Ο πιο κρίσιμος μήνας για την κυβέρνηση και το μέλλον της χώρας είναι ο Απρίλιος, αφού μέχρι το Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά «μέτωπα» με τους δανειστές και να έχουν ληφθεί αποφάσεις για το χρέος.
Επίσης, μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.
Ο... υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» εμφανίζεται πεπεισμένος ότι:
«Τον Απρίλιο φθάνουμε στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση και το χρέος. Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι, εκτός από την ελάφρυνση του χρέους, πρέπει να υπάρχει μια κοινωνία όρθια για να απολαμβάνει το όφελος από τη μείωση του χρέους. Και κάποια μέλη του Eurogroup πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν και λύση και το ΔΝΤ μέσα, χωρίς να δίνουν όμως κάτι για το χρέος. Οπως έλεγαν οι αρχαίοι, η αυτογνωσία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση των προβλημάτων».
Είναι σαφές ότι ο υπουργός στέλνει μήνυμα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δηλαδή εκτός από την Ουάσινγκτον και στο Βερολίνο, ότι η Αθήνα κάνει θυσίες οι οποίες όμως έχουν όρια και κόκκινες γραμμές, καθώς η κοινωνική συνοχή τίθεται εν αμφιβόλω για έβδομη συνεχή χρονιά.
Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η ρητορική της ελληνικής πλευράς το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα έντονη και επικριτική για την στάση του Ταμείου, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης που συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση σημείωναν ότι η συμπεριφορά των εκπροσώπων του ΔΝΤ ήταν αλλοπρόσαλλη, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές.
Οπως όλα δείχνουν, ο νέος κύκλος συζητήσεων με τους θεσμούς που θα ξεκινήσει στις 4 Απριλίου στην Αθήνα, προμηνύεται καυτός, ενώ από τώρα και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τηλεδιάσκεψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα τεχνικά κλιμάκια αναχώρησαν χθες από την Αθήνα και θα επιστρέψουν δύο μέρες πριν αφιχθούν οι επικεφαλής του κουαρτέτου στη χώρα μας.
Τότε θα ξεκινήσει και το μεγάλο παζάρι για τα ανοιχτά θέματα αυτής της αξιολόγησης με κυρίαρχα το ασφαλιστικό, τα «κόκκινα» δάνεια και το φορολογικό.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις από τις οποίες εξαρτάται το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την τριετία 2016-2018, το οποίο το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 4,5-5 δισ. ευρώ έναντι 1,9-2 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι Ευρωπαίοι και αποδέχεται η ελληνική πλευρά.
Το μόνο σίγουρο για τα ελληνικά νοικοκυριά είναι ότι θα βρεθούν εκ νέου αντιμέτωπα με έναν νέο Αρμαγεδδώνα μέτρων μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούν οι πιστωτές για αύξηση των φορολογικών εσόδων προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Το «πακέτο»
Το νέο πακέτο περιλαμβάνει:
➤ επώδυνες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα,
➤ «ψαλίδισμα» του αφορολογήτου ορίου και αυξήσεις φόρων σε καύσιμα,
➤ ΕΝΦΙΑ,
➤ ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλη, κινητή τηλεφωνία κ.ά.
Αυτά τα μέτρα θα συνδυαστούν με νέες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, καθώς και σειρά πρόσθετων επώδυνων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.
Και είναι άξιο απορίας πώς με το ψαλίδισμα του διαθέσιμου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων θα καταφέρει η χώρα να πετύχει έστω και ασθενικούς ρυθμούς ανάπτυξης (0,7% είναι η πρόβλεψη για φέτος).
Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του ΣΕΒ, ο οποίος ανεβάζει σε 1,5 δισ. ευρώ τον λογαριασμό των νέων μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με τους δανειστές υποστηρίζοντας ότι η χώρα παραμένει όμηρος μιας αυξανόμενης φορολογικής επιδρομής.
Οι βιομήχανοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επίδραση των μέτρων αυτών στη λειτουργία της οικονομίας και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τα βάρη αυτά να φορτώνονται τα συνήθη υποζύγια που δεν είναι άλλα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Προφανώς, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, το δημοσιονομικό κενό προκύπτει ως αποτέλεσμα αδυναμίας περικοπής δαπανών (π.χ. Αμυνα, άχρηστοι οργανισμοί Δημοσίου) και εξεύρεσης εσόδων (π.χ. τυχερά παιγνίδια, καθολική χρήση πλαστικού χρήματος για την είσπραξη του ΦΠΑ κ.ο.κ.).
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου