Μία ακόμη συνάντηση των εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κλάδου με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τα αιτήματα του κλάδου για ενιαίο ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι κατηγορίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Αντίθετα, δηλώθηκε για μία ακόμη φορά πως προβλέπεται η «αυτοτέλεια» του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ εντός του ενιαίου ΕΦΚΑ. Μόνο που αυτή είναι λογιστική…
Η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη απορρίψει τη θέση του υπουργείου Εργασίας και προσανατολίζεται στην κήρυξη απεργίας διαρκείας, με πρώτη μια 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Σε αυτήν την πρόταση δεν φαίνεται να συμφωνούν οι συνδικαλιστικές Ενώσεις της περιφέρειας, με πρώτη την ΕΣΗΕΜ-Θ, το προεδρείο της οποίας δήλωσε στους δημοσιογράφους πως χρειάζεται ρεαλιστική πολιτική και δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσουν κάτι οι δημοσιογράφοι με τις απεργίες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, πως μόνο η ΕΣΗΕΑ θέλει τη ρήξη με το υπουργείο, ενώ όλες οι άλλες συνδικαλιστικές Ενώσεις συζητούν «τα πάντα».
Είναι φανερό πως ο κλάδος των δημοσιογράφων εμφανίζεται διχασμένος σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό. Στις Ενώσεις που τα περισσότερα ενεργά μέλη τους εργάζονται σε κρατικά ή δημοτικά ΜΜΕ και σε γραφεία Τύπου επικρατεί συναινετικό κλίμα, ενώ στην Αθήνα, όπου συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειονότητα των άνεργων δημοσιογράφων, επικρατεί η λογική της μη υποχώρησης από τα αρχικά αιτήματα.
Όπως έχει ξεκαθαριστεί στις δεκάδες συναντήσεις που έκανε η ΕΣΗΕΑ στις εφημερίδες αλλά και στις δηλώσεις των στελεχών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, με τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού σχεδίου ο κλάδος της δημοσιογραφίας αλλάζει δραματικά. Δεν θα υπάρχει κατοχυρωμένη ασφάλιση για τους εργαζομένους, οι οποίοι θα αντιμετωπίζονται ως «απασχολούμενοι», ενώ το Ταμείο χάνει οριστικά τα αποθεματικά του, ύψους 900 εκατ. ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στο ελλειμματικό νέο Υπερταμείο.typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου