Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η κωλοτούμπα του Κυριάκου

Η κωλοτούμπα του Κυριάκου - MediaΠλήρη κωλοτούμπα, με αιφνίδια στροφή της αντιπολιτευτικής τακτικής και προετοιμασία του κόμματος για εκλογές, έκανε τις τελευταίες μέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αλλαγή τακτικής σηματοδοτήθηκε από το ανέβασμα των αντιπολιτευτικών τόνων. Πολλοί εντός της Ν.Δ. αναρωτήθηκαν για την αλλαγή τακτικής εκτιμώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει προοπτική, αν δεν αξιοποιήσει τη δύσκολη συγκυρία της χώρας.
Ωστόσο...
αυτή η τακτική κρίνεται ως υψηλού ρίσκου, αφού, αν η κυβέρνηση ξεπεράσει τον δύσκολο κάβο και ο Κυριάκος εμμείνει σε ένα αντιπολιτευτικό ανένδοτο, υπάρχει περίπτωση να κουραστεί η κοινωνία και να του γυρίσει την πλάτη. Πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν αυτήν την αλλαγή στάσης λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Μητσοτάκης:
Επιχειρεί να αξιοποιήσει την πολύ δύσκολη συγκυρία, καθώς το προσφυγικό κορυφώνεται και η αξιολόγηση προμηνύει νέο σκληρό πακέτο μέτρων για τα συνήθη υποζύγια. 
Προσπαθεί να απαλλαγεί από τη «ρετσινιά» μιας νίκης πάνω στα ερείπια της σημερινής κυβέρνησης και να δηλώσει ότι απορρίπτει τη λογική του ώριμου φρούτου, άρα απαντά θετικά στην πρόκληση να πιάσει την καυτή πατάτα. 
Θέλει να ξεφύγει από τον συστημικό κλοιό μιας κυβέρνησης συνεργασίας Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ από την παρούσα Βουλή, όπως πολλά οικονομικά και πολιτικά, εγχώρια και διεθνή κέντρα θα επιθυμούσαν. Το θέμα συνεχίζουν να θέτουν τα μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κέντρα της αντιπολίτευσης μιλώντας για κυβέρνηση εθνικής ανάγκης από την παρούσα Βουλή.
Επιδιώκει να εμπεδώσει στους υποστηρικτές του, αλλά και στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, την πεποίθηση ότι μόνο μια νέα κυβέρνηση μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη δίνη της κρίσης και να αντιμετωπίσει με τη δέουσα αυστηρότητα τις προσφυγικές ροές. 
Επιθυμεί να κλείσει το «κουτί» της εσωστρέφειας που άνοιξε η «νηφάλια» προσέγγιση της κυβέρνησης από την καραμανλική πτέρυγα, αλλά και της αδυσώπητης κόντρας που επιδιώκει η σκληρή δεξιά τάση της Ν.Δ. 
Προβληματισμός
Η συνειδητοποίηση ότι το πρώτο δίμηνο της παρουσίας του στην προεδρία της Ν.Δ. μπορεί να έχει δημοσκοπικά οφέλη, αλλά δεν δημιουργεί πραγματικές πολιτικές συνθήκες ανατροπής, έχει προβληματίσει, αφού στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι ο χρόνος δεν φθείρει μόνο την κυβέρνηση που ασκεί εξουσία, αλλά και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Έτσι ο Μητσοτάκης επιχειρεί να στήσει σκηνικό «πρωθυπουργού εν αναμονή» αντιγράφοντας ουσιαστικά τη λογική Τσίπρα μετά το 2012. 
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές του για «μια πρωτοφανή γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή μας», που μπορεί να συμπαρασύρει και την Ελλάδα, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να εμφανιστεί ως μόνος πόλος σταθερότητας και λογικής στη χώρα, ώστε να γίνει αποδεκτός ως συνομιλητής των εταίρων. 
«Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς σε όλα τα μέτωπα. Ποτέ δεν με εξέφρασε η θεωρία του ώριμου φρούτου. Εμείς εργαζόμαστε σκληρά προκειμένου να είμαστε έτοιμοι πολύ σύντομα, όπως έχουμε δεσμευτεί, να αναλάβουμε τις ευθύνες της διακυβέρνησης της χώρας», είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Μητσοτάκης και μάλιστα, βλέποντας εντελώς ωφελιμιστικά τη συγκυρία, έσπευσε να χαρακτηρίσει άκαιρη τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητο το θηριώδες μπόνους των 50 εδρών, ενώ τάχθηκε υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης. 
«Μια αποσπασματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο σήμερα, που στόχο έχει μόνον κομματικά οφέλη, θα ήταν εντελώς άκαιρη. Πρότεινα στον κ. Τσίπρα να συναινέσουμε στην ευρύτερη δυνατή αναθεώρηση του Συντάγματος. Μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε νόημα μια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», είπε χαρακτηριστικά.
Το προσφυγικό
Η κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής επίθεσης επικεντρώνεται γύρω από το προσφυγικό και την αξιολόγηση, με τη Ν.Δ. να αναφέρεται στην «πιο επικίνδυνη κυβέρνηση» που γνώρισε τις τελευταίες δεκαετίες η χώρα και τον Κυριάκο να διατυμπανίζει ότι «όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο για τη χώρα».
Στο προσφυγικό η ρητορική των ευθυνών για την αύξηση των προσφυγικών ροών που αφορά το παρελθόν πέρασε στη σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση του καταυλισμού στην Ειδομένη. Ο Μητσοτάκης επιχειρεί συστηματικά να φοβίσει τους «νοικοκυραίους» και να περάσει την εικόνα μιας επικίνδυνης κυβέρνησης, που παρακολουθεί τους μετανάστες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα δημιουργώντας συνοριακά προβλήματα με γείτονες χώρες, συμβάλλοντας, όπως υποστηρίζει, στην περαιτέρω πολιτική απομόνωση και απαξίωση της χώρας. 
Αξιοποιεί στο έπακρο την πολιτική σκλήρυνση χωρών όπως η Ιταλία και η Γερμανία, που, εκτός της Μέρκελ, όλοι οι λοιποί πανηγυρίζουν από την κάθετη πτώση των εισερχομένων προσφύγων στη χώρα τους και προσπαθεί να αποδείξει ότι με ευθύνη Τσίπρα όλοι ετοιμάζουν να αφήσουν τον «μουντζούρη» στα χέρια της Ελλάδας. 
Στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης της Ν.Δ. και της προετοιμασίας του κόμματος για αιφνιδιαστικές εκλογές ο Κυριάκος θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις άνευ προαναγγελίας – α λα Ειδομένη – επισκέψεις του σε διάφορα σημεία της χώρας με στόχο να δείξει ότι έρχεται σε επαφή με τα προβλήματα της χώρας και τους πολίτες. 
Στη δε πορεία για το συνέδριο ετοιμάζεται να καταθέσει μια σειρά ρηξικέλευθες προτάσεις για αλλαγή του καταστατικού με στόχο την πλήρη ανανέωση του κόμματος, την απαλλαγή από τη σκιά του Καραμανλή και την τόνωση της κεντρώας - νεοφιλελεύθερης πτέρυγας εις βάρος της λαϊκής Δεξιάς, που τον πολέμησε φανατικά στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού.
topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: