Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μίντια

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσαν την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και μέσα ενημέρωσης.

 
Η εξεταστική «διερευνήσει της νομιμότητας  της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης  από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων στην αίτηση, οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές προτείνουν... τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:

Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.
Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.
Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.
Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.
«Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους», επισημαίνεται στην πρόταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: