Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Προς έκτακτο συνέδριο ακόμη και τον Αύγουστο

Αλέξης Τσίπρας
Τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το συντομότερο δυνατόν εισηγήθηκε χτες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας και η Πολιτική Γραμματεία επιφυλάχθηκε να αποφασίσει σήμερα σε νέα συνεδρίαση στις 4 το απόγευμα, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού, την έναρξη των συνεδριακών διαδικασιών, καθώς και την εσωκομματική διαδικασία εφεξής - δηλαδή θέματα όπως το αν και το πότε θα συγκληθεί Κεντρική Επιτροπή και με ποια ατζέντα.

«Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά;»

«Με ...
την απόφαση της συνόδου κορυφής, έκλεισε ένας κύκλος εξάμηνης πολιτικής πρωτοβουλίας. Ο κύκλος αυτός πρέπει να αποτιμηθεί διεξοδικά. Να συζητηθούν ανοιχτά τα αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση (χαμηλότοκο δάνειο 85 δισ. για 3 χρόνια, δέσμευση για απομείωση του χρέους, μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, 35 δισ. αναπτυξιακό πακέτο). Να συζητηθούν επίσης τα λάθη που κάναμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Οφείλουμε να απαντήσουμε ευθέως στα ερωτήματα που τίθενται για τη μέχρι τώρα πορεία. Έκανε η κυβέρνηση όλα όσα μπορούσαν να γίνουν, ή όχι; Υπάρχουν πράγματα που παρέλειψε ή απέφυγε να κάνει, και ποια είναι αυτά; Τι δεν χειρίστηκε με τον σωστό τρόπο. Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση; Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε ότι «επ' αυτού, πρέπει να γίνει απόλυτη συνείδηση όλων ότι μια διακυβέρνηση με κύριο πόλο την Αριστερά, έχει σήμερα να παίξει εξαιρετικά κομβικό και καθοριστικό ρόλο σε πολλαπλά επίπεδα».

Η στρατηγική μας πρέπει να αποσαφηνιστεί με νηφαλιότητα και ωριμότητα, μέσα από συντεταγμένες διαδικασίες που εμπλέκουν το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι γι αυτό πρέπει να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό η συνεδριακή διαδικασία, όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος, κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ

Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: είτε να μπει σε τροχιά έκτακτου συνεδρίου, μια και δεν έχουν συμπληρωθεί τα τρία χρόνια που προβλέπει το καταστατικό από το προηγούμενο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος (πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2013) είτε να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο, που θα αποτελείται από τους συνέδρους που εξελέγησαν το 2013.

Το καταστατικό ορίζει ότι «ανάμεσα στα τακτικά συνέδρια του κόμματος μπορεί να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο με όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού», ήτοι «ψηφίζει αποφάσεις που ισχύουν για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ», εκλέγει την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου, ενώ αποφασίζει και το αντιπροσωπευτικό σώμα που εκλέγει τον/την πρόεδρο του κόμματος. Παράλληλα όμως, το καταστατικό ορίζει και ως χρονικό περιθώριο διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου τους τρεις μήνες από τη στιγμή που θα διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.

Στον αντίποδα, η θεματολογία του διαρκούς συνεδρίου είναι απολύτως περιορισμένη στο θέμα για το οποίο συγκαλείται.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου

Η επιλογή του πρωθυπουργού να εισηγηθεί έκτακτο και όχι διαρκές συνέδριο σηματοδοτεί και τις πολιτικές προτεραιότητες του Μαξίμου. Η Ολγα Γεροβασίλη είχε δηλώσει προ ημερών ότι «ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αντιστοιχηθεί με τον κοινωνικό», εξ ου και προκρίνεται η διεξαγωγή νέων προσυνεδριακών διαδικασιών μέσα από τις οποίες θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι. Σε περίπτωση που αποφασιζόταν η σύγκληση διαρκούς συνεδρίου, τότε θα καλούνταν οι σύνεδροι του 2013, που εξελέγησαν υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως θέλησε χτες να διασκεδάσει τους φόβους για τακτικισμούς που θα απομακρύνουν ένα ευμέγεθες κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ από την Κουμουνδούρου, σενάριο που θα περιελάμβανε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετείχε με λίστα καθορισμένη από τον πρωθυπουργό. «Υποχρέωση όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε την ενότητα του κόμματος» είπε στα κορυφαία στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: