Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Κλειστή αγορά τεσσεράμισι καναλιών ή ένας ακόμη παίχτης;

Αποτέλεσμα εικόνας για kanalia kameres
Η προτελευταία πράξη του διαγωνισμού χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών θα ανέβει στο ΕΣΡ αυτήν την Τρίτη. Πριν από την τελική κρίση των δικαστών του ΣτΕ...
επί της προκήρυξης των τηλεοπτικών αδειών αναφορικά με το τίμημα των 35 εκατ. ευρώ, το ΕΣΡ θα πρέπει να αποφανθεί αν στην αγορά των σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου θα υπάρχουν… «τεσσεράμισι κανάλια ή πεντέμισι», σύμφωνα με ανώτατο τηλεοπτικό παράγοντα.

Επί της ουσίας, θα αποφανθεί για την τύχη της προδικαστικής προσφυγής της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ, κατά της αρχικής απόφασης του ΕΣΡ. Και από την απόφαση του ΕΣΡ  θα κριθεί αν θα  μπει ένας ακόμη παίχτης στην αγορά ή αν (αποκλεισθεί) γύρω από νέους ομίλους. Σε μια κίνηση καλής θέλησης, η συγκεκριμένη εταιρεία απέσυρε τις πρόσφυγές της εναντίον των ΑΝΤ1, Star, Alpha και Epsilon και ουσιαστικά αυτοί οι σταθμοί μαζί με τον ΣΚΑΪ έχουν ήδη άδεια.

Η Τηλεοπτική Ελληνική ΑΕ, συμφερόντων Φ. Βρυώνη, αποκλείστηκε κατά τον πρώτο γύρο με το επιχείρημα πως δεν διαθέτει «πόθεν έσχες». Οι εκπρόσωποι της εταιρείας υποστηρίζουν πως το ΕΣΡ, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες αιτήσεις, έκανε έρευνα μέχρι φυσικού πρόσωπου στην περίπτωση της Τηλεοπτικής Ελληνικής ΑΕ. Επίσης, όπως λένε, επί των οικονομικών στοιχείων έχουν γίνει αποδεκτά, ως θέσφατα, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, όσα αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές για κάθε εταιρεία. Επί της κρίσης του ΕΣΡ για τη μέτοχο της Τηλεοπτικής Ελληνικής θεωρούν πως ο νόμος επιτρέπει το καθεστώς άσκησης ελέγχου με δανειοδότηση. Υπάρχει εδώ το παράδειγμα του αυτοκινήτου, όταν κάποιος καθίσταται ιδιοκτήτης ενός οχήματος, ενώ το αποκτάει με δάνειο και δόσεις τριετίας.


 Η ισχυρή συμμαχία Alpha – Star

Το δεύτερο σημείο είναι ακόμη πιο ουσιαστικό. Η συνεργασία του Alpha με το Star σε ειδήσεις και τηλεοπτικές παραγωγές συνενώνει τους δύο σταθμούς. Η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί πως πλέον θα υπάρχει 1 ½ τηλεοπτικός σταθμός και η μεταξύ τους συνεργασία θα είναι εντός Ελλάδας ουσιαστική και εκτεταμένη. Το ζητούμενο είναι αν θα τηρηθεί η νομοθεσία για το προσωπικό των 400 ατόμων, του προβλεπόμενου εμβαδού ανά κανάλι και των μηχανημάτων που διαθέτει. Επ’ αυτών το ΕΣΡ προανήγγειλε έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της αδειοδότησης. Οι διοικήσεις και των δύο σταθμών πάντως διαβεβαιώνουν πως δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας.

Στην αγορά διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα. Η ισχυρή συνεργασία Alpha – Star αφήνει πίσω τους υπόλοιπους όσον αφορά τη διαχείριση της πίτας. Ο τέταρτος σε τηλεθέαση ΑΝΤ1 έχει τη σύμπραξη του Μακεδονία TV, ενώ ο ΣΚΑΪ απλώς παρέχει ειδησεογραφικό περιεχόμενο στο Action 24. Όλοι μαζί δεν θέλουν την ισχυροποίηση του Epsilon, ενώ με τίποτα δεν επιθυμούν να μπει στην αγορά και το σχήμα του Φ. Βρυώνη.


typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: