Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Στο... θολωμένο μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ

Ντόναλντ Τραμπ
Σε ακόμα μία κωλοτούμπα επιδόθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα για το ίδιο ζήτημα, αφού κατηγόρησε προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι...
τον θεωρεί υπεύθυνο για τη φερόμενη ανάμειξη της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Χθες βράδυ δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να θέτει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, αντικρούοντας τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του ότι η Μόσχα συνεχίζει να αναμιγνύεται στις προεδρικές κάλπες. 

Ωστόσο, μία μέρα πριν είχε προσπαθήσει να κάνει το άσπρο μαύρο ανασκευάζοντας μετά από επικρίσεις εντός και εκτός του κόμματός του τη δήλωση–ταύτιση με τον Πούτιν για τη ρωσική παρέμβαση και την αμφισβήτησή του στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Επιχείρηση» Λευκού Οίκου
Μετά την τελευταία κυβίστηση του Αμερικανού προέδρου η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Σάρα Σάντερς, σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ο Τραμπ είπε «όχι» στο να απαντήσει σε ερωτήσεις.

«Ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του εργάζονται πολύ σκληρά για να διασφαλίσουν ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να αναμιχθεί στις εκλογές μας όπως έκαναν στο παρελθόν», πρόσθεσε. «Δεν θα ξοδεύαμε τόσο χρόνο και προσπάθεια εάν δεν πιστεύαμε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να» το κάνει είπε η ίδια.

Όμως, σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος αφού στην επίμαχη ερώτηση κούνησε καταφατικά το κεφάλι του απάντησε: «Σας ευχαριστώ πολύ, όχι». Όταν ρωτήθηκε ξανά από δημοσιογράφο: «Όχι; Δεν πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;». «Όχι» είπε ξανά ο ίδιος.

Οι νέες δηλώσεις του Τραμπ, που φανερώνουν πάλι τη... «σταθερότητα» στις απόψεις του, έρχονται ύστερα από τις προσπάθειες του Λευκού Οίκου να κατευνάσουν τις αντιδράσεις για την αποτυχημένη για πολλούς στις ΗΠΑ συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν στο Ελσίνκι τη Δευτέρα.

Ο Ρεπουμπλικανός «διαφώνησε απόλυτα» κι απέρριψε κριτική από ανώτερους αξιωματούχους του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έδειξε «αδυναμία».

Και τώρα τι;
Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την έκδοση δικαστικής αίτησης για τα σημειώματα του μεταφραστή των ΗΠΑ που συνόδευε τον Τραμπ στη συνάντησή του με τον Πούτιν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέι, θα καταθέσει τελικά ενώπιον της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη σύνοδο κορυφής.

Η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προσπάθησε την Τρίτη να περάσει τη διεξαγωγή μιας συμβολικής ψηφοφορίας για το ζήτημα του ρωσικού δακτύλου, αλλά μπλοκαρίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρεπουμπλικανός Τζεφ Φλέικ και ο Δημοκρατικός Κρις Κουνς επεξεργάζονται ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα για την έγκριση των ευρημάτων της αμερικάνικης επιτροπής πληροφοριών σχετικά με το ζήτμα.

Ο δεύτερος συμπλήρωσε ότι η Γερουσία θα πρέπει να επικεντρωθεί σε «πρόσθετες κυρώσεις» κατά της Μόσχας, ένα θέμα που έχουν θέσει και άλλοι γερουσιαστές από την περασμένη Τρίτη. 

Περισσότερη αξιοπιστία ζητά το Βερολίνο 
Στο μεταξύ περισσότερη αξιοπιστία ζήτησε το Βερολίνο διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε ότι δεν γίνεται οι δηλώσεις του Αμερικανού πρόεδρου «να έχουν ζωή μόνο 24 ώρες». 

Σε συνέντευξή του ο Χάικο Μάας είπε ότι η Γερμανία και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι απαίτησαν έναν «ελάχιστο βαθμό αξιοπιστίας» από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και την εξωτερική του πολιτική.

Ο Γερμανός υπουργός δεν πείστηκε από την αναδίπλωση του Τραμπ σχετικά με τις δηλώσεις του στο  Ελσίνκι. «Πρόκειται προφανώς για μια προσπάθεια να περιορίσει τις ζημιές, δεν φαίνεται ιδιαίτερα πειστική» είπε.

Εξέφρασε δε τη λύπη του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν πήρε πίσω και τις τελευταίες απειλές του κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία περιέγραψε ως εχθρό, λίγο πριν συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του.

«Το ευρωπαϊκό ταξίδι του Τραμπ συνολικά έδειξε ότι η συμπεριφορά του είναι μια μεγάλη πρόκληση για τη διπλωματία», δήλωσε ο Μάας.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: