Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ για να τον βελτιώσουμε


Κοινός στόχος όλων των Ενώσεων Συντακτών και γενικότερα των Ενώσεων των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης είναι η διάσωση, η στήριξη και η...
διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος αγκαλιάζει όχι μόνο τους δημοσιογράφους και ορισμένους διοικητικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Με την ψήφιση του νόμου 4498/17 για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι προϊόν ευρείας διακομματικής συμφωνίας, έγινε ένα αποφασιστικό βήμα, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες σε επιμέρους ρυθμίσεις.

Σήμερα, έπειτα από αξίωση της τρόικας, με πρόσχημα τη λανθασμένη γνωμοδότηση της Eurostat, για την οποία κινούμαστε προκειμένου να αλλάξει καθώς ο ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ το Δημόσιο, μπαίνει ένα νέο εμπόδιο: η χορήγηση του 2% επί του τζίρου, αποκλειστικά στον τομέα της υγείας.

Είναι μάλιστα απορίας άξιον πώς τίθεται αυτή η αξίωση ενώ συνολικά δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα για το ταμείο.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα από τις εισφορές για την υγεία την επικούρηση και την εισφορά επί του τζίρου παραμένουν ίδια, με μία μικρή μείωση των εισφορών για την επικούρηση στο μέλλον. Επομένως, η αξίωση της τρόικας, καθ' υπόδειξη ορισμένων εργοδοτών, στοχεύει στην απαξίωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Δεν συμφωνούμε με τη ρύθμιση για τη δέσμευση του 2% αποκλειστικά για την υγεία· αν πρέπει, ωστόσο, να γίνει αποδεκτή για λόγους υπέρτερου συμφέροντος της χώρας, όπως το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε από κοινού οι Ενώσεις με τις πολιτικές δυνάμεις, που στήριξαν τον ΕΔΟΕΑΠ, ότι αυτή θα αλλάξει μόλις η χώρα έχει τη δυνατότητα.

Θετικό είναι ότι δεν μειώνονται περαιτέρω οι παρεχόμενες συντάξεις, ενώ η εφαρμογή του άρθρου 96 για τις νέες συντάξεις ξεκινά από 1ης Ιουλίου και μόνο για το διάστημα μετά την ημερομηνία αυτή.

Τα πρώτα στοιχεία των εισροών είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων. Οι εισπράξεις είναι περισσότερες από τη συνταξιοδοτική δαπάνη.

Οι Ενώσεις δεν πρόκειται να παίξουν τον ΕΔΟΕΑΠ κορόνα-γράμματα, θα τον στηρίξουν μέχρι τέλους γιατί είναι το παιδί τους, περισσότερο τώρα, με τη νέα του μορφή, που αρχίζει να μπουσουλάει.

Δεν εγκαταλείπεις το παιδί σου την ώρα της δοκιμασίας. Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό σπίτι μας.

Στηρίζουμε και διευρύνουμε τον ΕΔΟΕΑΠ σήμερα για να μπορούμε να τον βελτιώσουμε αύριο.

Θα χρησιμοποιήσω μια φράση ενός κλασικού της τακτικής: «για να κερδίσεις έναν πόλεμο πρέπει να είσαι αλεπού και λιοντάρι». Οχι να υποδύεσαι τον λέοντα προς το υπουργείο Εργασίας, τις πολιτικές δυνάμεις, τον ΕΦΚΑ ακόμη και τις Ενώσεις, και να κάνεις την πάπια απέναντι στην τρόικα και ορισμένους εργοδότες που υπονομεύουν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η στήριξη και η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ ασφαλώς ικανοποιεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση.

Αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση. Η διεύρυνσή του όμως απαντά θετικά και σε ένα θεσμικό πρόβλημα, που συνδέεται με τον κοινωνικό ρόλο της Ενημέρωσης.

Η ρύθμιση αυτή ως μια μικρή «θετική διάκριση» υπέρ της Ενημέρωσης συμβάλλει στην αναβάθμιση της κοινωνικής της λειτουργίας ως πυλώνα της δημοκρατικής διαδικασίας.

Η ρύθμιση αυτή ενοποιεί το σύνολο των εργαζομένων στην Ενημέρωση σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης και απορρύθμισης από την οποία δοκιμάζονται σκληρά οι εργαζόμενοι με μειώσεις αποδοχών ακόμη και πάνω από 40%, μαζική ανεργία και σχέσεις εργασίας-λάστιχο.

Η ενοποίηση των εργαζομένων θα συμβάλει στη ρύθμιση του τοπίου και, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης του Τύπου –τα οποία, κύριοι της κυβέρνησης, σας έχουμε δώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο–, στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στόχος μας είναι η ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.

ΥΓ. Η υποψηφιότητά μου για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ είναι κίνηση ενότητας και αλληλεγγύης πέρα από παρατάξεις και παρέες. Μαζί με άλλους εννέα συναδέλφους, από όλες τις Ενώσεις της χώρας, πήραμε την πρωτοβουλία να βγούμε μπροστά γιατί η επηρμένη ομάδα Καρούτζου, ένα συνονθύλευμα καιροσκοπικών, (α)δεξιων, αμετροεπών και πελατειακών αντιλήψεων, αποφάσισε να παίξει κορόνα-γράμματα το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ σε μια ιστορικής σημασίας περίοδο για τον κλάδο μας.

Επιζητώντας μόνο την αναγνώριση και την εκτίμηση των συναδέλφων μου, δεσμεύομαι να μη θορυβώ ασκόπως και με την ολοκλήρωση της θητείας μου, αν με τιμήσουν οι συνάδελφοί μου, να μην έχει αυξηθεί ούτε κατά ένα ευρώ το εισόδημά μου. Καταλαβαινόμαστε τώρα...

* Η τοποθέτηση (εξαιρουμένου του υστερόγραφου) του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, Σταύρου Καπάκου, στη Βουλή κατά την ακρόαση των φορέων.


Σταύρος Καπάκος
πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: