Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Εθνικό πένθος και αγωνία για τους αγνοούμενους

Αποτέλεσμα εικόνας για Εθνικό πένθος και αγωνία για τους αγνοούμενους
Mέσα σε βαρύ πένθος, με αγωνία για τους αγνοούμενους, αλλά και με ένα μαζικό και αυθόρμητο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πληγέντες η Ελλάδα προσπαθεί να αντιμετωπίσει την εθνική τραγωδία της πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Δύο 24ωρα μετά την καταστροφή η προτεραιότητα παραμένει...
στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, o αριθμός των οποίων παραμένει ασαφής καθώς οι έρευνες στα καμένα σπίτια δεν έχουν ολοκληρωθεί και η Πυροσβεστική δέχεται δεκάδες κλήσεις από συγγενείς.

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες. Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτές οι ώρες είναι «ώρες μάχης, ενότητας, θάρρους και πάνω από όλα αλληλεγγύης». «Μόνον έτσι», πρόσθεσε, «μόνο όλοι μαζί, μπορούμε να σταθούμε απέναντι στην τραγωδία. Η Ελλάδα περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές.»


Ως προς την αναζήτηση αιτίων και ευθυνών, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί»: « Θα έρθει η ώρα τους», είπε, «όταν θα αναζητήσουμε, ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς, τα πώς και τα γιατί.  Τώρα είναι ακόμα η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα. Αγώνα για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί».

«Σήμερα δεν είναι η στιγμή για απόδοση ευθυνών», δήλωσε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση». «Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη. Ας αναλογιστούμε μόνο σιωπηλά ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι πρέπει επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα», είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν πολλοί ξένοι ηγέτες, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, καθώς και με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη στήριξη της Τουρκίας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ελληνικό λαό και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων των καταστροφικών πυρκαγιών. Ο πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τα μηνύματα που έχει στείλει η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και για την ετοιμότητα συνδρομής της με πυροσβεστικά αεροσκάφη από την πρώτη στιγμή. 

Ο πρωθυπουργός είχε επικοινωνία και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον αρχιεπίσκοπο για την πορεία των επιχειρήσεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, καθώς και για τα πρώτα μέτρα στήριξης των πληγέντων και τον ευχαρίστησε για τη συνδρομή της Εκκλησίας της Ελλάδος σε όσους συμπολίτες μας έχουν ανάγκη στις πληγείσες περιοχές.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: