Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Η ιδεολογική σύγκρουση της Θεσσαλονίκης

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ιδεολογική σύγκρουση της Θεσσαλονίκης
Kόντρα στην παράδοση, ο φετινός πολιτικός και ειδησεογραφικός Αύγουστος δεν θα είναι και τόσο ήσυχος – ούτε σε διεργασίες, ούτε σε...
δημόσιες αντιπαραθέσεις. Αντιθέτως, θα είναι το προοίμιο του πρώτου, προεκλογικού κατ’ ουσία, ραντεβού σύγκρουσης μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενός ραντεβού, που έχει ήδη οριστεί για τη Θεσσαλονίκη και τα εγκαίνια της πρώτης μεταμνημονιακής ΔΕΘ.

Θα είναι μια αναμέτρηση με προβολή στις κάλπες που θα στηθούν, πιθανότατα, τον Μάιο και με σαφή στόχευση από αμφότερους: Από τον μεν Αλέξη Τσίπρα να «γυρίσει» τα δημοσκοπικά δεδομένα και το εκλογικό παιχνίδι, από τον δε Κυριάκο Μητσοτάκη να διαμορφώσει «ρεύμα» νίκης, και ει δυνατόν και αυτοδυναμίας, για τη ΝΔ.


Το «πακέτο» Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός θα ανέβει στη ΔΕΘ με νωπή ακόμη την επίσημη λήξη του Μνημονίου, πιθανώς με νέα κυβέρνηση κατόπιν ανασχηματισμού, και με μια δέσμη εξαγγελιών άμεσης απόδοσης: Ενα πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων από 800 εκατομμύρια έως 1 δις και την προαναγγελία της μη περικοπής των συντάξεων. Οι φοροελαφρύνσεις τελούν ήδη σε διαδικασία παραμετροποίησης από το οικονομικό επιτελείο, το «πάγωμα» στις μειώσεις των συντάξεων θεωρείται ότι, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, θα συμφωνηθεί εν τέλει με τους δανειστές, και ως εκ τούτων ο πρωθυπουργός θα πάει στη Θεσσαλονίκη για να πιστοποιήσει εμπράκτως την «καθαρή έξοδο».

«Μετά τη ΔΕΘ θα έχει καταρριφθεί και το τελευταίο λιθαράκι του αφηγήματος της ΝΔ περί τέταρτου Μνημονίου», λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Με αυτό το δεδομένο το κυβερνητικό επιτελείο θεωρεί πως η αντιπαράθεση περί «καθαρής» ή μη εξόδου δεν θα υφίσταται, θα έχει ήδη απαντηθεί στην πράξη, στον πραγματικό εκλογικό χρόνο ο οποίος, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Μάιος. Και τα εκλογικά διλήμματα και διακυβεύματα προσαρμόζονται πλέον στο επόμενο επίπεδο, και σε μια ταξική και ιδεολογικοπολιτική προοπτική που αφορά αμιγώς το μεταμνημονιακό τοπίο.

Εν ολίγοις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στις κάλπες θέτοντας δύο διαχωριστικές γραμμές: Μεταξύ προόδου – συντήρησης και μεταξύ κοινωνικού και νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Και στο δεύτερο σκέλος το καθαρό ερώτημα που θα τεθεί είναι «ποιος υπηρετεί και εκπροσωπεί τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα και ποιος την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ».

Εδώ, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι οι επόμενοι μήνες δίνουν τον αναγκαίο χρόνο για να αναδειχθούν και να ωριμάσουν οι σαφείς διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και επισημαίνουν την ήδη αρνητική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ταύτισή του με τον ΣΕΒ σε διαρθρωτικά μέτρα κοινωνικής και εργασιακής ανάταξης όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων – μέτρα, που επίσης θα εξαγγελθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Εν δυνάμει «αγκάθι» στην υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού παραμένει το, αρνητικό μέχρι στιγμής, αποτύπωμα της συμφωνίας των Πρεσπών στις δημοσκοπήσεις και η στάση του Πάνου Καμμένου. Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Καμμένος θα δείξει στάση πολιτικής υπευθυνότητας και ότι το μακεδονικό δεν είναι εκείνο που θα κρίνει τις εκλογές.

Τα «χαρτιά» Μητσοτάκη

Το εάν θα επαληθευθούν θα φανεί στους επόμενους μήνες και ακριβώς στην …διάψευση αυτών των εκτιμήσεων βασίζει τα δικά του «χαρτιά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ανέβει επίσης στη Θεσσαλονίκη κομίζοντας τη δική του οικονομική πρόταση για την επόμενη μέρα και για τη «φωτεινή Ελλάδα», όπως ο ίδιος είπε στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. «Σημαία» του είναι επίσης η μείωση της φορολογίας και η στήριξη της μεσαίας τάξης, κινδυνεύει όμως να τον έχει προλάβει, απευθυνόμενος στο ίδιο ακροατήριο μία εβδομάδα πριν, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το γνωρίζει αυτό – ότι, δηλαδή, στερείται ισχυρού εναλλακτικού αφηγήματος στην οικονομία – και θα επενδύσει στο προφίλ του πιο «αξιόπιστου μεταρρυθμιστή» και μιας διακυβέρνησης πιο φιλικής στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Παράλληλα, το επιτελείο της ΝΔ σκοπεύει να «παίξει» μέχρι τέλους στην σκληρή εθνικοπατριωτική γραμμή για το μακεδονικό, και δη εκ του ασφαλούς καθώς τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν σταθερά ότι δεν θα επιχειρήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Θα ποντάρει επίσης μέχρι τέλους, τροφοδοτώντας την στον βαθμό που μπορεί, σε μια ρήξη Τσίπρα – Καμμένου, και θα διατηρήσει τους τόνους της πόλωσης στοχεύοντας ουσιαστικά στην αποχή. Με την συσπείρωση της ΝΔ να βρίσκεται ήδη πάνω από το 90% κι εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ κοντά στο 55%, στην Πειραιώς θεωρούν ότι μια τοξική προεκλογική περίοδος μπορεί να κρατήσει μακριά από τις κάλπες –ευνοώντας τη ΝΔ – τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους που είναι μεν απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχουν παγιωμένο αντιδεξιό DNA.

Παραμένει άδηλο, ωστόσο, που μπορεί να οδηγήσει αυτή η τακτική εάν υπάρξουν νέα δεδομένα σε εν εξελίξει υποθέσεις σκανδάλων όπως η Novartis, όπου φέρονται να εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της ΝΔ…


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: