Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Γαλάζιες μάχες παρασκηνίου στο εκλογικό ναρκοπέδιο της Αττικής

Αποτέλεσμα εικόνας για Γαλάζιες μάχες παρασκηνίου στο εκλογικό ναρκοπέδιο της Αττικής
Υπόγειες μάχες εσωκομματικής ισχύος, αναδιάταξης συμμαχιών και πολιτικών υποθηκών εν όψει της «επόμενης μέρας» έχει ανοίξει στη Νέα Δημοκρατία τόσο η κατάτμηση της Β Αθήνας όσο και η απόφαση για...
διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών - δημοτικών και περιφερειακών - τον Μάιο.

Το «ναι» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τριχοτόμηση της Β’ Αθήνας ερμηνεύθηκε από πολλές πλευρές και ως προσπάθεια του αρχηγού της ΝΔ να σπάσει τις «βαρονείες» και να απεγκλωβιστεί από την ομηρία κορυφαίων στελεχών που διέθεταν ισχυρούς μηχανισμούς στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και χρησιμοποιούσαν την εκλογική τους δύναμη όχι μόνον για να διατηρήσουν κυρίαρχους ρόλους στο κόμμα αλλά και για να συνδιαμορφώνουν την πολιτική του ατζέντα.


Ωστόσο, τα πρώτα μηνύματα μετα την αλλαγή του εκλογικού χάρτη δείχνουν πως «δελφίνοι» και μηχανισμοί σπεύδουν να ανασυνταχθούν κι ένα σκληρό παρασκηνιακό πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη με αιχμή στις τρεις νέες περιφέρειες της παλαιάς Β’ Αθήνας, την Α’ Αθηνών και τον δήμο Αθηναίων. Και σ’ αυτό το πόκερ τα μεγάλα προβλήματα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δείχνουν αυτή την στιγμή δύο: Το πρώτο είναι το νέο τόξο επιρροής που επιχειρεί να δημιουργήσει η λεγόμενη «συνιστώσα του ΛΑΟΣ» στην Ά και Β’ Αθήνας. Και το δεύτερο είναι η πιθανή κάθοδος του Κώστα Μπακογιάννη ως υποψηφίου δημάρχου της Αθήνας και, δη, κόντρα στον, προερχόμενο επίσης από τη ΝΔ, Γιώργο Πατούλη που έσπευσε ήδη να λάβει θέση ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του.

Στο μέτωπο των εθνικών εκλογών οι πληροφορίες φέρουν τη Ντόρα Μπακογιάννη να φεύγει από την Α’ Αθήνας και να θέτει υποψηφιότητα στα Χανιά. Η κίνηση αυτή ανοίγει μια θέση, την οποία φέρεται να διεκδικεί ο Μάκης Βορίδης εγκαταλείποντας  την - επίσης διχοτομημένη πλέον - περιφέρεια της Αττικής και θέτοντας υποψηφιότητα στην Α ´Αθήνας. Ο έτερος προερχόμενος από το ΛΑΟΣ, ο νυν  αντιπρόεδρος της ΝΔ ´Αδωνις Γεωργιάδης επιλέγει, κατά τις εως τώρα πληροφορίες, να κατέβει στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας προσβλέποντας στην πρωτιά μέσω της εκλογικής επιρροής που έχει στις εύπορες εισοδηματικές τάξεις των βορείων προαστίων. Ταυτόχρονα, στην Α’ Αθήνας σχεδιάζει να κατέβει ένα ακόμη πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ, ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος και θα κινηθεί ως « δίδυμο» με τον Μάκη Βορίδη.

Τουτέστιν, τα τρία στελέχη της σκληρής - έως ακραίας - δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ επιχειρούν μια συμμαχική κάθοδο στις περιφέρειες με την μεγαλύτερη πολιτική επιρροή, προσβλέποντας σε υψηλές θέσεις εκλογής και σε περαιτέρω ενίσχυση της δύναμής τους στο κόμμα και στη μελλοντική - όπως ευελπιστούν - κυβέρνηση της ΝΔ. Πρόκειται για μια προοπτική που δεν ικανοποιεί μεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος τελεί ήδη υπό την ομηρία του ακραίου δεξιού τόξου της ΝΔ και της συμμαχίας του με το «σαμαρικό μπλοκ», μέχρι στιγμής όμως, δεν δειχνει δυνατότητες να αποτρέψει τους σχεδιασμούς αυτούς.

Την ίδια ώρα, ο ´Αδωνις Γεωργιαδης επιχειρεί να διευρύνει τη «συμμαχία» και στον δήμο της Αθήνας στηρίζοντας, ουσιαστικά, ανοιχτά την υποψηφιότητα Πατούλη. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είχε φροντίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο να δώσει το προσωπικό του πολιτικό «χρίσμα» στον Γιώργο Πατούλη χαρακτηρίζοντάς τον « μελλοντικό δήμαρχο της Αθήνας», ενώ οι δυό τους κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, εάν όχι και συντονισμένα, στους ακραίους τόνους αντίδρασης στη λύση του Μακεδονικού.

Το γεγονός ότι ο Γιώργος Πατούλης έσπευσε να προαναγγείλει την υποψηφιότητά του παρά το μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ καλώντας όλα τα γαλάζια αυτοδιοικητικά στελέχη «να μην βιαστούν» να ανακοινώσουν τις προθέσεις τους, δεν θεωρείται άσχετο με τις πυρετώδεις παρασκηνιακές διεργασίες στη συντηρητική παράταξη. Σ’ αυτές τις διεργασίες οι ´Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης φέρονται να ασκούν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να αποτραπεί η υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη στον δήμο της Αθήνας.

Όμως, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και γιος της Ντόρας Μπακογιάννη φρόντισε να κρατήσει ανοιχτό το παιχνίδι, δηλώνοντας μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Πατούλη ότι είναι στις σκέψεις του το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας.

Οι κινήσεις Μπακογιάννη ερμηνεύονται από έμπειρους παράγοντες της ΝΔ και ως μηνύματα προς την ηγεσία του κόμματος ότι ήρθε η ώρα της εισόδου του στην κεντρική πολιτική σκηνή, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει μεσοπρόθεσμα και με δεδομένα και τα υψηλά ποσοστά δημοφιλίας του.

Η πολιτική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κώστα Μπακογιάννη δεν είναι η καλύτερη δυνατή και ο αρχηγός της ΝΔ δεν έχει κρύψει στο παρελθόν ότι δεν θα ήθελε μια υποψηφιότητα του ανιψιού του στον δήμο της Αθήνας. Είναι επίσης σαφές όμως πως δεν θα ήθελε και έναν νέο εμφύλιο μεταξύ δύο γαλάζιων στελεχών - Μπακογιάννη και Πατούλη - , και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται διαπραγματεύσεις και με τις δύο πλευρές. Το γεγονός ότι ο αρχηγός της ΝΔ έχει διαμηνύσει πως δεν θα δώσει κομματικά χρίσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας. ´Ομως και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως τα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπίσει έχουν μεγάλο πολιτικό βάθος, αγγίζουν την ίδια την σταθερότητα της ηγεσίας του και δεν θα κλείσουν  με απλές  κινήσεις τακτικής.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: