Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Τα διεθνή μέσα για την πολύνεκρη καταστροφή στην Ελλάδα


Πρώτο θέμα σε διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα έγινε η ανείπωτη τραγωδία στη χώρα μας με τα πύρινα μέτωπα, που ξεκίνησαν χθες σε Κινέτα και...
Πεντέλη και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. 

Δημοσιεύματα σε χώρες της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών αναφέρονται στον τραγικό απολογισμό, στις κατεστραμμένες περιουσίες με εκατοντάδες καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, στις επιχειρήσεις διάσωσης και στις δηλώσεις των ελληνικών αρχών και αξιωματούχων.

Στην Αυστραλία, που έχει νωπή πικρή πείρα δασικών πυρκαγιών, το ABC News έχει στην διαδικτυακή του έκδοση τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υπό τον τίτλο «"Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα": Φρίκη στην Ελλάδα».

Οι δύο φωτιές, ήταν οι χειρότερες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, επισημαίνει o Guardian αναφέροντας ότι η πύρινη κόλαση άρχισε από μια χαράδρα σε Γεράνεια Όρη με θέα την Κινέτα, μια δημοφιλή παραθεριστική περιοχή μεταξύ των Αθηναίων.

Η βρετανική εφημερίδα γράφει πως γύρω από τον κόλπο του Σαρωνικού η φλόγα κατέστρεψε εκτάσεις πευκοδάσους και ήταν ορατή για χιλίομετρα. «Ένα σύννεφο μαύρου και πορτοκαλί καπνού εμφανίστηκε πάνω από το λόφο της Ακρόπολης και τον ναό του Παρθενώνα στην Αθήνα το απόγευμα της Δευτέρας».

Οι περισσότεροι νεκροί έχασαν τη ζωή τους στα σπίτια τους ή τα αυτοκίνητά τους στο Μάτι, που καταστράφηκε από τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς. Τουλάχιστον 100 κατοικίες κάηκαν, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς. 

«Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τόσο πολύ καπνό για τόσες ώρες» δήλωσε ένας κάτοικος κάνοντας λόγο για ακραία κατάσταση. «Το Μάτι δεν υπάρχει πια» είπε μία γυναίκα. «Είδα πτώματα, καίγονται αυτοκίνητα. Αισθάνομαι τυχερή που είμαι ζωντανή». 

«Πυκνά καπνοί στη Ραφήνα, η οποία έχει πληθυσμό τουλάχιστον 20.000 κατοίκους και πυκνή βλάστηση» σημειώνει ο Guardian, που προσθέτει: «Εννέα σκάφη της ακτοφυλακής, δύο στρατιωτικά σκάφη και δεκάδες ιδιωτικά σκάφη με τη βοήθεια ελικοπτέρου κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν όσους βρέθηκαν στο λιμάνι».



Εκατοντάδες πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες και οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους λόγω της εξάπλωσης  ανεξέλεγκτων πυρκαγιών κοντά στην πρωτεύουσα, μετέδωσε το BBC, σύμφωνα με το οποίο, ένα από τα νεώτερα θύματα είναι ένα βρέφος έξι μηνών. 

«Ευτυχώς η θάλασσα ήταν εκεί και πήγαμε στη θάλασσα, γιατί οι φλόγες μας κυνηγούσαν μέχρι το νερό, έκαψαν τις πλάτες μας και βουτήξαμε στο νερό ... Είπα, θεέ μου , πρέπει να τρέξουμε για να σωθούμε» δήλωσε στο BBC ένας άνδρας από το Μάτι, ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τουρίστες αλλά και ντόπιους, νεαρούς και συνταξιούχους.



Στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Times, το θέμα ήταν πρώτο νωρίτερα με τίτλο «Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σκοτώνουν τουλάχιστον 24 στην Αθήνα». 

«Η πυρκαγιά στην Ελλάδας αναγκάζει τους κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους» μετέδωσε το NBC.

Ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN έχει στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής του έκδοσης σε έναν τίτλο-σύνδεσμο προς την είδηση, τα περισσότερα άλλα, όπως για παράδειγμα το CBS, αναδημοσιεύουν στην πλειονότητά τους συρραφές ανταποκρίσεων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και κυρίως του Associated Press. 

«Το έργο που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι η αναγνώριση των θυμάτων από τα μέλη των οικογενειών τους» δήλωσε στο αμερικανικό πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής του ΕΚΑΒ, Μιλτιάδης Μυλωνάς, που ανέφερε ότι ο αριθμός των θυμάτων ήταν πιθανό να αυξηθεί, καθώς μέχρι στιγμής ελέγχθηκαν τα πιο κατεστραμμένα σπίτια και αυτοκίνητα.



Η Deutsche Welle έγραψε ότι οι δύο μεγάλες πυρκαγιές κοντά στην Αθήνας ξέφυγαν από τον έλεγχο σημειώνοντας ότι η ακτοφυλακή αναζητούσε και τουρίστες, που έφυγαν με βάρκα και γλιτώσουν.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, η πρόγνωση του καιρού για την περιοχή δείχνει ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς σήμερα. 

Όπως και άλλα μέσα, η DW υπενθυμίζει ότι πάνω από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις δασικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, αλλά και ότι τον περασμένο Νοέμβριο περισσότεροι από 20 έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες της Μάνδρας κοντά στην Κινέτα.

Το θέμα είναι επίσης πρώτο στην αγγλόφωνη εκδοχή του ιστοτόπου του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24. H Le Monde απλά να αναδημοσιεύσει μια ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε μεταδοθεί αρκετές ώρες νωρίτερα. 

Τα δημοσιεύματα των διεθνών μίντια σημειώνουν πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα έρχονται την ώρα που δεκάδες άλλες εξακολουθούν να καίνε στη Σουηδία και που χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Λετονία είναι αντιμέτωπες με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.

Αναφερόμενα στην έκκληση της Αθήνας στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βοήθεια τα διεθνή μέσα μετέδωσαν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία έστειλαν βοήθεια με τη μορφή επιπρόσθετων αεροσκαφών, οχημάτων και πυροσβεστών.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: