Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Με ελαφριά λοίμωξη των πνευμόνων τρία απ' τα παιδιά στην Ταϊλάνδη

Τρία από τα παγιδευμένα παιδιά σε σπηλιά στη Ταϊλάνδη
Ο εφιάλτης μπορεί να τελείωσε για τα 12 αγόρια απ' την Ταϊλάνδη που επί 17 ημέρες παρέμεναν εγκλωβισμένα μέσα σε σπήλαιο, όμως πρέπει να περάσουν λίγες μέρες ακόμα στο νοσοκομείο προκειμένου να...
μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όπως δήλωσε σήμερα Ταϊλανδός αξιωματούχος τα αγόρια έχασαν βάρος όλες αυτές τις μέρες αλλά είχαν νερό και γενικά η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. «Φρόντισαν καλά τον εαυτό τους στη σπηλιά» σχολίασε ο Τονγκάι Λερτγουιλαρατανπόγκ.

Ωστόσο τρία απ' τα παιδιά έχουν κάποια ελαφριά λοίμωξη των πνευμόνων. Πρόκειται για ένα απ' τα αγόρια που απεγκλωβίστηκαν χθες, Τρίτη, και άλλα δύο απ' την πρώτη ομάδα που κατάφερε να βγει απ' το σπήλαιο. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο χρειάζονται αγωγή μιας εβδομάδας.

Ένας απ' τους φόβους των ειδικών για τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας ήταν η νόσος των σπηλαίων, η λεγόμενη ιστοπλάσμωση που προκαλείται από εκκρίσεις νυχτερίδων και πουλιών που ζουν εντός σπηλαίων.

Η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλείται από εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum και εκδηλώνεται συνήθως τρεις με δέκα ημέρες μετά την εισπνοή τους. Τα βασικά συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας μοιάζουν πάρα πολύ με μία κοινή εμπύρετη ίωση και στις περισσότερες των περιπτώσεων υποχωρούν με μία απλή θεραπευτική αγωγή. Ωστόσο έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις στις οποίες η συγκεκριμένη νόσος έχει αποβεί μοιραία ειδικά σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα ή με χαμηλό ανοσοποιητικό.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε αισίως χθες, όμως, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Guardian, θα μπορούσε να στραβώσει την τελευταία στιγμή, καθώς όπως δήλωσαν δύτες υπήρξε βλάβη στο σύστημα απάντλησης υδάτων μερικές ώρες αφότου βγήκε απ' το σπήλαιο και το τελευταίο παιδί.

Αυστραλοί δύτες αποκάλυψαν ότι δύτες και διασώστες βρίσκονταν ακόμα μέσα στο σπήλαιο, περίπου 1,5 χλμ πριν την έξοδο όταν η κύρια αντλία σταμάτησε να λειτουργεί λόγω βλάβης. Αποτέλεσμα ήταν να ανέβει γρήγορα το επίπεδο του νερού, προκαλώντας φόβο και φωνές καθώς προσπαθούσαν να βγουν σε στεγνό έδαφος όσοι παρέμεναν στο σπήλαιο.

Με πληροφορίες από Associated Press, Guardian
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: