Σήμερα λήγει το επίσημο τριήμερο πένθος που κήρυξε η κυβέρνηση εξαιτίας της βιβλικής καταστροφής που έπληξε την Ανατολική Αττική.
Το πραγματικό πένθος και ο θρήνος...
δεν τελειώνουν μέσα σε τρεις μέρες. Και αρκετοί συνάνθρωποί μας που έχασαν δικούς τους ανθρώπους και τα υπάρχοντά τους θα το κουβαλάνε για πάντα. Η τραγωδία έχει πολλές αποτυπώσεις στην ανθρωπινή ψυχή και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα αφήσει σε όσους την έζησαν.
Για την υπόλοιπη κοινωνία η ζωή συνεχίζεται. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό. Το ζήτημα είναι να γυρίσει η μέρα και για εκείνους που έχουν στη ζωή και στο σώμα τους τα σημάδια απ' όλα όσα συνέβησαν.
Η κοινωνία προσπαθεί γι' αυτό με όσες δυνάμεις διαθέτει, συμμετέχοντας στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ξένες χώρες σπεύδουν να βοηθήσουν.
Η Πολιτεία ανακοίνωσε ένα μεγάλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και για την ποικιλόμορφη στήριξη των πληγέντων.
Επραξε το αυτονόητο. Δεν έκανε χάρη σε κανέναν. Εκανε το αυτονόητο.
Στον βαθμό μάλιστα που μπορούν να γίνουν περισσότερα, οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικές οργανώσεις της χώρας καλό θα ήταν να συμβάλουν με συγκροτημένες και στοχευμένες προτάσεις που δύναται να υλοποιηθούν για να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά προβλήματα που έρχονται από το παρελθόν.
Μετά τη λήξη του επίσημου πένθους, που λίγο-πολύ όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις σεβάστηκαν, θα αρχίσει η αναζήτηση των αιτιών για όσα συνέβησαν.
Είναι λογικό, είναι αναγκαίο. Το χρειαζόμαστε ως πολίτες, ως χώρα, ως οργανωμένη κοινωνία. Αν δεν εντοπίσουμε τις αιτίες του προβλήματος, αν δεν προσδιορίσουμε με ακρίβεια ό,τι έφταιξε, δεν θα μπορέσουμε να θέσουμε το πλαίσιο του προβλήματος και να βρούμε τις παρεμβάσεις ώστε να μην ξανασυμβεί.
Οχι μόνο στην Ανατολική Αττική αλλά και οπουδήποτε στην Ελλάδα είναι δυνατόν να συμβεί.
Να συζητήσουμε επομένως με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, βάζοντας το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων.
Κόμματα, οργανώσεις, ειδικοί, επιστήμονες, όσοι και όποιοι ως άτομα και συλλογικότητες έχουν να πουν κάτι ουσιαστικό να το πράξουν με υπευθυνότητα και με το βλέμμα στο μέλλον.
Αν κυριαρχήσει η γνωστή παθολογία του πολιτικού μας συστήματος της στείρας και τυφλής μετάθεσης ευθυνών, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Αν αντί για την ουσία κυριαρχήσει η κριτική της σκοπιμότητας για το μικροπολιτικό συμφέρον και την ψηφοθηρία, οι πρωταγωνιστές θα είναι υπόλογοι απέναντι στις τωρινές και τις επόμενες γενιές.
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου