Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Σφίγγα και πάλι το ΔΝΤ

Αναψε φωτιές χθες στην Αθήνα το δεξί χέρι της Κριστίν Λαγκάρντ, Τζέρι Ράι
Κλειστά επέλεξε να κρατήσει για μία ακόμη φορά τα χαρτιά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφορικά με το θέμα της συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα ενημέρωση, σύμφωνα με...
τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Ταμείου σε ενημέρωση δημοσιογράφων, ενώ στο Παρίσι συνεδριάζει το EuroWorking Group με «ατζέντα» το χρέος, τα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης και την υποδόση 1 δισ. ευρώ.

Παρά το γεγονός ότι «χρόνος πλέον δεν υπάρχει», όπως επανέλαβε σήμερα ο Τζέρι Ράις, εντούτοις η δήλωση του ότι «ακόμα κι αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει χρηματοδοτικά, θα συνεχίσει να εμπλέκεται με άλλους τρόπους» μάλλον έδωσε νέα τροφή στα σενάρια για περιορισμό του ρόλου του ως «τεχνικού συμβούλου» (πιθανότατα και στην μεταμνημονιακή εποχή).

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ράις, εκτός από το πρόγραμμα «συνεχίζουμε να εστιάζουμε και στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους». Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης και «το θέμα της πολιτικής, που θα ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος», καθώς σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, το Ταμείο θα συνεχίσει να ασχολείται με την Ελλάδα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως σήμερα στο Παρίσι συνεδρίασε το Washington Group με τη συμμετοχή τόσο του Πόουλ Τόμσεν όσο και του Πίτερ Ντόλμαν (επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στο κουαρτέτο).

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο η Κριστίν Λαγκάρντ θα βρίσκεται στο Κεμπέκ του Καναδά προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο του G7, στις 12 Ιουνίου θα βρεθεί στο Βερολίνο στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου των οικονομικών οργανισμών, προσκεκλημένη της καγκελαρίου Μέρκελ, ενώ θα συμμετάσχει και στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση (Article 4) του ΔΝΤ για την ευρωζώνη. Το Ταμείο προετοιμάζει την έκθεση του άρθρου 4 και για την Ελλάδα, μέρος της οποίας θα αποτελεί η Ανάλυση Βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους με τις παραδοχές που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ.

Όταν σήμερα ο κ. Ράις ρωτήθηκε για την έκθεση, απάντησε ότι το Ταμείο θα «εκδώσει εγκαίρως την έκθεση του ελληνικού χρέους με βάση τις συνήθεις γραμμές του ΔΝΤ, δηλαδή τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και τι μπορεί να κάνει για να πετύχει μια χώρα σαν την Ελλάδα». 

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: