Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Κατατέθηκε στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα


Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Πρόκειται ουσιαστικό για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας μέσω ESM. Περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις τράπεζες και τους πλειστηριασμούς. Θα ψηφιστεί, αύριο, Τετάρτη.
Το...
κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση η κυβέρνηση ο συγκεκριμένος κώδικας Πολιτικής Δικονομίας είναι ο μόνος που είχε λάβει την σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς η τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο ορίζεται πλέον η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο κατάσχεσης. Μέχρι σήμερα ως τιμή πρώτης προσφοράς ίσχυε η αξία που προέκυπτε από τις αντικειμενικές τιμές.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πλευρά της να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή πριν την ισχύ του κώδικα το σύνολο των ρυθμίσεων για τα καθυστερούμενα δάνεια και την προστασία πρώτης ή μοναδικής κατοικίας για οφειλές στις τράπεζες. 
Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης έχει ήδη καταθέσει αίτημα στους θεσμούς για την άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προστατεύει την κύρια ή τη μοναδική κατοικία από τους πλειστηριασμούς. Για να υπαχθούν στις διατάξεις, οι δανειολήπτες θα πρέπει να πληρούν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια αλλά και να καταβάλλουν ορισμένο ύψος μηνιαίας δόσης.
Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκαν πάντως τα προαπαιτούμενα των ρυθμίσεων που αφορούν την φορολόγηση των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα νομοσχέδια που σχετίζονται με τη φορολογία των αγροτών και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αναμένεται να υιοθετηθούν στο επόμενο πακέτο την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου.
Η αναβολή τους εκτιμάται ότι έχει στόχο αφ' ενός να μην υπάρξουν άλλες κυβερνητικές διαρροές πέραν των 32 της 15ης Ιουλίου και, αφ' ετέρου, να μην εκδηλωθούν διαφοροποιήσεις και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - όπου επίσης έχουν εκδηλωθεί ισχυρές αντιδράσεις για το θέμα της φορολόγησης των αγροτών.
  • Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση
  • Δείτε εδώ και εδώ τις διατάξεις του σχεδίου
  • Δείτε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Δεν υπάρχουν σχόλια: