Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Κλιμακώνει με απειλές απαγωγής των «8» η Άγκυρα

Στρατιωτικοί
Εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Τουρκία προκαλεί για ακόμη μια φορά με αφορμή την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις Τούρκοι στρατιωτικοί που...
έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης με δηλώσεις του υπονόησε επιχείρηση απαγωγής των «8» ενώ επιτέθηκε με ανοίκειους χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί που παραμένουν υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, αναμένουν να τους χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, προκειμένου να μεταβούν σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, όπως οι ίδιοι έχουν εκφράσει την επιθυμία τους, μέσω των συνηγόρων τους.

Ο δρόμος για τη χορήγηση ασύλου και για τους οκτώ άνοιξε την Δευτέρα καθώς αποφασίσθηκε να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι τέσσερις που κρατούνταν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού.

Οι στρατιωτικοί αποχώρησαν λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης (18μηνο).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα η χορήγηση ασύλου στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου με το οποίο είχαν έρθει στην Ελλάδα, με την απόφαση αυτή (Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας) να συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους.

«Καθήκον μας να βρούμε, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία»
Η είδηση της απελευθέρωσης των στρατιωτικών προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της τουρκικής κυβέρνησης. «Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε τους πραξικοπηματίες, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε» δήλωσε ο Μπεκίρ Μποζντάγ.

Μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την είδηση της αποφυλάκισης των τεσσάρων στρατιωτικών επανέλαβε το αφήγημα πως «η Ελλάδα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν» και επιτέθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο κύριος πρωθυπουργός είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Νομίζαμε ανδρικό το λόγο του κ. Τσίπρα ότι θα επιστρέψει τους οκτώ πραξικοπηματίες. Αλλά δεν τους επέστρεψε. Σε αυτή την υπόθεση υπάρχει πολιτική κατεύθυνση» υποστήριξε ο Μποζντάγ.

Αυστηρή απάντηση του Νίκου Κοτζιά
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχολιάζοντας στην κρατική τηλεόραση τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ, τόνισε πως η Ελλάδα είναι χώρα δικαίου και οι απειλές δεν συνιστούν σοβαρή πολιτική.

«Δυστυχώς μερίδα Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει η σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» σχολίασε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο της δήλωσης «ανάξιο και απαράδεκτο».

Υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν θα πέσει σε αυτό το επίπεδο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, σημειώνοντας ότι η ηγεσία της γείτονος εκφράζει τους ευσεβείς πόθους της να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Έντονη αντίδραση και από τον βουλευτή και τομεάρχη Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου, με ανάρτησή του στο Twitter:




efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: