Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Βαγγέλης ή Μάκης στη Νέα Δημοκρατία;

Μόνιμος ή μεταβατικός πρόεδρος; Εκλογή από την κομματική βάση ή ανοιχτές διαδικασίες; Και, επιστροφή στον «μεσαίο χώρο» ή νέα... επένδυση στα άκρα και στη σκληρή δεξιά;


Τα ...
κεντρικά πολιτικά - έως και υπαρξιακά - ερωτήματα που ουδέποτε τέθηκαν στη Νέα Δημοκρατία μετά την συντριπτική ήττα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, μπαίνουν πλέον στο τραπέζι, αρχής γενομένης από μεθαύριο.

Η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος θα κρίνει το εάν η ανάδειξη νέου προέδρου θα γίνει άμεσα - ακόμη κι έως τον Δεκαπενταύγουστο - ή εάν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραμείνει στην ηγεσία έως την άνοιξη του 2016 και θα δρομολογηθούν έως τότε η προεδρική εκλογή και το συνέδριο.

Μέσα από αυτή την επιλογή θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, και ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής – ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος, με τους δύο πόλους να διαμορφώνονται περί το «μεσαίο χώρο» που (ξανα)επαγγέλεται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και την σκληρή δεξιά που εκπροσωπεί ο Μάκης Βορίδης.

Μεταξύ των δύο, άλλωστε, θα κριθεί σ’ αυτή τη φάση και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την εκλογή προέδρου. Ο μεν, μεταβατικός πρόεδρος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκαθαρίζει, δημοσίως και μη, ότι θα επιδιώξει να παραμείνει ως έχει η κατάσταση έως την άνοιξη ακόμη κι εάν στο μεσοδιάστημα γίνουν εκλογές, ενώ ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ευθέως χθες πως οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου πρέπει να αρχίσουν άμεσα.

Η τακτική των δύο καταδεικνύει και τους στόχους τους, με αμφοτέρους να μην το ομολογούν αλλά να είναι έτοιμοι για τη διεκδίκηση της προεδρίας. «Δεν είμαι δεμένος με προεδρικές καρέκλες», είπε στην ΕΡΤ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ωστόσο δεν αποκλείει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του υπό την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει η διαδικασία εκλογής προέδρου και θα γίνεται από την κομματική βάση και όχι από «φίλους και μέλη». «Εγώ δεν την ανοίγω αυτή τη συζήτηση μέχρι να ανοίξει», ήταν η αντίστοιχη χθεσινή απάντηση του Μάκη Βορίδη για το εάν θα είναι υποψήφιος, ο οποίος όμως επίσης δεν κρύβει τις προεδρικές φιλοδοξίες του.

Στα μειονεκτήματα του Μάκη Βορίδη, πάντως, καταγράφονται μέχρι στιγμής οι συμμαχίες. Τόσο ο Κώστας Καραμανλής, όσο και ο Αντώνης Σαμαράς τάσσονται υπέρ της άποψης Μεϊμαράκη να παραταθούν η μεταβατική προεδρία έως την άνοιξη. Από εκεί και πέρα, πολλά θα κριθούν από τη διαδικασία που θα επιλεγεί: Μια εκλογή από ένα κομματικό συνεδριακό σώμα αυξάνει τις πιθανότητες επικράτησης Μεϊμαράκη ή του όποιου άλλου εκπροσώπου της «μετριοπαθούς» πτέρυγας. Σε μια ανοιχτή διαδικασία, όπως αυτή που ακολουθήθηκε στην εκλογή Σαμαρά, ο Μάκης Βορίδης μπορεί να ποντάρει περισσότερο στις ψήφους της ευρύτερης, «καθαρής δεξιάς».

Η όποια αλλαγή διαδικασίας πάντως προϋποθέτει συνέδριο. Κι έως ότου κριθεί αυτό, αμφότερες οι παρατάξεις προθερμαίνονται διά των δημόσιων… εχθροπραξιών: Όπως χθες ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο Άδωνις Γεωργιάδης μέσω twitter. Mε τον μεν πρώτο να διακηρύσσει ότι «Έπεσαν οι μάσκες: Σκυλιάζουν οι από ακροδεξιά ορμώμενοι αλεξιπτωτιστές γιατί ο Μειμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει τον μεσαίο δρόμο», και τον Άδωνι να απαντά: «Στην συζήτηση που άνοιξε περί Μεσαίου Χώρου, σέβομαι όλες τις απόψεις, αλλά είμαι Δεξιός! Τιμή μου και καμάρι μου και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό!»
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: