Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα από την Ε.Ε.


Οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας για την επούλωση των πληγών από τις ολέθριες πυρκαγιές αλλά και για την...
αγορά στο μέλλον πυροσβεστικών αεροσκαφών προαναγγέλλει ο Ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρισης Κρίσεων και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ -κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου ενημερώθηκε για την τραγωδία από τον Νίκο Τόσκα, ο κ. Στυλιανίδης ήταν συγκλονισμένος για τους δεκάδες νεκρούς και σημείωσε:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό. Πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα στην επούλωση των πληγών. Η Ε.Ε., διά της παρουσίας μου εδώ, επιδεικνύει χειροπιαστή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον Έλληνα πολίτη είναι να δει πρακτικά πώς θα βοηθήσει η Ε.Ε. Θα είναι έτοιμη να βοηθήσει αν χρειαστεί μέσα από τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και στην επούλωση των πληγών».

Ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να γίνει από διάφορα ταμεία, αλλά είναι θέμα χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέχρι τον Οκτώβριο- Νοέμβριο θα έχει γίνει νόμος της Ε.Ε. η δημιουργία ευρωπαϊκού στόλου πυροσβεστικών αεροσκαφών και κοινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας μέσα από το πρόγραμμα RescEU, το οποίο αποτελεί ακριβώς αυτό, και στηρίζει ουσιαστικά τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που πλήττονται κυρίως από τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Όπως εξήγησε, τα αεροπλάνα αυτά θα σταθμεύουν σε σταθμούς κοντά στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα από πυρκαγιές και θα διατίθενται άμεσα στις χώρες που τα χρειάζονται σε περίοδο κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής σχεδιασμού θα εντάσσονται επίσης χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση των εθνικών αεροπορικών στόλων και την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

Σήμερα ο κ. Στυλιανίδης θα επισκεφθεί τους τόπους των πυρκαγιών για να δει από κοντά την κατάσταση και «να ενδυναμώσουμε τους ήρωες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη», όπως είπε.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: