Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Πρόταση για deal και Mega-λα κεφάλαια

 

Τη Δευτέρα το μεσημέρι κατέθεσε την πρότασή του να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Mega ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος των Αττικών Εκδόσεων, αυτή που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Εφ.Συν.». Ενας ομολογουμένως σοβαρός επιχειρηματίας στον χώρο των media.
Κι απέστειλε τη δήλωση γνωστοποίησης ενδιαφέροντος στο Δ.Σ. της «Τηλέτυπος» του Mega κοινοποιώντας την ταυτόχρονα στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, την Πειραιώς, την Alpha, την Εθνική και τη Eurobank.
Δεν είναι...
μόνος του, όπως δηλώνει, αλλά εκπροσωπεί «ομάδα διεθνών και Ελλήνων επενδυτών». «Προτιθέμεθα να συμμετάσχουμε με σκοπό την κάλυψη της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που καλείται να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της εταιρείας σας την 7η Απριλίου», γράφει.
Καθυστέρηση (μήπως και... κοροϊδία μαζί;) ή μία καθ’ όλα σοβαρή πρόταση; Το ένα δεν αποκλείει απαραιτήτως το άλλο, η καθυστέρηση και η σοβαρή πρόταση (όχι η κοροϊδία) αποτελούν ικανή και αναγκαία συνθήκη για να προχωρήσει ένα deal.
Η καθυστέρηση, όπως και να ‘χει, είναι δεδομένη στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί δεν πρέπει μόνο να εγκρίνει η Γενική Συνέλευση της 7ης Απριλίου την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έρχονται και οι προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Φιλιππόπουλος προκειμένου να βάλει τα απαιτούμενα χρήματα.
Ας τις δούμε. Να πραγματοποιηθεί πρώτα πρώτα «διενέργεια οικονομικού και νομικού ελέγχου». Να συνταχθεί μετά «επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) ώστε να ανατραπεί η σημερινή αρνητική πορεία». Μετά να έχουμε μείωση «του λειτουργικού κόστους της εταιρείας». Να συνεχίσουμε με «αναδιοργάνωση του συνόλου αυτής».
Και όλα αυτά με τη συμμετοχή του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου στην αύξηση να μην είναι σίγουρη ακόμα: θα πραγματοποιηθεί «υπό την αίρεση της αποδοχής των αποτελεσμάτων του οικονομικού και νομικού ελέγχου».
Και δεν τελειώσαμε, μη βιάζεστε. Μετά πρέπει να ακολουθήσει «επαναδιαπραγμάτευση» όχι μόνο με τις «πιστώτριες τράπεζες με σκοπό την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού» αλλά και με τους «υπόλοιπους πιστωτές της εταιρείας». Να συμφωνηθεί απ’ όλες τις πλευρές η «αναδιάρθρωση αποπληρωμής» αλλά και η «χρονική επέκταση των σχετικών υποχρεώσεων».
Εφόσον λάβουν χώρα όλα αυτά λοιπόν και εφόσον η μελλοντική Γενική Συνέλευση αποδεχτεί το «νέο Διοικητικό Συμβούλιο που θα προταθεί» από τον ίδιο τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο και τους επενδυτές του, τότε, όπως λέει ο ίδιος στην επιστολή του, προτίθεται να συμμετάσχει «στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας σας».
Και προσθέτει στο τέλος πως ευελπιστεί να συμμετάσχουν και οι υπάρχοντες μέτοχοι. Οι Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας και Ψυχάρης δηλαδή. Να συμμετάσχουν και αυτοί. Ασχέτως αν δεν το έχουν κάνει εδώ και μήνες αφήνοντας το κανάλι τους μέσα στην αβεβαιότητα.
Ο προϋπολογισμός του πρώτου εννεάμηνου του 2016 για το Mega δεν προκαλεί αισιοδοξία. Το κανάλι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια περισσότερο από 6 εκατομμύρια ευρώ, τα συσσωρευμένα χρέη ξεπερνούν τα 31 εκατ. ευρώ, ενώ οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 116 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα οι μέτοχοι του Mega παρουσιάζουν στον ισολογισμό 75 εκατ. ευρώ άυλα περιουσιακά στοιχεία, προσδοκά η εταιρεία δηλαδή ότι θα εισπράξει από μελλοντικές παραγωγές τα χρήματα αυτά. Μπορεί να τα πάρει από την επανάληψη του «Ρετιρέ», πού ξέρετε. Αλήθεια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης, δεν δείχνει να ανησυχεί από όλα ετούτα; Ανέστειλε, βέβαια, τη διαπραγμάτευση της μετοχής της «Τηλέτυπος».
Τα πάντα φυσικά εξαρτώνται από τις τράπεζες. Εχουν μία πρόταση στα χέρια τους ήδη με τις πληροφορίες να είναι συγκεχυμένες κατά πόσο τη θεωρούν αξιόπιστη και εφαρμόσιμη. Μπορεί και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος να λειτουργεί σαν «λαγός» προκειμένου να κινητοποιηθούν κάποιοι από τους μετόχους. Σημειώστε πως ο κ. Φιλιππόπουλος συνεργάζεται με τον κ. Βαρδινογιάννη στις Αττικές Εκδόσεις.
Την ίδια ώρα ο Πήγασος (Μπόμπολας) απαιτεί την πληρωμή οφειλών του Mega προς την Ανωση (Μπόμπολας) ύψους 14 εκατ. ευρώ μπλοκάροντας τους λογαριασμούς του καναλιού. Ή παίζουν παιχνίδια ή, όντως, τρώγονται μεταξύ τους. Ο Σταύρος Ψυχάρης φέρεται χθες να απάντησε αρνητικά στην πρόταση Φιλιππόπουλου αλλά οι δύο άλλοι συνέταιροι δεν δείχνουν να τον υπολογίζουν.
Ο χρόνος πάντως τρέχει και η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών πλησιάζει. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως αυτή θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Σε επικοινωνία που είχαμε με το υπουργείο Επικρατείας μάς διεμήνυσαν πως δεν είναι εκείνοι που θέλουν να κλείσουν τα κανάλια, αλλά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους.
«Ειδικά με το Mega θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, μετά, ώστε να μην κλείσει το κανάλι και μείνουν ξαφνικά χωρίς δουλειά 500 άτομα», υποστηρίζουν. Και στέλνουν μήνυμα προς όλες τις πλευρές, ιδίως τις τράπεζες και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, να κάνουν σωστά και νόμιμα τη δουλειά τους πράττοντας τα δέοντα.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: