Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

FAZ: Ηγέτης ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης εκφράζει την Ελλάδα που απέτυχε


Με τη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς «έχουν ήδη κατορθώσει κάτι που...
οι προκάτοχοί τους δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να κάνουν», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιό της με τίτλο «Ο ηγέτης Τσίπρας», στο οποίο ασκεί οξεία κριτική στον πρόεδρο της Ν.Δ.

«Ό,τι άποψη κι αν έχει κανείς γι' αυτόν, ο Τσίπρας απέδειξε ότι διαθέτει το θάρρος ενός ηγέτη. Γι' αυτό αξίζει αναγνώριση και στήριξη. Διότι το ονοματολογικό ζήτημα δεν έχει λυθεί ακόμη», σημειώνει η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης, κατά κανόνα εξαιρετικά επικριτική απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Όπως εκτιμά η FAZ , «η “Μακεδονία” και η Ελλάδα συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη για την επίλυση της αντιπαράθεσης για την ονομασία. Ωστόσο η συμφωνία μπορεί ακόμη να αποτύχει – και από τις δύο πλευρές».

Για την πλευρά της ΠΓΔΜ αναφέρονται κυρίως οι δυσκολίες που κρύβει το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γίνεται λόγος για την αντίσταση της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Για την τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «σε αυτήν την περίπτωση εκφράστηκε μέσω αυτού η παλιά Ελλάδα – εκείνη η Ελλάδα που απέτυχε και είχε οδηγήσει στην εξουσία τον Τσίπρα».

Θετική αποτίμηση
Ο γερμανικός Τύπος αποτιμά θετικά τη συμφωνία.

Η Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «Λύση με τέσσερα γράμματα», αναφερόμενη στο πρώτο συνθετικό του όρου «Βόρεια Μακεδονία», που στα γερμανικά είναι «Nord».

Όπως σχολιάζει, «γι' αυτό το πρόθημα με τέσσερα γράμματα διεξαγόταν σκληρή μάχη επί 27 χρόνια. Αυτή αναμένεται τώρα να αποτελέσει παρελθόν. Επιτέλους! Σίγουρα, η λύση βρίσκεται ακόμη υπό αίρεση επειδή οι εθνικιστές εκατέρωθεν ενδέχεται να υψώσουν για άλλη μια φορά τις γροθιές τους. Τα κοινοβούλια των δύο χωρών πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους και στην ΠΓΔΜ πρέπει να κερδηθεί ένα δημοψήφισμα. Ωστόσο μπορεί να ελπίζει κανείς ότι εν τέλει το μέλλον θα είναι για όλους σημαντικότερο από ένα θέατρο σκιών από το παρελθόν».

Η εφημερίδα του Μονάχου τονίζει ότι οι δύο πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, «πέτυχαν πράγματι ένα ιστορικό επίτευγμα (…) έκοψαν έναν γόρδιο δεσμό. Για τη Βόρεια Μακεδονία ο συμβιβασμός ανοίγει τον μέχρι σήμερα μπλοκαρισμένο από την Αθήνα δρόμο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ. Όμως και η Ελλάδα επωφελείται επειδή η επειγόντως απαραίτητη σταθεροποίηση της γειτονικής της χώρας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της (σ.σ. Ελλάδας)».

Το περιοδικό Spiegel επιλέγει τον τίτλο «Νίκη της Δύσης, καταστροφή για τη Ρωσία».

Όπως γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση, ο συμβιβασμός Ελλάδας και ΠΓΔΜ «σημαίνει νίκη για τη Δύση -  για τη Ρωσία αντίθετα καταστροφή. Η Μόσχα θα πρέπει να φοβάται για την επιρροή της στην περιοχή. Ωστόσο η συμφωνία θα μπορούσε να αποτύχει εξαιτίας της σθεναρής αντίστασης και στις δύο χώρες».


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: