Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Κλειστά χαρτιά για πρόωρες εκλογές

Γεύμα των πολιτικών αρχηγών από τον ΠτΔ
Σε χαλαρό κλίμα δεδομένων των συνθηκών και με «αβρότητες» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε το γεύμα που παρέθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο την Παρασκευή το μεσημέρι. Το γεύμα ολοκληρώθηκε νωρίτερα του αναμενομένου επειδή ο πρωθυπουργός έπρεπε να αποχωρήσει. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ...

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του γεύματος προτίμησε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του, αποφεύγοντας να δεσμευτεί στα ζητήματα που του έθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, με κορυφαίο αυτό των πρόωρων εκλογών.

Δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός εκτός εάν...

Η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες και κατέστησε απολύτως σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αιφνιδιασμός εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως «αν συνολικά υπάρχουν αιφνιδιασμοί εν μέσω αυτής της σκληρής και δύσκολης και τελικής ουσιαστικής διαπραγμάτευσης, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να το προεξοφλήσει η ελληνική κυβέρνηση -δεν θα είναι από την πλευρά της».
Η Ολ. Γεροβασίλη αναφερόμενη στην πρόεδρο της Βουλής είπε ότι όταν έλθει προς κύρωση η συμφωνία στην Βουλή «προφανώς» θα είναι πρόεδρος η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με την ίδια την ΠτΒ να αποφασίζει αν θα προεδρεύσει εκείνη την ημέρα.
Ερωτηθείσα για την άποψη περί ύπαρξης θεσμικής δυσαρμονίας, είπε ότι «η θεσμική δυσαρμονία είναι ορατή, γι' αυτό και έγινε και η συζήτηση, και διατυπώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου, με την έννοια ότι είναι σεβαστές οι πολιτικές επιλογές του καθενός. Από την άλλη, όμως, χρειάζεται και ένα κυβερνητικό έργο και μια νομοθέτηση, η οποία να υποβοηθά το στόχο της κυβέρνησης. Σ' αυτό πρέπει να βρεθεί η ισορροπία».
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εθίγη και το θέμα της στάσης της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ζητήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε σχετικές πρωτοβουλίες.
Πάντως, ο πρωθυπουργός, έδειξε διατεθειμένος να ανεχτεί τη «θεσμική δυσαρμονία».
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Υπάρχει διάθεση συνεννόησης»

Εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι «υπάρχει μια διάθεση συνεννόησης. Λύσαμε ο ένας τις απορίες του άλλου. Είναι σημαντικό να συμφωνούμε σε μια κομβική στιγμή για τη χώρα».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «Υπήρχε ένα κλίμα πως ο καθένας μπορεί να κρατά τις αντιρρήσεις του αλλά είμαστε ακόμη δεσμευμένοι ότι η χώρα για να πορευτεί πρέπει να υπάρχει συναίνεση».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός τους έδωσε απαντήσεις πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για να λύσει τα προβλήματα και επισήμανε ότι «η συμφωνία στις 19 με 20 Αυγούστου είναι εφικτός στόχος».
Μάλιστα, υπαινίχθηκε ότι το θέμα των εκλογών δεν είναι στην παρούσα φάση στο τραπέζι τονίζοντας ότι «Είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Ο κόσμος πρέπει να πάει διακοπές νιώθοντας ασφάλεια και οι υπόλοιποι θα μείνουμε να δουλέψουμε. Δεν κατάλαβα ότι ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει εκλογικό αιφνιδιασμό».

Μόνο ο δρόμος της συνεννόησης

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε μετά το γεύμα ότι «Σήμερα που καταρρέει το μνημόνιο-αντιμνημόνιο ο δρόμος είναι ένας, αυτός της συνεννόησης. Να προχωρήσουμε χωρίς πολώσεις με οδηγό το συμφέρον για τους Ελληνες και τη νέα γενιά της πατρίδας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: