Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

«Έμπρακτη συγγνώμη» για διαχρονικές ευθύνες

Αποτέλεσμα εικόνας για «Έμπρακτη συγγνώμη» για διαχρονικές ευθύνες
O ανασχηματισμός θα γίνει αλλά όχι τώρα, και σίγουρα ούτε εν θερμώ ούτε με επικοινωνιακά κριτήρια, οι όποιες πολιτικές – υπουργικές ευθύνες θα αποδοθούν στη βάση συντεταγμένης και ουσιαστικής κυβερνητικής «επανεκκίνησης», και η...
  αναδιάρθρωση της Πολιτικής Προστασίας μαζί με την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων καθίστανται οι δομικές προτεραιότητες του Μαξίμου στην επόμενη φάση διαχείρισης της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι.

Αυτό τουλάχιστον είναι, μέχρι στιγμής, το πλαίσιο στο οποίο ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας να κινηθούν τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον των πολλαπλών πληγών που αφήνει πίσω της η φονική πυρκαγιά – πληγών, οι οποίες ήδη εγγράφουν βαρύ αποτύπωμα και στις πολιτικές εξελίξεις. «Ο ανασχηματισμός αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση» ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι και οι παραιτήσεις υπουργών και στελεχών που ζητά η ΝΔ δεν θα ήταν, τούτη την ώρα, τίποτα περισσότερο από μια επικοινωνιακή κίνηση.


Το εν λόγω μήνυμα συμπυκνώνει και τις πρώτες αποφάσεις που φέρεται να έχει λάβει ο πρωθυπουργός - αποφάσεις ωστόσο, οι οποίες εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνουν και την απόδοση ευθυνών σε όλα τα επίπεδα όταν παρέλθει ο φορτισμένος χρόνος της κρίσης.

Η χθεσινή, άλλωστε, δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι «με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αποτιμήσουμε, και πολιτικά και επιχειρησιακά, τα όσα έγιναν» επιβεβαιώνει πως δεν έχει κλείσει το θέμα των πιθανών ευθυνών τόσο επιχειρησιακών παραγόντων που είχαν κομβικό ρόλο την περασμένη Δευτέρα στο Μάτι, όσο και των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανότερο χρόνο του ανασχηματισμού το διάστημα περί τα τέλη Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται είτε ο αιφνιδιασμός, είτε και η μετάθεσή του εάν το επιβάλουν οι εξελίξεις.

Τα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη παραμένουν, δε, εκ των πραγμάτων στο επίκεντρο των όποιων αλλαγών αποφασιστούν στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ από κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούνται τυχαίες και δύο διαρθρωτικής φύσης αποφάσεις που ελήφθησαν χθες: Πρόκειται για τις αποφάσεις συγκρότησης δύο επιτροπών – μίας για την  αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων και της άναρχης δόμησης που απέβησαν φονικές στο Μάτι, και μιας δεύτερης για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας.

Η ευθύνη για την πρώτη επιτροπή ανατέθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και για την δεύτερη αποφασίστηκε να μελετηθούν προτάσεις από ομάδα που συγκροτείται υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, και όχι υπό το υπουργείο Εσωτερικών/ Προστασίας του Πολίτη στο οποίο ανήκει σήμερα η Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για δύο κινήσεις που θεωρείται ότι έχουν την δική τους, ιδιαίτερη πολιτική σημειολογία στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εισηγήσεις που εξετάζονται στο Μαξίμου υπάρχει και πρόταση για την σύσταση αυτόνομου και αναβαθμισμένου υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, χωρίς όμως ακόμη τίποτε να είναι οριστικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε επίσης εντολή για την ταχύτατη ολοκλήρωση της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής, καθώς και για την ενίσχυση των πυρόπληκτων. «Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας ουσιαστικά και στην καταγγελία της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει «συγνώμη» από τα θύματα.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση επιμένει να καταλογίζει στην ΝΔ «πολιτική τυμβωρυχία» και καπηλεία των νεκρών προς εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Εκεί αποδίδονται και οι αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί προσπάθειας… απόκρυψης των νεκρών το βράδυ της τραγωδίας, κατά την σύσκεψη που έγινε στο κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από τον πρωθυπουργό. «Οι νεκροί ούτε κρύβονται, ούτε εικάζονται», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός επέστρεψε εκτάκτως από τη Βοσνία και πήγε κατευθείαν στην σύσκεψη, «δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί». «Όταν η κυβέρνηση διασταύρωσε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, ενημέρωσε και τους δημοσιογράφους και την κοινή γνώμη. Είναι αδύνατον να κρύψεις νεκρούς... Δεν θα μπούμε σε αυτό το παιχνίδι που γίνεται για λόγους πολιτικούς σκοπιμότητας», πρόσθεσε.


tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: