Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

«Πρώτα τα μέτρα και μετά συζητάμε το χρέος»

Η Ανγκελα Μέρκελ στο στούντιο του  δικτύου ARD
Διαπραγματεύσιμη είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά το κούρεμα, επανέλαβε η Άνγκελα Μέρκελ, ασκώντας κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις που ανέβαλαν τις μεταρρυθμίσεις. Οσο για το Grexit, είπε ότι ήταν πράγματι στο τραπέζι αλλά «αποφασίστηκε άλλη επιλογή».

 Μιλώντας στο πρώτο κρατικό κανάλι της Γερμανίας, η Μέρκελ τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «ένα κλασικό κούρεμα 30% ή 40% δεν μπορεί να...
γίνει στη νομισματική ένωση», αλλά μπορεί να υπάρξει ευελιξία για να μετριαστεί το τεράστιο βάρος της Ελλάδας. Οπως για παράδειγμα, είπε, έγινε στο παρελθόν με ευνοϊκά επιτόκια, επιμήκυνση της αποπληρωμής και άλλου άλλα παρόμοια μέτρα.

«Μπορούμε να τα συζητήσουμε ξανά», σημείωσε, αλλά οι συζητήσεις αυτές θα ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τις λεπτομέρειες του τρίτου δανειακού πακέτου.

Παρότι σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη μαραθώνια σύνοδο κορυφής με την υπογραφή μιας κατ'αρχήν συμφωνίας, τώρα αρχίζει η διαπραγμάτευση των λεπτομερειών, που αναμένεται να διαρκέσουν τέσσερις εβδομάδες και περιλαμβάνουν τους οικονομικούς στόχους και τις απαραίτητες για τους πιστωτές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να καταβληθεί σε βάθος τριετίας το δάνειο των περίπου 85 δισ. ευρώ.

Η Μέρκελ πιέζει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί, υπογραμμίζοντας στη συνέντευξή της «πόσο σημαντικό είναι να σταθεί πάλι η χώρα στα πόδια της» και ασκώντας κριτική στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της οποίας ανέβαλαν για πολύ καιρό τις μεταρρυθμίσεις.

Όταν ρωτήθηκε για τις φημολογούμενες διαφορές της με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν υπάρχει διαμάχη μεταξύ τους για την Ελλάδα. «Σε μένα δεν ήρθε κανείς να μου ζητήσει την παραίτησή του», τόνισε, προσθέτοντας ότι τώρα «ο υπουργός Οικονομικών θα κάνει τις διαπραγματεύσεις όπως τις έκανα εγώ».

Απαντώντας στην ερώτηση για την πρόταση του Σόιμπλε για «προσωρινό Grexit», η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχθηκε μεν ότι «η επιλογή συζητήθηκε στη σύνοδο, αλλά αποφασίσαμε την άλλη επιλογή, η οποία προφανώς ήταν η σωστή για όλα τα μέλη της ευρωζώνης».

Αντίστοιχα υποβάθμισε και τις υποθέσεις περί διαμάχης μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Εμείς τώρα θα εργαστούμε από κοινού στον συνασπισμό αλλά και στο κόμμα», σημείωσε, ενώ ερωτώμενη σε σχέση με τις διαρροές από τους βουλευτές του κόμματός της κατά την ψηφοφορία της Παρασκευής για το ελληνικό πρόγραμμα, περιορίστηκε να πει ότι «υπάρχει η πλειοψηφία και μόνο αυτό μετράει».

Γκάμπριελ: Έχει πιθανότητες η Ελλάδα, εάν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Από την πλευρά του, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στην καθιερωμένη «θερινή» συνέντευξή του για το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, δήλωσε ότι αν οι μεταρρυθμίσεις υλοποιηθούν στην Ελλάδα, τότε θα αποδειχθεί ότι ο δρόμος είναι πράγματι σωστός. Τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το πλεονέκτημα ότι δεν ανήκει στο παλιό σύστημα της χώρας.

Συνοπτικά, ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το αν θα τα καταφέρουμε εξαρτάται από το εάν θα μπορέσουμε με την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις και να πείσουμε τον λαό ότι πρόκειται για έναν δρόμο προκειμένου να ανακτήσει τη θέση της και να μη γίνεται μονίμως αποδέκτης ελεημοσύνης»
«Πιστεύω ότι έχουμε για πρώτη φορά μια πιθανότητα, διότι άλλαξε και η πολιτική της Ε.Ε.. Παλιότερα λέγαμε ‘λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα', με αυτό καταστράφηκε η ελληνική οικονομία. Τώρα, από τότε που ανέλαβε ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Σουλτς, υπάρχουν και προγράμματα ανάπτυξης και επενδύσεων. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να αλλάξει η ίδια η χώρα, το ίδιο το κράτος. Υπάρχει πολλή διαφθορά, νεποτισμός, πελατειακές σχέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα... δεν είναι μέρος αυτού του παλιού συστήματος»
«Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα τηρήσει αυτό που αποφάσισε η γερμανική κυβέρνηση, ότι διαπραγματευόμαστε για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη»
«Αν ξεκινήσουμε εκ νέου να εναντιωνόμαστε στην Ελλάδα, τότε δεν θα έχουμε επιτυχία - και κατά τα άλλα, μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά ακόμη χειρότερο είναι ότι στην Ελλάδα θα ζήσουμε σκηνές τις οποίες πιστεύω όλοι μας ως Ευρωπαίοι δεν θέλουμε»
«Θεωρώ ότι αυτό είναι μια άδικη αξιολόγηση (σ.σ.: το ότι φερθήκαμε πολύ σκληρά στην Ελλάδα). Η Γερμανία αναλαμβάνει μεγάλη συμμετοχή σε όλα τα πακέτα και παίρνει μεγάλα ρίσκα. Είναι σωστό ότι έως τώρα δεν χρειάστηκε να πληρώσουμε, πρόκειται για δάνεια και εγγυήσεις. Αλλά το να αναλάβουμε τώρα απλώς κινδύνους και να μην απαιτήσουμε αλλαγές από την Ελλάδα, αυτή την απαίτηση δεν την βρίσκω σωστή, διότι θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο και σε άλλες χώρες. Αυτό η ευρωζώνη δεν θα το άντεχε»
«Αν οι μεταρρυθμίσεις πράγματι υλοποιηθούν -και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες- τότε θα αποδειχθεί ότι ο δρόμος είναι πράγματι σωστός»

Δεν υπάρχουν σχόλια: