Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Φοβού τους… πιστωτές και δώρα φέροντες



Η τρόικα έγινε «κουαρτέτο», η Ντέλια Βελκουλέσκου απειλεί να κλέψει τη «δόξα» του Πολ Τόμσεν και η μάχη των εντυπώσεων δίνεται στις – μισάνοιχτες για τους εκπροσώπους των «θεσμών» - πόρτες των υπουργείων. Πέραν της σημειολογίας όμως, η νέα διαπραγματευτική μάχη που ξεκινά, νέου απροόπτου, αύριο με την αναμορφωμένη τρόικα έχει μία δομική, κι ενδεχομένως καταλυτική, διαφορά με το επαναλαμβανόμενο θρίλερ της τελευταίας πενταετίας: Το, ανοιχτό και δημόσιο πια, ρήγμα ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαίους πιστωτές.


Το ρήγμα αυτό είναι και ο παράγοντας που ίσως κρίνει, υπέρ ή κατά της ελληνικής πλευράς, την τελική μορφή της συμφωνίας και την έκβαση της συνθηκολόγησης των Βρυξελλών. Διότι ο ακήρυχτος πόλεμος Λαγκάρντ και Βερολίνου παίζεται ουσιαστικά γύρω από ...
το θέμα της απομείωσης του χρέους – ένα θέμα, που αναλόγως των τελικών χειρισμών και προθέσεων, μπορεί να οδηγήσει από την βελτίωση της σκληρής συμφωνίας έως ένα νέο ατύχημα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο η σύγκρουση κορυφής των πιστωτών παρακολουθείται προσεκτικά και μετ’ επιφυλάξεων. Η ρητή προϋπόθεση για ελάφρυνση του χρέους που θέτει το ΔΝΤ προκειμένου να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα συνιστά, υπό προϋποθέσεις, εν δυνάμει πλεονέκτημα για την ελληνική πλευρά. Στο Μαξίμου, όμως, και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλά, μετά το δραματικό πεντάμηνο της διαπραγμάτευσης, ότι οι διαφωνίες των δανειστών μπορούν  πολύ εύκολα να μετατραπούν σε νέα νάρκη για την Αθήνα. «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες» είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και επισημαίνει ότι τα δεδομένα είναι σύνθετα:

Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασίσει και γνωστοποιήσει τον ακριβή χρόνο αποστολής της κυρίας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, θέτει πλέον ως απαράβατο όρο για την εμπλοκή του την διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και ζητά ρητά ελάφρυνση. Το Βερολίνο συζητά μεν, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης των αποπληρωμών, ωστόσο δεν δείχνει καμία πρόθεση να βάλει το θέμα στο τραπέζι πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση επί των μέτρων της νέας συμφωνίας και δεν δεσμεύεται για τις όποιες τελικές αποφάσεις.

Την ίδια ώρα, όμως, η γερμανική κυβέρνηση απαίτησε και έβαλε στους όρους της συμφωνίας της 15ης Ιουλίου ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί προϋπόθεση» για το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα. Κι εδώ μπορεί να προκύψει η πρώτη εμπλοκή: Εάν το Ταμείο επιμείνει σε άμεση – «σαφή και συγκεκριμένη» όπως είπε ο Τζέρι Ράις – δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους, ενισχύονται σημαντικά οι πιθανότητες να μην έχει κλείσει η συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου. Και τότε θα απαιτηθεί νέο δάνειο – γέφυρα προκειμένου να αποπληρωθεί το ομόλογο των 3,2 δις προς την ΕΚΤ, γεγονός που σημαίνει ντε φάκτο και απαίτηση για νέο, τρίτο γύρο προαπαιτούμενων μέτρων από την σκληρή φράξια των δανειστών εντός του Αυγούστου.

Στο έτερο – αδύναμο έστω – ενδεχόμενο της μη οικονομικής συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο θα εγείρετο αυτομάτως θέμα επαρκούς χρηματοδότησης της Ελλάδας, καθώς οι ανάγκες της χώρας για την επόμενη τριετία έχουν υπολογιστεί στα 82 με 83 δις ευρώ και εξ αυτών μόνον τα περίπου 50 δις μπορούν να διατεθούν από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Στο δε τρίτο, εξίσου ασθενές, σενάριο μιας υπαναχώρησης του ΔΝΤ από την απαίτηση ελάφρυνσης του χρέους, θεωρείται δεδομένο πως το Ταμείο θα ζητούσε πρόσθετες διασφαλίσεις για την βιωσιμότητα του χρέους υπό τη μορφή πρόσθετων και σκληρών δημοσιονομικών μέτρων – με πρώτα, τα υψηλότερα πλεονάσματα που ήδη αξιώνει.

Υπό αυτό το σκηνικό, γίνεται καθαρό ότι ασφαλείς προβλέψεις για τον δύσκολο Αύγουστο που ξεκινά δεν μπορούν να υπάρξουν. Και η ελληνική πλευρά θέτει ως κύρια προτεραιότητα να μην εγκλωβιστεί σ’ αυτό το μπρα ντε φερ των πιστωτών, ακολουθώντας σταθερά την γραμμή της «πιστής και αμοιβαίας» τήρησης των συμφωνηθέντων της 15ης Ιουλίου. Με βασικό στόχο να μην δοθεί το παραμικρό άλλοθι στους σκληροπυρηνικούς κύκλους των πιστωτών να προκαλέσουν εσκεμμένο ατύχημα – ένα άλλοθι, που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιδιώξουν να εφεύρουν με την πρώτη ευκαιρία ο Σόιμπλε και οι γνωστοί λοχαγοί του
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια: