Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ανάμεσα σε δύο γραμμές

Κυριάκος Μητσοτάκης
Την Τετάρτη ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. και έθεσε το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα. Ζήτησε από τα στελέχη της παράταξης να...
βρεθούν δίπλα στους πολίτες, για να τους εξηγήσουν τις κομματικές θέσεις. «Πρέπει να αποκαλύψουμε οριστικά το παραμύθι του υποτιθέμενου ''τέλους των μνημονίων''» τόνισε με έμφαση.

Μέχρι εδώ, τίποτε το παράξενο. Η Ν.Δ., από την πρώτη στιγμή, αντιμετώπισε την κυβερνητική θέση ότι στις 21 Αυγούστου η Ελλάδα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων με τον ισχυρισμό ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι σε δανειστές και εταίρους για τα επόμενα χρόνια συνιστούν ένα τέταρτο μνημόνιο.

Τη Δευτέρα, δηλαδή δύο ημέρες πριν πει τα προαναφερόμενα στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στην κ. Κριστιάνε Σλότσερ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύτηκε χθες. Διαβάζουμε, ανάμεσα σε άλλα: «Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον».

Τελικά τι ισχύει για τον κ. Μητσοτάκη; Βγαίνουμε από τα μνημόνια ή από το τρίτο περάσαμε στο τέταρτο; Τι πρέπει να εξηγήσουν στον λαό τα στελέχη της Ν.Δ. που τέθηκαν σε εκλογική ετοιμότητα; Οτι το κόμμα τους έχει πρόγραμμα για να βγάλει τη χώρα από το τέταρτο μνημόνιο ή ότι τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στη μεταμνημονιακή εποχή;

Αν ήθελε κανείς να δώσει μια εύκολη ερμηνεία στις οβιδιακές μεταμορφώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα ήταν αρκετή η διαπίστωση ότι δεν είναι η πρώτη φορά που άλλα λέει εντός και άλλα εκτός. Ομως το ζήτημα είναι πολύ πιο ουσιαστικό.

Η Ν.Δ., έχοντας υποτάξει τα πάντα στον πολιτικό καιροσκοπισμό, κινείται διαρκώς ανάμεσα σε αντιφάσεις που η ίδια δημιουργεί. Με αποτέλεσμα στην παρούσα συγκυρία να μην έχει αποφασίσει ακόμα αν τη συμφέρει πολιτικά να μιλάει για τέταρτο μνημόνιο ή να προβάλλεται ως η πολιτική δύναμη που εγγυάται τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Οσο πιο γρήγορα αποφασίσει, τόσο το καλύτερο γι' αυτήν.

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: