Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Αβεβαιότητα ενώ τα καράβια... πηγαινοέρχονται

Πρόσφυγες στην Ειδομένη
Νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών είχαμε το πρωί σε Πειραιά και Ελευσίνα, ενώ αυξημένες ήταν αυτές στα νησιά το τελευταίο 24ωρο. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι πρόσφυγες προσπαθούσαν να μάθουν και να ενημερωθούν για το τι ακριβώς προβλέπει.
Το «φράγμα» των 50.000 προσφύγων έσπασε για πρώτη φορά σήμερα ο...
αριθμός των εγκλωβισμένων στην ελληνική επικράτεια, μία ημέρα μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό, που κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.
Η αύξηση του αριθμού των αφίξεων σε 1.662 προκαλεί ανησυχία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργου Κυρίτση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, καθώς για να λειτουργήσει η συμφωνία, είναι απαραίτητη η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας.
Για το επιχειρησιακό πλάνο εφαρμογής της συμφωνίας πραγματοποιήθηκε ήδητηλεδιάσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων με τη συμμετοχή του συντονιστή από την πλευρά της Κομισιόν για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτιν Βερβέι, και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Ταφύλλη.

Διαμαρτυρίες για τα κλειστά σύνορα στην Ειδομένη

Να ανοίξουν τα σύνορα και να τους επιτραπεί η διέλευση στην ΠΓΔΜ ζητούν πρόσφυγες στην Ειδομένη, όπου σήμερα πραγματοποιήθηκαν δύο παράλληλες συγκεντρώσεις.
Η μία έγινε πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές από μικρή ομάδα Σύρων, που κρατούν πλακάτ με συνθήματα όπως «ανοίξτε τα σύνορα» και «πεθαίνουμε εδώ».
Λίγα μέτρα πιο πέρα, σε χωράφι, Κούρδοι Γεζίντι έκαναν την δική τους διαμαρτυρία, θέλοντας να επιστήσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο δικό τους, ξεχωριστό πρόβλημα.
Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο 22χρονος Σαλίμ από το Ιράκ, η κοινότητα των Γεζίντι διώκεται με τον πλέον άγριο τρόπο από τον ISIS, περισσότερο από κάθε άλλη μειονότητα λόγω των θρησκευτικών της πιστεύω.

Κλινάμαξες του ΟΣΕ θα στεγάσουν πρόσφυγες

Εξι κλινάμαξες «επιστρατεύει» προς το παρόν, ο ΟΣΕ για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασής τους.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιο Σχίζα, οι κλινάμαξες χωρητικότητας 40 κλινών η καθεμία, ήταν παροπλισμένες εδώ και μία πενταετία.
«Στόχος μας πάντως είναι να φέρουμε συνολικά 20 βαγόνια στην Ειδομένη» κατέληξε ο ίδιος.
Αυξημένος εμφανίζεται ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται στην Ειδομένη με όσους βρίσκονται εντός του camp να υπολογίζονται σε 13.250. Επίσης, στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου παραμένουν 1.250 άτομα.
Πρόσφυγες στον ΠειραιάEUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Μεταφέρθηκαν οι μισοί από τα νησιά

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει στη μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και αναζητάει και νέους χώρους για τη φιλοξενία τους. Ένας από τους χώρους που εξετάζονται, είναι έκταση δίπλα στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Καθώς η πλειονότητα της προσφυγικής ροής, (όσοι προέρχονται από τη Συρία και το Ιράκ), αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες σε πολύ μεγάλο ποσοστό, μεγαλύτερο από 75%, θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθούν ραγδαία τα αιτήματα ασύλου, τα οποία θα εξετάζονται κατά πάσα πιθανότητα στα hot spot που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά.  
Μέχρι στιγμής έχει γίνει η μεταφορά περίπου των μισών προσφύγων από τα νησιά και οι πρόσφυγες που παραμένουν σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Ρόδο ανέρχονται σε 5.538. Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιείται όχι μόνο το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τα λιμάνια της Ελευσίνας και της Καβάλας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου, σήμερα 13.711 πρόσφυγες βρίσκονται στην Αττική (Περαιά, Σχιστό, Ελαιώνας, Ελληνικό, Άγιος Ανδρέας, Μαλακάσα, Λαύριο).
Στην Κεντρική Ελλάδα αριθμούνται 2.569 πρόσφυγες, με τους περισσότερους να φιλοξενούνται στο στρατόπεδο της Ριτσώνας στην Εύβοια (826) και στο στρατόπεδο στο Κουτσόχερο Λάρισας (766).
Στη Βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται συνολικά 28.593 άτομα. Για πρώτη φορά 1.045 πρόσφυγες διαμένουν από χτες στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κατσικά Ιωαννίνων.

Στους 5.132 οι πρόσφυγες στον Πειραιά

Στους 5.132 έχει ανέλθει ο αριθμός των προσφύγων που διαμένουν στο λιμάνι του Πειραιά, αφού το πλοίο «Αριάδνη» έφτασε με 582 ανθρώπους από δύο νησιά τουανατολικού Αιγαίου
Με πούλμαν και λεωφορεία μεταφέρονται σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα.
Στο λιμάνι της Ελευσίνας κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το λιμενικό σώμα τουλάχιστον 1.344άτομα έχουν περισυνελεγεί από την Παρασκευή το πρωί 18/03 έως τη Δευτέρα το πρωί 21/03 σε 26 περιστατικά έρευνες και διάσωσης που έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Η Ήπειρος υποδέχεται τους πρόσφυγες

Το πρώτο μεγάλο τεστ για την υποδοχή των προσφύγων περνάει η Ήπειρος από χθες το βράδυ, αφού πλέον φιλοξενεί σε τέσσερα σημεία υποδοχής αριθμούς ανθρώπων που μετριούνται σε χιλιάδες.
Το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας έχει δημιουργηθεί στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά, μερικά χιλιόμετρα έξω από τα Ιωάννινα.
Το κέντρο δημιουργήθηκε εκ του μηδενός, ύστερα από εντατικές εργασίες δύο εβδομάδων από τον στρατό και μπορεί να φιλοξενήσει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους σε σκηνές των 7-10 ατόμων.  

Καλούνταν οι πρόσφυγες, να κατεβούν στο λιμάνι 

Στα νησιά, η επιχείρηση εκκένωσης της Λέσβου ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου, όπου στο hotspot της Μόριας μέσω μεγαφώνων καλούνταν οι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Ιράκ, να κατεβούν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, να εκδώσουν εισιτήριο και να ταξιδέψουν με το πλοίο (μέχρι τώρα λειτουργούσε ως «πλωτό ξενοδοχείο») «Ελευθέριος Βενιζέλος» για Καβάλα. Στον προσφυγικό καταυλισμό του Καρά Τεπέ βρέθηκαν λεωφορεία, προκειμένου να μεταφέρουν πρόσφυγες στο λιμάνι, με ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Κατά την ώρα επιβίβασης των προσφύγων στο πλοίο το μεσημέρι του Σαββάτου, στο λιμάνι λάμβανε χώρα πορεία διαμαρτυρίας υπέρ των ανοιχτών συνόρων από μαθητές, ΕΛΜΕ, ΟΤΑ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΜΜΕΛ, Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εθελοντές ντόπιους και ξένους, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής προορισμός.
Στη Χίο, στην άμεση μετατροπή του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (πρώην ΒΙΑΛ) σε Κέντρο Προσωρινής Κράτησης, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές της Χίου. 
Οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει αναστάτωση στις ΜΚΟ και τις άλλες εθελοντικές ομάδες που είδαν εν μιά νυκτί τα Κέντρα Καταγραφής να μετατρέπονται σε αυστηρά ελεγχόμενα κέντρα συγκέντρωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: