Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Γκρίνια στα δεξιά της ΝΔ για την εκλογή νέου προέδρου

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ
Αντιδράσεις στη ΝΔ προκαλούν οι εξαγγελίες του προέδρου Ευάγγελου Μεϊμαράκη για επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος προς το Κέντρο και για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής αρχηγού.

Όλα θα ξεκαθαρίσουν την προσεχή Παρασκευή στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που συγκάλεσε ο κ. Μεϊμαράκης, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εκκρεμότητα με τον μεταβατικό χαρακτήρα της προεδρίας του.

Ήδη ...όσα είπε περί «επαναπροσδιορισμού της φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Κεντροδεξιάς» την οποία ανέλυσε σημειώνοντας «να ακολουθήσουμε το μεσαίο δρόμο, χωρίς ακρότητες, με τη λογική, η οποία σπανίζει πλέον», φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει αντιδράσεις σε στελέχη που βρίσκονται στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Νίκος Δένδιας, ο οποίος δεν έχει κρύψει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, χαιρέτισε την τοποθέτηση του κ. Μεϊμαράκη, επισημαίνοντας ότι με την προηγούμενη ηγεσία (του Αντώνη Σαμαρά) «ένα διάστημα είχαμε μπατάρει πολύ προς τα δεξιά μας», άποψη που συμμερίζονται που συμμερίζονται και άλλα στελέχη που θέλουν στροφή προς το Κέντρο.

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε άλλη άποψη. «Στη συζήτηση που άνοιξε περί Μεσαίου Χώρου, σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι Δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι´ αυτό!», έγραψε στον λογαριασμό στο Twitter, μέσω του οποίου διασταύρωσε τα ξίφη του με τον Ευάγγελο Αντώναρο, κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης Καραμανλή που επαίνεσε τη στροφή του προέδρου της ΝΔ. «Σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο», σχολίασε ο κ. Αντώναρος την παρέμβαση του κ. Γεωργιάδη.

Ο Μάκης Βορίδης με δηλώσεις του στο Βήμα Fm υποστήριξε πως οι εκλογικές διαδικασίες θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και ο νέος αρχηγός να προκύψει από την βάση του κόμματος. «Το ενδεχόμενο, να οδηγήσει ο κος Τσίπρας την χώρα σε πρόωρες εκλογές κι επομένως εκεί χρειάζεται να πάμε με έναν πρόεδρο, ο οποίος έχει αναβαπτιστεί και εγκριθεί μέσα από μια τέτοια λαϊκή διαδικασία».

Αναφερόμενος εσωκομματικές διεργασίες της Ν.Δ. και με αφορμή τη συνέντευξη του κ. Μεϊμαράκη, ο  περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης ζήτησε η εκλογή του προέδρου του κόμματος να γίνει από τον λαό.

Ο κ. Τατούλης υποστήριξε ότι «ο υπηρεσιακός πρόεδρος κατέθεσε χθες το όραμα του για τον ενταφιασμό της ελπίδας ενός ολόκληρου λαού».

«Ο κ. Μεϊμαράκης με περισσό κουτσαβακισμό προσέβαλε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και τον τέως πρόεδρο του κόμματος, χαρακτηρίζοντας ως αγοραία την ψήφο τους, με την οποία μάλιστα αναδείχτηκε ο προηγούμενος ηγέτης της παράταξης, επιδιώκοντας να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια σκοτεινή περίοδο κυριαρχίας των μηχανισμών» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα ζητήσει από τα μέλη της «γαλάζιας» Πολιτικής Επιτροπής να αποφασίσουν για τις διαδικασίες εκλογής του επόμενου αρχηγού της κεντροδεξιάς παράταξης. Ο ίδιος, όπως δήλωσε και στη συνέντευξη στην ΕΡΤ, διαφωνεί με την ανοικτή ψηφοφορία και θα εισηγηθεί να αποφασίσει η Πολιτική Επιτροπή ότι εντός του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες σε τρόπον ώστε να διεξαχθεί στο τέλος της άνοιξης το επόμενο τακτικό κομματικό συνέδριο που θα αποφασίσει την αλλαγή του καταστατικού για τον τρόπο εκλογής αρχηγού, όπως ισχύει τώρα.

Τη διαφωνία του με την υφιστάμενη καταστατική πρόβλεψη δήλωσε ότι την είχε εκφράσει ήδη από το 2009 όταν καθιερώθηκε η άμεση εκλογή από όποιον πολίτη εγγραφόταν μέλος της ΝΔ μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. «Η αλήθεια είναι πως όποιος περαστικός ήταν απέξω έδινε δύο ευρώ και ψήφιζε και είχε το πολύ μεγάλο δικαίωμα που πρέπει μόνο τα μέλη να έχουν» σχολίασε χαρακτηριστικά. «Δεν ήταν εκλογή από τη βάση. Ήταν εκλογή από τον κάθε περαστικό», προκαλώντας δυσαρέσκεια σε στελέχη προσκείμενα στον κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας που ανέδειξε τον προκάτοχό του.

Εφόσον γίνει δεκτή από τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής η εισήγησή του, ο κ. Μεϊμαράκης θα παραμείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και ενδεχομένως θα διεκδικήσει την ηγεσία και μετά την έγκριση από το Συνέδριο των καταστατικών αλλαγών που θέλει να προωθήσει. Σε αντίθεση περίπτωση, αν δηλαδή δεν εγκριθεί η πρότασή του, θα ζητήσει να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απευθείας εκλογή και να οριστεί ημερομηνία ψηφοφορίας εντός του Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: