Το φαινόμενο των επιλεκτικών ελέγχων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων στα γερμανικά αεροδρόμια δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών.
Η Μαριτίνα είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις αποφοίτων της Ιατρικής που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκε να αναζητήσει επαγγελματική διέξοδο στη Γερμανία. Πριν από λίγες ημέρες η Μαριτίνα έγινε μάρτυρας, όπως και πολλοί ακόμη Έλληνες που καθημερινά περνούν από τα γερμανικά αεροδρόμια, ενός όχι και τόσο δειγματοληπτικού έλεγχου από τις αστυνομικές αρχές της χώρας που δείχνουν έναν υπαρβάλλοντα ζήλο στις πτήσεις από Ελλάδα. Οι...
ερωτήσεις των αστυνομικών, όπως τις μεταφέρει η νεαρή γιατρός, ήταν έξω από τη λογική της Συνθήκης του Σένγκεν, καθώς όλοι οι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήματα αστυνομικών όπως "πόσο καιρό θα μείνεις στην Γερμανία", "πού θα μείνεις", "έχεις κάποια δουλειά εδώ ή ήρθες για τουρισμό". «Όταν διαμαρτυρήθηκα πως είμαι πολίτης της Ε.Ε. και έχω το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης» οι ερωτήσεις σταμάτησαν, συμπληρώνει τη διήγησή της η Μαριτίνα, μεταφέροντας την ενόχληση μιας επιλεκτικής μεταχείρισης των Ελλήνων από τις γερμανικές αρχές «σαν να φοβούνται ένα κύμα μετανάστευσης από τη χώρα μας» συμπληρώνει στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την εφημερίδα για να μας επισημάνει το περιστατικό.
Το φαινόμενο των επιλεκτικών ελέγχων σε κατόχους ελληνικών διαβατηρίων στα γερμανικά αεροδρόμια δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ημερών. Τα πρώτα κρούσματα είχαν παρατηρηθεί από το 2012, όταν υπήρξαν και επίσημες τοποθετήσεις κορυφαίων Γερμανών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας που εξηγούσε πως «δεν θα μπαίνει στη Γερμανία όποιος έρχεται από Ελλάδα» δικαιολογώντας την άποψη αυτή λέγοντας: «Αν δεν μπορεί η Ελλάδα να ελέγξει τα σύνορά της, τότε θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στη Γερμανία. Δεν θα γίνουμε πύλη εισόδου λαθρομεταναστών». Μόνο που τότε αντικείμενο των στοχευμένων αυτών ελέγχων ήταν οι περιπτώσεις «πλαστών διαβατηρίων» και όχι ερωτήσεις του τύπου «πόσο καιρό σκοπεύεις να μείνεις στη Γερμανία» ή «μήπως ήρθες για να βρεις δουλειά».
Ο Π. είναι ένα δεκαπεντάχρονο Ελληνόπουλο, εγγόνι μεταναστών, στη Γερμανία, που τα χρόνια των Μνημονίων είδε το ελληνικό σχολείο να κλείνει και αναγκάστηκε να «μετακομίσει» στο αντίστοιχο γερμανικό. Πριν λίγες εβδομάδες και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ο καθηγητής των Μαθηματικών, κάνοντας μια ερώτηση στον Π., έλαβε λάθος απάντηση και δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει ενώπιον όλης της τάξης: «Είναι γνωστό πως εσείς οι Έλληνες δεν τα πάτε καλά με τους λογαριασμούς και τους αριθμούς», με την τάξη να ξεσπά σε γέλια εις βάρος του ελληνικής καταγωγής μαθητή. Την παραπάνω ιστορία την διηγήθηκε τηλεφωνικά, πριν από λίγες ημέρες, αναγνώστης της εφημερίδας που ζει και εργάζεται σε πόλη της Γερμανίας και έρχεται να προστεθεί στις προσβλητικές εμπειρίες που βιώνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία. Μιλάμε για την ίδια χώρα από την οποία ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες η Νίνα Λάγκε και ο Λούντβιχ Ζακάρο για να πληρώσουν, όπως θυμόμαστε, το ποσό που τους αναλογεί από το κατοχικό δάνειο στον δήμαρχο Ναυπλίου. Γιατί τελικά είναι και κάποιοι Γερμανοί που όντως είναι καλοί στα μαθηματικά.
- See more at: http://left.gr/news/oi-dyo-germanies-poy-xeroyme#sthash.aVIn7eME.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου