Oι επιθέσεις στον Λόφο Φιλοπάππου και τη γύρω περιοχή η οποία θεωρείται η βιτρίνα της πόλης, έχουν πάρει μορφή επιδημίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αλλά και καταγγελίες αρχαιολόγων...
στο Τvxs.gr μιλούν για εκατό περίπου επιθέσεις τον τελευταίο χρόνο με μαχαίρια και σπασμένα μπουκάλια, σε μεμονωμένα άτομα, ζευγάρια και εφήβους.
Ωστόσο η αστυνομία ενώ παραδέχεται το πρόβλημα, δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία καθώς ταξινομούνται με βάση το αδίκημα και όχι με βάση την περιοχή όπως μας είπαν στην τηλεφωνική μας επικοινωνία. Βέβαια πρόσφατα και αφού το θέμα απασχολεί μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες τα τελευταία χρόνια, μπήκε σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο ασφαλείας με τη συμμετοχή περίπου 70 αστυνομικών. Όπως μας είπε η υπεύθυνη τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι επιχειρήσεις έχουν αποδώσει ήδη καρπούς με την πρόσφατη εξάρθρωση εγκληματικών ομάδων, που έκλεβαν κυρίως τουρίστες.
Το θέμα είναι πάντως πως ακόμα και η σύλληψη ατόμων που δρούσαν οργανωμένα και έκαναν καθημερινά επιθέσεις με μαχαίρια εντός του λόφου αλλά και στην Διονύσιου Αεροπαγίτου, περιόρισε αλλά δεν εξάλειψε τις επιθέσεις.
Οι επιθέσεις γίνονται συχνά μέρα μεσημέρι και εκτός από ληστείες υπάρχουν επίσης καταγγελίες για βιασμό με χαρακτηριστικότερη της νεαρής Αμερικανίδας προ λίγων ετών η οποία επισκέφθηκε τα μνημεία του λόφου Φιλοπάππου. «Είχαμε πάει με τον σύντροφό μου βόλτα στον λόφο μεσημέρι. Ξαφνικά εμφανίστηκαν τρεις άνδρες. Ο ένας με έπιασε και με την απειλή σπασμένου μπουκαλιού στο λαιμό μου ζήτησε τα κινητά μας» περιγράφει η Ε. στο tvxs.gr την ώρα που διάφοροι περαστικοί είχαν τουλάχιστον από ένα συμβάν σχετικό γνωστών τους να αναφέρουν.
«Αν υπήρχαν αρχαιοφύλακες στα συγκεκριμένα μνημεία δεν θα είχαμε τόσα κρούσματα» λέει κάτοικος της περιοχής στο tvxs.gr. Η υπεύθυνη του λόφου στην εφορεία Αθηνών Μαρία Ντούρου παραδέχεται πως από τον Μάη που αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιοφυλάκων στον λόφο, έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων. Ωστόσο η υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη και δεν είναι δυνατόν να διαθέτει αρχαιοφύλακες όλο το χρόνο.
«Η ασφάλεια στην περιοχή μπορεί να είναι δουλειά της αστυνομίας, αλλά δεν μπορούμε να φτάσουμε σε όλα τα σημεία. Δεν μπορούμε να ανέβουμε στον βράχο. Η παρουσία αρχαιοφυλάκων επομένως βοηθά στην συνολική βελτίωση της κατάστασης» μας λέει η υπεύθυνη τύπου της Αστυνομίας η οποία προσθέτει πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση έχουν επιστρατευθεί και ποδηλάτες αστυνομικοί για να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα σημεία του λόφου.
Ο δήμος Αθηναίων, εντωμεταξύ έχει δεχτεί αιτήματα για τη φωταγώγηση του λόφου αλλά τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει παρθεί ακόμα. «Κι εμείς από τη μεριά μας έχουμε κάνει αίτημα στον δήμο για φωταγώγηση. Έχει ανταποκριθεί ωστόσο περιμένουν να εγκριθεί το κονδύλι» συμπληρώνει η υπεύθυνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
Μπορεί η ουσία να βρίσκεται πάντα στα αίτια που γεννούν την εγκληματικότητα και την αντιμετώπισή τους, ωστόσο όταν μια περιοχή αποτελεί πληγή και το πρόβλημα χρονίζει η αναβολή γεννά θύματα και ανασφάλεια.
Η λυπηρή πραγματικότητα λέει, πως μέχρι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα με την ταυτόχρονη τοποθέτηση αρχαιοφυλάκων αλλά και φωτισμού στην περιοχή, η εικόνα του Ινδού τουρίστα που δέχτηκε επίθεση πριν λίγους μήνες την ώρα που έβγαζε σέλφι στην Ακρόπολη, θα κάνει τον γύρο του κόσμου με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ενώ οι γονείς των εφήβων θα προτιμούν να μένουν τα παιδιά σπίτι με τα τάμπλετς ανά χείρας από το να κάνουν μια δημιουργική βόλτα στον υπέροχο αυτόν χώρο.
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου