Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Έληξε η αεροπειρατεία

Έληξε, ευτυχώς, αναίμακτα, λίγο πριν τις 15:00, η αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Ο δράστης συνελήφθη. «Δεν πρόκειται περί τρομοκρατίας. Πρόκειται ...
περί ατομικής ενέργειας προσώπου ασταθούς ψυχολογικής κατάστασης», αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, Υπουργική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για τη διαχείριση της αεροπειρατείας στη πτήση MSR 181 από την Αλεξάνδρεια προς το Κάιρο (εσωτερική πτήση) στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Ειδική ομάδα της Αστυνομίας, εκπαιδευμένη στις διαπραγματεύσεις, διαπραγματεύτηκε με τον αεροπειρατή με σκοπό να τον πείσει να παραδοθεί. 
Ο αεροπειρατής παραδόθηκε τελικά στις 14:40 άνευ όρων. 
Μεταξύ των επιβατών ήταν και δύο Έλληνες, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που απελευθερώθηκαν. 
Συγκεχυμένες ήταν ωστόσο, επί ώρες οι πληροφορίες όσον αφορά στο όνομα και στα κίνητρα του αεροπειρατή που κατέλαβε το αεροσκάφος της EgyptAir, το οποίο πραγματοποίησε το πρωί αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.
Το Πρακτορείο Ειδήσεων Μέσης Ανατολής είχε μεταδώσει ότι οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας ταυτοποίησαν τον δράστη, που φερόταν να είναι οΙμπραχίμ Σαμάχα, ο οποίος διέμενε στην Κύπρο μέχρι το 1994 και ήταν νυμφευμένος με Κυπρία.
Ωστόσο, αργότερα πληροφορίες ανέφεραν ότι ο αεροπειρατής είναι ο Αιγύπτιος Σελίχ Ελντίν Μουσταφά, 59 ετών, πρώην αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος ζητούσε την απελευθέρωση 63 γυναικών από τις φυλακές της Αιγύπτου.
Ζητούσε επίσης, να συναντηθεί με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραχώρηση πολιτικού ασύλου, αλλά και με την πρώην σύζυγο του, η οποία είναι Κυπρία. 
Στο αεροσκάφος παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή όμηροι 4 επιβάτες, Ευρωπαίοι πολίτες και τα επτά μέλη του πληρώματος.
Η Αίγυπτος έστειλε αεροπλάνο στην Κύπρο για να μεταφέρει τους επιβάτες, μερικοί από τους οποίους επρόκειτο να πάρουν από το Κάιρο άλλες πτήσεις για το εξωτερικό.
«Δεν είχε ούτε πιστόλι ούτε κανένα άλλο όπλο. Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η ζώνη με τα εκρηκτικά είναι πραγματική, όμως θεωρήσαμε πως ήταν για την ασφάλεια των επιβατών», δήλωσε νωρίτερα ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.
Η απόλυτη σύγχυση 
Νωρίτερα, ο αεροπειρατής, τον οποίον οι πληροφορίες ανέφεραν ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά, ζήτησε να παραδοθεί με τετρασέλιδη επιστολή του σε γυναίκα, η οποία ζει στην Κύπρο.
Είχε απελευθρώσει 49 επιβάτες αιγυπτιακής καταγωγής, εκτός από 11 άτομα, πιθανώς Ευρωπαίους πολίτες και τα μέλη των πληρώματος, σύμφωνα με τη Egypt Air, μεταξύ των οποίων και δύο Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Ιωαννουπόλεως Δαμασκηνός και Μιτρίας Νικόδημος. 
Ωστόσο, οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. 
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των επιβατών είναι Βρετανοί και 10 Αμερικανοί. 
Το χρονικό
Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, στην Κύπρο, πραγματοποίησε λίγο μετά τις 8.40 το πρωί, αεροσκάφος της Egypt Air. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για αεροσκάφος, τύπου Airbus A320, το οποίο απογειώθηκε από αεροδρόμιο της Αιγύπτου. 
Το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας με προορισμό το Κάιρο, στις 8 πρωί. Πρόκειται για την πτήση MS -181
Ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επικαλούμενος αεροπειρατεία, η οποία έγινε γύρω στις 08:50.
Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, όπου βρίσκεται το αεροπλάνο απομονωμένο (στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου), βρίσκονται δυνάμεις ασφαλείας, ενώ έχει στηθεί επί τόπου ομάδα κρίσεωςγια την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν αεροπειρατή ζωσμένο με εκρητικά -αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι περισσότεροι.
Ο αεροπειρατής, ο οποίος απείλησε τον πιλότο ότι θα ανατινάξει το αεροσκάφος, ζήτησε γύρω στις 10 π.μ. να τοποθετηθούν οι σκάλες στο αεροπλάνο, ζητώντας να βγουν τα γυναικόπαιδα αιγυπτιακής καταγωγής, τα οποία και απελευθερώθηκαν. 
Γύρω στις 10 π.μ. απελευθερώθηκαν 50 επιβάτες αιγυπτιακής καταγωγής και κρατούνται ακόμη 15 άτομα. 
Σύμφωνα με τις συνομιλίες που ακούει ο πύργος ελέγχου,ο πιλότος παραμένει ψύχραιμος. 
Στο αεροδρόμιο βρίσκονται οι υπουργοί Άμυνας, Μεταφορών και Εξωτερικών και έχουν μεταβεί ασθενοφόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ το αεροδρόμιο Λάρνακας έχει κλείσει και όλα τα αεροσκάφη που θα προσγειώνονταν στην πόλη, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο Πάφου. 
Οι πτήσεις προς Λάρνακα κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο της Πάφου, ενώ η Αστυνομία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό. 
Στο αεροπλάνο δεν επιβαίνουν Κύπριοι, ούτε Ισραηλινοί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: