Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πέθανε ο θρύλος Γιόχαν Κρόιφ

Πολύ φτωχό είναι από σήμερα το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, το οποίο έχασε έναν από τους πιο εκλεκτούς πρεσβευτές του. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» Γιόχαν Κρόιφ άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 68 ετών.
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Ολλανδού πρώην ποδοσφαιριστή και προπονητή.
Ο...
Γιόχαν Κρόιφ άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του ανάμεσα περιτριγυρισμένος από συγγενέις και φίλους. Πάλευε τον τελευταίο καιρό με τον καρκίνο.
«Πέθανε ήρεμος στη Βαρκελώνη έχουν δίπλα του την οικογένειά του, ύστερα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο» αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του.
«Είναι βαθιά η λύπη και ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα της οικογένειας σε αυτές τις στιγμές του θρήνου» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο σπουδαίος Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε δώσει συνέντευξη στην «ΕΦ.ΣΥΝ.» τον περασμένο μήνα, είχε προσφάτως αστειευτεί για την ασθένειά του.
Είχε δηλώσει ότι στο ημίχρονο του πιο σπουδαίου αγώνα της ζωής του βρέθηκε να προηγείται με 2 – 0, αλλά ο καρκίνος έκανε την ανατροπή.

Ένας επαναστάτης

Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» κατατάσσεται δικαίως στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία, ενώ μεγαλούργησε με τον Άγιαξ της δεκαετίας του 1970, την Εθνική Ολλανδίας και την Μπαρτσελόνα. Έκανε σπουδαία καριέρα και ως προπονητής.
Ο Κρόιφ με τον έτερο σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον κατατάσσουν στην «αγία τριάδα» μαζί με τους Πελέ και Μαραντόνα | (AP Photo/Marty Lederhandler, File)
Τρεις φορές νικητής της Χρυσής Μπάλας, ο Κρόιφ κέρδισε τρεις φορές το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με τον Άγιαξ και, ως προπονητής, κατέκτησε ξανά το κύπελλο με την Μπαρτσελόνα.
Ο Άγιαξ με «μαέστρο» τον σπουδαίο Ολλανδό υπήρξε μια από τις καλύτερες ομάδες που έχουν εμφανιστεί στα ποδοσφαιρικά γήπεδα | (AP Photo)
(AP Photo)
Υπήρξε ο βασικός εκφραστής της ποδοσφαιρικής επανάστασης που έφεραν οι Ολλανδοί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και θεωρείται ο αρχιτέκτονας της σημερινής εκπλήτικής ομάδας της Μπαρτσελόνα με τις ιδέες που έφερε στην αλλαγή φιλοσοφίας των μπλαουγκράνα και την επένδυση στις ακαδημίες.
Η επίδρασή του στο άθλημα ήταν εξίσου σημαντική και όταν πέρασε από το γήπεδο στους πάγκους. Θεωρείται πρωτεργάτης της σημερινής Μπαρτσελόνα | (AP Photo/Lionel Cironneau, file)
Οι δύο μεγάλες αγάπες αποχαιρετούν τον Γιόχαν Κρόιφ


Αυτός είναι ο Γιόχαν Κρόιφ

Γεννημένος στις 25 Απριλίου του 1947 ο Χένρικ Γιοχάνες (Γιόχαν) Κρόιφ φαίνεται πως δεν είχε άλλη επιλογή στη ζωή του πέρα από τον Άγιαξ, καθώς το σπίτι του βρισκόταν μόλιας πέντε λεπτά από το γήπεδο της μεγάλης ολλανδικής ομάδας.
Παιδί οικογένειας της εργατικής τάξης, έμαθε τα πρώτα μυστικά της μπάλας από τον πατέρα του, ο οποίος ήταν λάτρης του αθλήματος. Ο Γιόχαν Κρόιφ έχασε τον πατέρα του σε ηλικία 12 ετών και αποφάσισε να κυνηγήσει την ποδοσφαιρική καριέρα για να τιμήσει τη μνήμη του,  ενώ η μητέρα του εργαζόταν ως καθαρίστρια στο γήπεδο του Άγιαξ. Ο δεύτερος σύζυγος της μητέρας του εργαζόταν επίσης για τη μεγάλη ομάδα του Άμστερνταμ και έπαιξε και αυτός βασικό ρόλο στην εξέλιξή του.
Εντάχθηκε στις ακαδημίες του Άγιαξ στα δέκα του χρόνια και έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα το 1964, ενώ άρχισε να δείχνει το σπουδαίο ταλέντο του από τη σεζόν 1965-66. Έγινε το βασικό γρανάζι και ο σούπερ σταρ της ομάδας που μεσουράνησε στα ολλανδικά και ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλάζοντας τον ρου της ποδοσφαιρικής ιστορίας με το «Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» που λάνσαρε με προπονητή τον Ρίνους Μίχελς.
Με τον Άγιαξ κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ολλανδίας, τέσσερα κύπελλα, τρία (συνεχόμενα) κύπελλα πρωταθλητριών (το ένα εναντίον του Παναθηναϊκού), ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ και ένα διηπειρωτικό.
Το 1973 μετακόμισε στη Βαρκελώνει με ποσό που ήταν παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο.
Μετά από μικρά περάσματα από τις ΗΠΑ και την ισπανική Λεβάντε, ο Γιόχαν Κρόιφ επέστρεψε στη μεγάλη του αγάπη για να κατακτήσει άλλο ένα πρωτάθλημα.

Η «προδοσία»

Το 1982 ο Άγιαξ αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο του 35χρονου Κρόιφ και εκείνος, οργισμένος και γεμάτος ποδοσφαιρικό εγωισμό υπογράφει στη μισητή αντίπαλο Φέγιενορντ. Με την ομάδα του Ρότερνταμ θα κατακτήσει το ντάμπλ εκείνης της σεζόν και θα κλείσει επιτυχώς τη μεγάλη του καριέρα.

Η χρυσή εθνική Ολλανδίας

Ως ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης εκείνης της περιόδου (και πιθανόν της Ιστορίας), ο Γιόχαν Κρόιφ μεγαλούργησε και με την εθνική Ολλανδίας, η οποία, άλλωστε, αποτελούνταν σχεδόν από ολόκληρη την ομάδα-θαύμα του Άγιαξ.
Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» οδήγησε την εθνική της χώρας του σε μεγάλες διακρίσεις στη δεκαετία του 1970. Έκανε ντεμπούτο τον Σεπτέμβρη του 1966 και πραγματοποίησε 48 εμφανίσεις σκοράροντας 33 γκολ. 
Με την εθνική Ολλανδίας έφθασε κοντά στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το 1974, ωστόσολ, ηττήθηκε στον τελικό του Μουντιάλ από τη Δυτική Γερμανία.
Πολλή συζήτηση έχει γίνει για την απουσία του από το Μουντιάλ του 1978 στην Αργεντινή του Βιντέλα, καθώς τότε είχε υποστηριχθεί πως ο Γιόχαν Κρόιφ αρνήθηκε να συμμετάσχει εξαιτίας της στρατιωτικής δικτατορίας. Ο ίδιος, αρκετά χρόνια μετά, το 2008, δήλωσε πως την προηγούμενη χρονιά είχε γίνει προσπάθεια απαγωγής του στη Βαρκελώνη και δεν ήταν σε θέση να συμμετάσχει σε ένα τόσο δυνατό τουρνουά.

Θρύλος και από τον πάγκο

Αμέσως μόλις κρέμασε τα παπούτσια του, ο Γιόχαν Κρόιφ, ακολούθησε καριέρα προπονητή, θέλοντας να συνεχίσει την φιλοσοφία του total football (ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο) που είχε φέρει ο μέντοράς του Ρίνους Μίχελς και ο ίδιος είχε «βγάλει» στο ποδοσφαρικό γήπεδο.
Ο Γιόχαν Κρόιφ κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων με τον Άγιαξ το 1987 όπου ένα νέο αστέρι άρχισε να λάπει, εκείνο του Μάρκο Βαν Μπάστεν. Με την ομάδα του Άμστερνταμ κατέκτησε δύο κύπελλα Ολλανδίας, το 1986 και το 1987.
Όπως και στην ποδοσφαιρική του καριέρα, έτσι και στην προπονητική, ο Γιόχαν Κρόιφ βρέθηκε πάλι στην αγαπημένη του Βαρκελώνει, όπου μεγαλούργησε ως προπονητής.
Με την Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1992, τέσσερα πρωταθλήματα Ισπανίας, ένα κύπελλο, τρία σούπερ καπ, ένα ευρωπαϊκό σούπερ καπ, ένα Κύπελλο Ευρώπης, ενώ είχε παρουσίες και σε δύο ακόμη ευρωπαϊκούς τελικούς.
Μετά την αποχώρησή του από την Καταλονία το 1994 ο Γιόχαν Κρόιφ, ουσιαστικά δεν προπόνησε ξανά άλλη ομάδα, ωστόσο είχε ρόλους συμβούλου τόσο στην Μπαρτσελόνα όσο και στον Άγιαξ, ενώ η γνώμη του είχε πάντα βαρύνουσα σημασία και για την Ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Ήταν ο πολυνίκης προπονητής για το καμάρι της Καταλονίας, μέχρι να τον ξεπεράσει ο μαθητής του Πεπ Γκουαρντιόλα, και η επίδρασή του ήταν τέτοια που άλλαξε εντελώς ολόκληρη τη φιλοσοφία του συλλόγου οδηγώντας στην ομάδα που όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι θαυμάζουν τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, η περίφημη La Macia, η ποδοσφαιρική ακαδημία που έβγαλε τους Μέσι, Τσάβι, Ινιέστα, Πικέ, Φάμπρεγκας και άλλους αμέτρητους είναι προσωπικό του δημιούργημα.
Παραμένει ο τεχνικός που υπηρέτησε τα περισσότερα χρόνια στην ιστορία της ομάδας.
(AP Photo/Manu Fernandez, File)

Εκρηκτική προσωπικότητα, μανιώδης καπνιστής

Ο Γιόχαν Κρόιφ υπήρξε μανιώδης καπνιστής, ακόμη και την περίοδο που μεσουρανούσε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Συνήθηζε να καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα μέχρι να υποβληθεί σε διπλό μπάι πας, το 1991. Πρωτοστάτησε, πάντως και στην αντικαπνιστική καμπάνια του υπουργείο Υγείας της Καταλωνίας, το 1991.
Ως μια τόσο ισχυρή προσωπικότητα, ο Κρόιφ δεν... μάσαγε ποτέ τα λόγια του. Είχε δηλώσει επισήμως ότι ο Άγιαξ ήθελε να τον πουλήσει στη Ρεάλ, αλλά εκείνος δήλωσε ότι δεν θα συνεργαζόταν ποτέ με ένα κλαμπ το οποίο υποστηρίζει ένας δικτάτορας όπως ο Φράνκο.
Δεν δίστασε να υπογράψει στη μισητή αντίπαλο του Άγιαξ, τη Φέγιενορντ για να αποδείξει ότι παραμένει ένας σπουδαίος παίκτης, ακόμη και στα 35 του (όπως και έκανε), ενώ ασκούσε πάντα σκληρή κριτική στην Εθνική Ολλανδίας, ενώ χαρακτήρισε την εθνική Ισπανίας ως αντιγραφή της Μπαρτσελόνα.
Ο Γιόχαν Κρόιφ δήλωνε άθεος και έχει προσφέρει μια μυθική ατάκα λέγοντας «Στην Ισπανία και οι 22 ποδοσφαιριστές κάνουν τον σταυρό τους. Αν αυτό δούλευε τότε τα παιχνίδια τα τελείωναν όλα ισόπαλα».

Total Football = Γιόχαν Κρόιφ

Όταν μιλάμε για total football τότε στο μυαλό όλων έρχεται πρώτη η εικόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Αέρινος, πανέξυπνος, ταχύτατος, εξαιρετικός ντριμπλέρ, πασέρ και σκόρερ, ο Ολλανδός επαναπροσδιόρισε την θέση του οργανωτή, του σέντερ φορ και του περιφερειακού επιθετικού.
Ο Γιόχαν Κρόφ, όταν χρειαζόταν βρισκόταν παντού στο γήπεδο και έκανε τα πάντα.
Επειδή τα λόγια είναι πραγματικά περιττά, μόνο τα βίντεο από τις επιδόσεις του Γιόχαν Κρόιφ μπορούν να «απαθανατίσουν» την ποδοσφαιρική του ιδιοφυΐα.
Ήταν και παραμένει ένας και μοναδικός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: