Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του Ναζίμ Λαχράουι

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, που δημοσίευσαν την πληροφορία της σύλληψης του καταζητούμενου για τις επιθέσεις των Βρυξελλών διευκρινίζουν ότι ο συλληφθείς ύποπτος δεν είναι τελικά ο Ναζίμ Λαχράουι.
Η Libre Belgique γράφει ότι ο συλληφθείς είναι...
άλλο πρόσωπο, ενώ η Derniere Heure, που πρώτη δημοσίευσε την πληροφορία, διευκρινίζει ότι ο κρατούμενος από την περιοχή του Αντερλεχτ ταυτοποιήθηκε εσφαλμένα.
Η αστυνομία και η εισαγγελία έχουν αρνηθεί να κάνουν σχόλια, αλλά θα δώσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι.
Ο Ναζίμ Λαχράουι μεγάλωσε στις Βρυξέλλες, στη γειτονιά του Schaerbeek, και ήταν γνωστός στην αστυνομία.
Πιστεύεται ότι είχε ταξιδέψει στη Συρία το 2013 και ότι ήταν άνθρωπος-«κλειδί» στο κύκλωμα στρατολόγησης νεαρών τζιχάντ στις Βρυξέλλες.
Belgian Federal Police via AP
Το 2014 είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να επιστρέψει στο Βέλγιο.
Καταζητείται ήδη από τη Δευτέρα επειδή βρέθηκε το dna του στα κρησφύγετα που χρησιμοποίησαν οι δράστες του Παρισιού πέρυσι. Είχε ταξιδέψει στην Ουγγαρία τον Σεπτέμβριο μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ που έχει συλληφθεί.
Σύμφωνα με το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Bελγίου (RTBF), μπορεί να είναι ένας από τους κατασκευαστές των εκρηκτικών μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Καμικάζι τα αδέλφια Ελ Μπακράουι 

Οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό ήταν οι αδελφοί Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουι, κάτοικοι Βρυξελλών, γνωστοί στην αστυνομία για ποινικά αδικήματα.
Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι τα δύο αδέρφια έδρασαν στο αεροδρόμιο αλλά το δίκτυο RTBF μεταδίδει ότι ο Ιμπραήμ είναι ύποπτος για την επίθεση στο αεροδρόμιο και ο αδερφός του, Χαλίντ, για το μετρό.
Αν επιβεβαιωθεί αυτό, προκύπτει το ερώτημα ποιος είναι ο τρίτος άνδρας που εμφανίζεται στη φωτογραφία από τις κάμερες ασφαλείας.
Βέβαια, ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η πρώτη επίθεση σημειώθηκε στις 08:00 το πρωί και η δεύτερη στις 09:11, δηλαδή υπήρχε χρόνος να φύγει από το αεροδρόμιο και να κατευθυνθεί στο μετρό.
Τα αδέλφια Μπακράουι χθες στο αεροδρόμιο των ΒρυξελλώνAP Photo/Kamil Zihnioglu
Ο Χαλίντ, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα στη συνοικία Φόρεστ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα.
Μετά την επιχείρηση στο διαμέρισμα βρέθηκαν «σημαία» του Ισλαμικού Κράτους, οπλισμός και ένα αποτύπωμα του βασικού υπόπτου των επιθέσεων του Παρισιού Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από τη βελγική αστυνομία. 
Ένας από τα δύο αδέλφια φέρεται να είχε νοικιάσει ένα από τα κρησφύγετα των δραστών του Παρισιού στο Σαρλερουά του Βελγίου, εκεί όπου συναντήθηκαν οι Αμπντελχαμίν Αμπαούντ (δράστης του μακελειού στο Παρίσι, βρέθηκε νεκρός στο Μπατακλάν) και Μπιλάλ Χάντφι (βομβιστής αυτοκτονίας στο στάδιο της Γαλλίας).
Επίσης ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι αδερφοί Μπακράουι προμήθευσαν πυρομαχικά και όπλα στους δράστες των επιθέσεων στο Μπατακλάν και στα καφέ του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: