Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης κατά του Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων αυτονομιστών ηγετών, που έχουν διαφύγει στο εξωτερικό, απέσυρε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης.
Ωστόσο...
μια δίκη περιμένει στην Ισπανία τον φυγόδικο πρώην πρόεδρο της Καταλονίας, που έφυγε στο Βέλγιο για να μη συλληφθεί. Όμως αυτό έγινε τον περασμένο Μάρτιο στη Γερμανία με βάση το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, το οποίο είχε εκδώσει σε βάρος του η Μαδρίτη.
Η νέα κίνηση του Ισπανού δικαστή, επιφορτισμένου με την έρευνα για την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας τον περασμένο Οκτώβριο, ήρθε μετά την απόφαση, της γερμανικής δικαιοσύνης, να μην επιτραπεί η έκδοση του Πουτζντεμόν στην Ισπανία παρά μόνο για την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίου χρήματος, που επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 12 χρόνια, και όχι της στάσης.
Στη χθεσινή απαλλακτική απόφαση ο δικαστής Πάμπλο Γιαρένα γράφει επίσης πως δεν υποβάλει καταγγελία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η απόφαση είναι ευνοϊκή για τους έξι αυτονομιστές ηγέτες που αποκαλούνται «πολιτικοί εξόριστοι» και για τους οποίους οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι διαφεύγουν από τη δικαιοσύνη;
Όχι, σχολιάζει το γαλλικό le temps, αφού η δίκη του δεν θα είχε τόσο νόημα από τη στιγμή που το ανώτατο δικαστήριο του ομόσπονδου γερμανικού κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν απέκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι να δικαστεί για το αδίκημα της εξέγερσης, που τιμωρείται με 25 χρόνια στην Ισπανία.
Η ισπανική συντηρητική εφημερίδα El Mundo σχολίασε την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντάς της «τη μεγαλύτερη ταπείνωση που υπέστη η ισπανική δικαιοσύνη τα τελευταία 40 χρόνια» κάνοντας λόγο για «ντροπή», «καημένη γερμανική δημοκρατία» και «καημένη Ευρώπη».
Σε άλλο μήκος κύματος σχολιάζει η El Pais επεσήμανε ότι οι δικαστές έκριναν με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος, γεγονός που φανερώνει τη σταθερότητα του γερμανικού κράτους δικαίου. Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση μεταξύ των αρχών της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, η οποία έφερε κρίση στην πολιτική ζωή της χώρας μετά το δημοψήφισμα του 2017.
Προανήγγειλε την ίδρυση νέου κινήματος
Ο Πουτζντεμόν μίλησε για «τεράστιες ελλείψεις» στη νομική αγωγή του Ανώτατου Δικαστηρίου κατά των διαχωριστών, συμπεριλαμβανομένων εννέα που βρίσκονται σε ισπανικές φυλακές και αναμένουν πιθανή δίκη.
«Σήμερα είναι μια ημέρα για να απαιτήσουμε, με μεγαλύτερη θέρμη από ποτέ, την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων» έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την απόφαση του Γιαρένα.
Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, ο αυτοεξόριστος στη Γερμανία προανήγγειλε την ίδρυση ενός νέου πολιτικού κινήματος υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας το προσεχές φθινόπωρο.
«Crida Nacional per la Republica», «Εθνικό Κάλεσμα για τη Δημοκρατία» θα είναι το όνομα του νέου σχήματος με στόχο να συνενώσει όλους αυτούς που θέλουν να προωθήσουν την απόσχιση από την Ισπανία παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί το συγκεκριμένο εγχείρημα στο διάστημα των τελευταίων μηνών.
Στο μεταξύ η DW αναφέρει πως συζητήσεις προκαλεί την ίδια ώρα ένα νέο βιβλίο της Σαντρίν Μορέλ, ανταποκρίτριας της Le Monde στην Ισπανία, με το οποίο επιχειρεί να εντρυφήσει στο καταλανικό κίνημα ανεξαρτησίας δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα γεγονότα των τελευταίων μηνών.
Περιγράφει την κατά τη γνώμη της αμφιλεγόμενη και μονομερή αντίληψη για τους Καταλανούς ακτιβιστές υπέρ της ανεξαρτησίας στην ισπανοκαταλανική ιστορία. Όπως παρατηρεί η δημοσιογράφος, κυριαρχεί το μοτίβο της καταπίεσης των Καταλανών υπό την ισπανική επικυριαρχία.
Χρήση του μοτίβου του οδυνηρού παρελθόντος των Καταλανών έκανε ο Πουντζντεμόν απευθυνόμενος στους ομοϊδεάτες του. «Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα, να αγωνιστούμε κατά της αδικαιολόγητης καταστολής και να συνεχίσουμε στον δρόμο προς μια καταλανική δημοκρατία», τόνισε από τη Γερμανία.
Παρά το γεγονός ότι η ισπανική δικαιοσύνη αδυνατεί να οδηγήσει τον πρώην Καταλανό ηγέτη στο εδώλιο με την κατηγορία της εξέγερσης, η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους αποσχιστές και την κεντρική ισπανική κυβέρνηση παραμένει ηλεκτρισμένη.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου