σε ερώτημα των κυβερνητικών βουλευτών, ενημέρωσε πως ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, θα αυξηθεί για το 15% ενώ για την συντριπτική πλειονότητα (67%) των ιδιοκτητών, θα παραμείνει ο ίδιος.

Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, είπε ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συντάξεις
Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε δια της διπλωματικής οδού, λέγοντας ότι «δεν είναι της ώρας αυτά».

Πιστοληπτική γραμμή και χρέος
Όσον αφορά την πιστοληπτική γραμμή, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση εφαρμογής και το θέμα τωρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία.

Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε, ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα.

Έρχονται φοροελαφρύνσεις
Το 100% του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις, είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Ο κ. Χουλιαράκης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι:

Το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές,
Το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.


Κατώτατος μισθός
Με τη σειρά του, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νάσος Ηλιόπουλος, ενημέρωσε ότι κατά τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει δέσμευση για τον κατώτατο μισθό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αυξήσεων.

Στεγαστικό επίδομα
Στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε στους βουλευτές ότι στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η καθιέρωση του στεγαστικού επιδόματος.

Το εν λόγω επίδομα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφορά 1.350.000 άτομα και το κόστος του ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, συνολικά.

Η κ. Φωτίου είπε το επίδομα θα δοθεί σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 24.000 ευρώ και θα κυμαίνεται από 70 ευρώ για ένα άτομο μέχρι και 210 ευρώ για οικογένεια.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: