Τη στιγμή που η διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές έχει μπει στην τελική ευθεία, η επικεφαλής του ΔΝΤ έφερε -εκ νέου και επιτακτικά- στο προσκήνιο το θέμα τους χρέους, υπογραμμίζοντας πως μία αναδιάρθρωσή του «είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητη στην περίπτωση της Ελλάδας ώστε να καταστεί βιώσιμο».
Σημειώνεται ότι η παραπάνω θέση του ΔΝΤ είναι αντίθετη της επίσης ευρωπαϊκής γραμμής, η οποία -μέχρι αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον- απορρίπτει ένα ενδεχόμενο κουρέματος.
Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι καθόλου τυχαία η...
σημερινή αναφορά του Λευκού Οίκου στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους - ούτε βεβαίως η ερώτηση του Eurogroup προς το Ταμείο, σχετικά με το εάν το χρέος είναι βιώσιμο.
Στην ομιλία της στο ινστιτούτο Brookings, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε εξάλλου, πως το Ταμείο δεν πρόκειται να παραβιάσει τους κανόνες του για χάρη της Ελλάδας: «Το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει μια γραμμή που δεν συνεπάγεται ότι σιωπούμε, αλλά προσπαθούμε να έχουμε στο μυαλό μας τις εξελίξεις και να μην είμαστε υπερβολικοί στις θέσεις που διατυπώνουμε», είπε.
Σε κάθε περίπτωση, η Κρ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, η οποία είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί σοβαρά και άμεσα».
Πιο αναλυτικά, οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ:
- Είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές, ραγδαίες εξελίξεις. Το ΔΝΤ προσπάθεί να κρατήσει μια στάση... όχι σιωπής, αλλά προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί λόγω των εξελίξεων και να μην είμαστε υπερβολικοί όσον αφορά στις θέσεις μας. Αλλά θέλω να πω ότι εάν το ΔΝΤ έχει αναμειχθεί στην κατάσταση είναι γιατί η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ να αναμειχθεί στην προσπάθεια να λυθούν τα οικονομικά της προβλήματα.
- Όπου εμπλέκεται το ΔΝΤ πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες του, δεν πρέπει να παρακάμπτει τους κανόνες και πρέπει πάντα να είναι αμερόληπτο, δεν μπορεί να υπάρχει ειδική μεταχείριση. Τα δάνεια μας προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες συνοδεύονται από όρους, αλλά όλοι έχουν στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και την βιωσιμότητα του χρέους.
- Στην περίπτωση της Ελλάδας, πάντα συμβουλεύαμε το πρόγραμμα να «περπατάει σε δυο πόδια»: από την μια πλευρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση- όπως είχαμε συμβουλεύσει στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας της Κύπρου και εκτός της ευρωζώνης στην Λετονία και την Ισλανδία και είχε αποδώσει- και από την άλλη πλευρά είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας προκειμένου να είναι βιώσιμο.
- Αυτή η ανάλυση δεν έχει αλλάξει, μπορεί να χρειάζονται επανεξέταση οι αριθμοί, αλλά η ανάλυση δεν έχει αλλάξει. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η Ελλάδα είναι σε μια κατάσταση οξείας κρίσης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και άμεσα. Η Ελλάδα είναι τώρα σε καθυστέρηση πληρωμών απέναντι στο Ταμείο και οι Έλληνες απέρριψαν με το δημοψήφισμα την τελευταία πρόταση που έγινε από τους θεσμούς και τους Ευρωπαίους.
- Σε αυτή την κατάσταση εμείς παραμένουμε πλήρως εμπλεκόμενοι, προκειμένου να βοηθήσουμε να βρεθεί λύση που θα συνάδει με την αποστολή μας, η οποία όπως είπα είναι να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου