Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα

Στο εσωκομματικό μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται το ενδιαφέρον τη Δευτέρα με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος να συνεδριάζει στις 5 το απόγευμα, ενώ ενδέχεται να παραστεί και ο πρωθυπουργός.

Επισήμως η Πολιτική Γραμματεία θα προβεί σε μια αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, ιδιαίτερα μετά τις δύο τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή κατά τις οποίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα, δημιουργώντας ένα βαθύ ρήγμα στο κόμμα.

Είναι...
γεγονός ότι η συμφωνία με τους δανειστές που προωθεί η κυβέρνηση έχει επιφέρει βαριά τραύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας «χωρίσει» το κόμμα σε δύο (τουλάχιστον) στρατόπεδα, με στελέχη και υπουργούς να αφήνουν σαφείς αιχμές σε δημόσιες τοποθετήσεις τους.

Μπαράζ δηλώσεων με «καρφιά« εκατέρωθεν

Το κλίμα αυτό αποτυπώθηκε και το Σαββατοκύριακο με δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών και υπουργών.

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στην εφημερίδα «Επένδυση» μίλησε ξανά για «κυβέρνηση μειοψηφίας» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ, έστειλε και μήνυμα προς όσους καταψήφισαν.

«Η ψήφιση ή μη της συμφωνίας είναι οριακή στιγμή. Αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε για να εξασφαλιστούν η απολεσθείσα σταθερότητα και η πλειοψηφία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, άφησε αιχμές σημειώνοντας «Για πρώτη φορά υπάρχει αριστερή κυβέρνηση στη χώρα και μου φαίνεται αδιανόητο οι ίδιοι της οι υπουργοί να μην της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης», σημείωσε για όσους καταψήφισαν τα μέτρα και κάλεσε τους συντρόφους του «να συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε κυβέρνηση και όχι αντιπολίτευση».
«Οι επιλογές είναι: ή μένεις και διευκολύνεις ή φεύγεις» είπε ο κ. Φλαμπουράρης.

Παράλληλα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη τονίζοντας πως η εναλλακτική λύση της Αριστερής Πλατφόρμας «θα ήταν επιλογή υποταγής στο ηρωικό εγώ της στιγμής, όταν προκειμένου να επιβεβαιώσω μία αθώα άγνοια κινδύνου, θα έπαιρνα στο λαιμό μου μία ολόκληρη κοινωνία».

Την Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, εμφανίστηκε ελαφρώς πιο ενωτικός σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να θεωρεί πως υπάρχει περιθώριο να αποκατασταθούν οι σχέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αν όχι η ιδεολογική ενότητα, τουλάχιστον ένα κοινό βάδισμα των διαφορετικών τάσεων», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια πολύ δύσκολη πολιτική εξίσωση που πρέπει να κάνουμε».

Στον αντίποδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με συνέντευξή του στην Free Sunday δίνει τον τόνο δηλώνοντας ότι «αν η κυβέρνηση ταυτιστεί αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο».

Επανέλαβε ότι η Αριστερή Πλατφόρμα είναι «σάρκα εκ της σαρκός του ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι «Είμαστε εμείς που πρωτοπόρα εργαστήκαμε για να συγκροτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς. Είμαστε εμείς, επίσης, που στις κρίσιμες στιγμές στηρίξαμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι, αρκετοί εκ των οποίων στηρίζουν τώρα φανατικά το μνημόνιο, επιχειρούσαν να τον διαλύσουν».

Και ο Δημήτρης Στρατούλης άφησε σαφείς αιχμές κατά των «προεδρικών» τονίζοντας ότι «Η ενότητα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη μόνο με τον πλήρη σεβασμό της διαφορετικότητας», ενώ, προσθέτει ότι «υπήρξε δογματική εμμονή στην παραμονή στην ευρωζώνη και όχι απουσία εναλλακτικής λύσης».

Εκδήλωση του iskra.gr

Σημειωτέον ότι μέσα σε αυτό το κλίμα και μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η ιστοσελίδα iskra, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, πραγματοποιεί εκδήλωση για να γιορτάσει τα πέντε χρόνια της.

Στην εκδήλωση, φυσικά, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η τοποθέτησή του αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η Ζωή και ο Γιάνης

Εκτός, όμως, από τα καρφιά και τις συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ βασικά μέτωπα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό παραμένουν και η στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να βρίσκεται με τον έναν ή άλλο τρόπο στο επίκεντρο της επικαιρότητας, ενώ, η Πρόεδρος της Βουλής, μπορεί να έριξε τους τόνους μετά τη συνάντησή της με τον Τσίπρα, ωστόσο, έχει κεντρικό θεσμικό ρόλο και το ζήτημα θα πρέπει σύντομα να επιλυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: