Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Προαναγγελία αντιπαράθεσης με φόντο την εθνική τραγωδία

Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης
Προτού καλά-καλά ολοκληρωθεί το τριήμερο εθνικό πένθος, άρχισαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας και την...
απόδοση των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική: προϊδεάζοντας ότι το πολιτικό θερμόμετρο θα χτυπήσει «κόκκινο» τις ερχόμενες ημέρες. 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τους πολιτικούς τόνους, όπως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον τελευταίο να κάνει συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό: να δεχθεί να ζητήσουν από κοινού από το Ίδρυμα Νιάρχος την ανάληψη για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί απαραίτητο.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ήδη προϊδεάσει ότι την Παρασκευή το κόμμα του θα επανέλθει στο θέμα των πυρκαγιών και θα αναφερθεί στα αίτια της καταστροφής, ανεβάζοντας ενδεχομένως και τους τόνους της αντιπαράθεσης. 


Μάκης Βορίδης
Μάκης Βορίδης EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές εντός του κόμματός του δεν «κρατήθηκαν» και προανήγγειλαν ότι θα βγουν... τα μαχαίρια. «Η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί το τριήμερο πένθος. Αύριο, όμως, θα μιλήσει για να πάνε τα θρασίμια στη θέση τους», δήλωσε ξεκάθαρα την Πέμπτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης από τη Βουλή.

Επίσης, η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε ασχολίαστη την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, επιστρέφοντας στο γνώριμο, επιθετικό, αντιπολιτευτικό της ύφος:  

"Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή. Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ."

Σε ανάλογο ύφος η δήλωση του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για τη συνέντευξη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Όπως ανέφερε «Ντροπή να θεωρούν ότι η επιχείρηση εκκένωσης στο Μάτι -που δεν έγινε ποτέ- ήταν μια καταδικασμένη υπόθεση. Ντροπή ακόμη και η δήθεν παραίτηση του κ. Τόσκα. Δεν λείπει μόνο η  συγνώμη. Δεν λείπει η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης. Λείπει αυτό που με απλά λόγια λέει ο λαός μας. Λίγη τσίπα».


Σταύρος Θεοδωράκης
Σταύρος Θεοδωράκης ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Επιθετική και η ανακοίνωση από το Ποτάμι για τη συγκεκριμένη συνέντευξη. Μεταξύ άλλων, το Ποτάμι έκανε λόγο για «κυβερνητικό show», υπογραμμίζοντας ότι «οι άνθρωποι που επέζησαν από την καταστροφή στο Μάτι περίμεναν την αναγνώριση κάποιου λάθους. Και οι συγγενείς των θυμάτων περίμεναν ένα συγνώμη». 

«Αντί όμως γι αυτά, αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες», κατέληγε η ανακοίνωση του Ποταμιού.



EUROKINISSI

Εξάλλου, αντιπολιτευτικά πυρά υπήρξαν και κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, με αφορμή δηλώσεις του στο BBC, στις οποίες ανέφερε ότι οι αυθαίρετες κατασκευές στην Ανατολική Αττική έπαιξαν τον ρόλο τους στην τραγωδία. 

«Κυνικός, απάνθρωπος, εγωπαθής, ακροδεξιός. Αυτός είναι ο υπουργός Eθνικής Άμυνας της χώρας. Αυτός είναι ο συνεταίρος του κ. Τσίπρα», ήταν το αιχμηρό σχόλιο από το Κίνημα Αλλαγής για τις δηλώσεις Καμμένου.

Την Παρασκευή, λοιπόν, αναμένεται το πολιτικό θερμόμετρο να ανεβεί απότομα στα ύψη, έπειτα από τρεις ημέρες σχετικής νηνεμίας με αφορμή την εθνική τραγωδία.

Ύφεση στα πύρινα μέτωπα και αλληλεγγύη
Το βράδυ της Πέμπτης δεν υπήρχε κάποια απειλητική πυρκαγιά, με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν με επιτυχία τις νέες εστίες που ξέσπασαν.

Εμφανώς βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη, χωρίς κάποιο ενεργό μέτωπο, αλλά με τον φόβο αναζωπυρώσεων. Σε επιφυλακή παραμένουν ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης στην περιοχή.

Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στη Ραφήνα
Συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους στη Ραφήνα Eurokinissi/ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς τους πυρόπληκτους. Δείτε ΕΔΩ πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους πληγέντες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προς τους πυρόπληκτους.

Σε κάθε περίπτωση, ο απολογισμός παραμένει τραγικός: τουλάχιστον 85 οι νεκροί, ενώ συνεχίζονται αμείωτες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: