Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Δεν θα γίνουμε απολογητές χαμένων αγώνων»

Αλέξης Τσίπρας«Ο αγώνας αυτός δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της.

«Δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες...
Δεν θα γίνουμε απολογητές χαμένων αγώνων», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας πως ο ίδιος προσωπικά δεν εγκαταλείπει τη μάχη που δίνει η κυβέρνησή του. Συμπλήρωσε πως η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση είναι «οχυρό μάχης για τα συμφέροντα του λαού μας».

Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα του χρέους, σημειώνοντας πως πλέον υπάρχει σαφής δέσμευση για αναδιάρθρωσή του, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί για τους όρους της συμφωνίας, ώστε να βελτιωθεί το τελικό κείμενο.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας δεν θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας, συμπληρώνοντας πως έρχεται νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία πρώτης κατοικίας.

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

Η διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθούμε δεν είναι μία ομαλή διαδικασία. Όπως δεν είναι και ομαλές οι συνθήκες.
Οι συσχετισμοί ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς στην Ευρώπη. Δεν μετανιώνω. Είμαι περήφανος που δώσαμε τη μάχη στην Ευρώπη. Ο αγώνας αυτός δεν θα πάει χαμένος. Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται.
Η νίκη των αντιπάλων μας ήταν Πύρρειος.
Η Ευρώπη δεν είναι η ίδια μετά τη 12η Ιουλίου. Ο διάλογος έχει αρχίσει για το μέλλον της Ευρώπης.
Θα διαπραγματευτούμε ξανά για τους όρους της επόμενης μέρας. Θα δώσουμε μάχη για αντισταθμιστικά και για κονδύλια για την κοινωνία.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα συμμαχιών στην Ευρώπη για να βελτιώσουμε το τελικό κείμενο της συμφωνίας
Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε, το Grexit, είναι προαπαιτούμενο να μην το επαναφέρουν κάποιοι... Η σημερινή συμφωνία δίνει την προοπτική ακύρωσης, μια για πάντα, της συζήτησης περί Grexit.
Υπάρχει σαφής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους προκειμένου να γίνει βιώσιμο. Σήμερα δεν συζητείται εάν θα γίνει αναδιάταξη του χρέους, αλλά σε τι βάθος θα γίνει
Στα κρίσιμα, είναι σημαντικό να αφήνουμε στην άκρη τις διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές γραμμές μας. Για όλα τα δεινά της χώρας μας δεν ευθύνονται μόνο οι ξένοι.
Ανοίγουμε τη βεντάλια των δράσεών μας εναντίον της φοροδιαφυγής.
Στόχος είναι να τελειώσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή εντός της χώρας. Θα χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή των μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού.
Οι αλλαγές στον Κώδικα που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2016 δε θέτουν σε κίνδυνο την προστασία της πρώτης κατοικίας. Έρχεται νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και την προστασία πρώτης κατοικίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας ήταν είναι και θα είναι διαρκής.
Δεν θα γίνουμε ριψάσπιδες. Δεν θα γίνουμε απολογητές χαμένων αγώνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: