Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Η έρευνα του ΕΚΠΑ για το Μάτι: Οι ανύπαρκτες δίοδοι εξόδου και η επέλαση της φωτιάς

Αποτέλεσμα εικόνας για Η έρευνα του ΕΚΠΑ για το Μάτι
Tο σύνολο της επιστημονικής έρευνας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του ΠΜΣ «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που σχετίζεται με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι έδωσε στη δημοσιότητα ο...
καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Μεταξύ των άλλων συγκλονιστικών και αποκαλυπτικών συμπερασμάτων η ομάδα του καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αναλύει το χρονολόγιο της κατεύθυνσης και της έντασης των ανέμων, αποτυπώνει το μέγεθος της έκτασης που κάηκε, αλλά και την ταχύτητα του πύρινου μετώπου.


Στην έρευνα υπογραμίζεται ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης που είχαν οι πολίτες. Ειδικότερα αναφέρεται πως «η φωτιά καθοδηγούμενη από τον θυελλώδη άνεμο ξεκίνησε ως πυρκαγιά επιφανείας και μετατράπηκε στη συνέχεια σε ενεργή πυρκαγιά κόμης, πέρασε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα την λεωφόρο Μαραθώνος διαδόθηκε προς τα ανατολικά και, σε χρονικό διάστημα μικρότερο της μισής ώρας, προσέγγισε το παραλιακό μέτωπο και την κατοικημένη περιοχή Μάτι. Ο χρόνος αντίδρασης των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής ήταν, από πρακτική άποψη, ελάχιστος. Οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν αλλά και η δομή και μορφολογία της περιοχής είχαν σαν αποτέλεσμα δεκάδες από αυτούς να εγκλωβιστούν».

Στην έρευνα επίσης επισημαίνεται η διαπίστωση για τις ανύπαρκτες διόδους εξόδου προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι πολίτες να εγκλωβιστούν και να βρουν φρικτό θάνατο. Διαπίστωση που αποτυπώνεται και στα 35 εγκαταλειμμένα σε συμφόρηση και σε πολύ μικρό χώρο, καμένα αυτοκίνητα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: