Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Σε ύφεση η μεγάλη πυρκαγιά στη Σαμοθράκη

Πυροσβεστικές δυνάμεις
Καλύτερη είναι πλέον η κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στη Σαμοθράκη, καθώς τίθεται υπό έλεγχο, ενώ εξακολουθούν να καίνε μόνο κάποιες μικροεστίες, που οφείλονται σε αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων που συνεχίζουν να πνέουν με μεγάλη ένταση.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που μετέβησαν άμεσα στο νησί, ελέγχοντας περιμετρικά το χώρο της πυρκαγιάς που μαινόταν μεταξύ Χώρας και Καμαριώτισσας, ώστε να μην επεκταθεί κι άλλο η ζημία, καθώς οι αναζωπυρώσεις είναι συχνές και έντονες.

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν πυροσβέστες, που...
θα συνεχίσουν τις προσπάθειες ολικής κατάσβεσης στη διάρκεια της σημερινής ημέρας. Η φωτιά έκαψε καλλιέργειες και ένα τοπικό δάσος, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει σαφή εικόνα και να έχει γίνει γνωστή η αιτία έναρξης της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου του νησιού (ΣΚΑΪ) νωρίς το πρωί η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο μέσα σε 6-7 ώρες, η κινητοποίηση ήταν άμεση και αποτελεσματική παρά τους ισχυρούς ανέμους.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι πέρα από τις υπερπροσπάθειες των πυροσβεστών και όλων των δυνάμεων, που συνέδραμαν στην προσπάθεια ελέγχου, τη δική τους συμβολή προσέφεραν εκατοντάδες πολίτες, αλλά και πολλοί ξένοι τουρίστες που έσπευσαν να βοηθήσουν.

«Πολύ μεγάλο ήταν και το ενδιαφέρον της Αθήνας, τόσο από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας όσο και Πολιτικής Προστασίας»  επισήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βίτσας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Δεν παρέλειψε να πει ότι στη διάρκεια της νύχτας, η φωτιά είχε πολύ μεγάλο μέτωπο καθώς εκδηλώθηκε σε περιοχή με δέντρα ύψους 10-12 μέτρων και όχι με χαμηλή βλάστηση, γεγονός που δυσχέραινε την κατάσβεσή της.

Στο έργο της κατάσβεσης επιχείρησαν 15 πυροσβεστικά οχήματα, 48 πυροσβέστες, 27 άτομα επιπλέον πεζοπόρο τμήμα,  6 βυτιοφόρα και 5 οχήματα ΟΤΑ.

Στο σημείο μετέβη ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου ο οποίος ως πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, συνεχάρη τις δυνάμεις κατάσβεσης, την πυροσβεστική, τις υπηρεσίες του δήμου, το στρατό και κυρίως τους πολίτες που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στην πύρινη λαίλαπα για την ασφάλεια των κατοικημένων περιοχών και του νησιού.

Ενισχύσεις από την Αλεξανδρούπολη

Στις 2.30 τα ξημερώματα αναχώρησαν με το πλοίο «ΣΑΟΣ» από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δυνάμεις της πυροσβεστικής, της πολιτικής προστασίας και του στρατού, προκειμένου να συνδράμουν.

Για την ενίσχυση των δυνάμεων στη Σαμοθράκη μετακινήθηκαν: από το πυροσβεστικό σώμα της περιφέρειας 12 οχήματα μεταφοράς νερού, 4 οχήματα μεταφοράς προσωπικού και 63 άτομα προσωπικό, από την Π.Ε. Έβρου ένα όχημα μεταφοράς νερού, δύο οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ένας φορτωτής το προσωπικό της πολιτικής προστασίας περιφέρειας και δήμου Αλεξανδρούπολης, ένα πυροσβεστικό όχημα της ΔΕΗ, ένα στρατιωτικό πυροσβεστικό όχημα και δύο μπουλντόζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: