Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Σε εξέλιξη επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής στις Βρυξέλλες

Σε επιφυλακή οι ειδικές δυνάμεις της χώρας
Σημαντική αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στο προάστιο Schaerbeek των Βρυξελλών, περιοχή που θεωρείται «ορμητήριο» των τρομοκρατών που σκόρπισαν τον τρόμο στη βελγική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση του Βελγίου, οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν σε κατοικία και ακούστηκαν εκρήξεις.
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
Το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι RTBF μετέδωσε πως συνελήφθη ένας άντρας, πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.
Την ίδια ώρα,...
δημοσιεύματα συνδέουν τη σημερινή επιχείρηση με τη σύλληψη υπόπτου στη Γαλλία.

Έξι συλλήψεις αργά χθες βράδυ

Έξι άτομα συνελήφθησαν αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες σε επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχαν ειδικές δυνάμεις και τεθωρακισμένα με την υποστήριξη ελικοπτέρων.
Σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RTBF, στόχος των επιχειρήσεων ήταν άτομα που συμμετείχαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Βέλγιο.
Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας επιβεβαίωσε τις συλλήψεις, τρεις από τις οποίες έγιναν έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, στο κέντρο των Βρυξελλών. Ακόμη ένα άτομο συνελήφθη στο προάστιο Jette.
Η απόφαση για την απαγγελία κατηγοριών για τους υπόπτους θα ληφθεί σήμερα, ενώ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η ταυτότητά τους.
Στιγμιότυπο από την επιχείρηση της αστυνομίας στο ΣκααρμπέκΣτιγμιότυπο από την επιχείρηση της αστυνομίας στο Σκααρμπέκ | AP Photo/Alastair Grant

Καταζητούνται δύο άτομα

Βελγικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο ύποπτοι διαφεύγουν ακόμα: πρόκειται για δύο άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας να συνοδεύουν τους δράστες σε αεροδρόμιο και μετρό.
Η εφημερίδα De Standaard αναφέρει κρατείται ότι ο άνδρας που παρουσιάζεται να συνοδεύει τον Χάλιντ Ελ Μπακράουι στο μετρό, ωστόσο η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Συλλήψεις στη Γερμανία

Δύο άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες συνελήφθησαν σήμερα στο Ντίσελντορφ.
Όπως μεταδίδει το Spiegel, ο ένας ύποπτος είχε επίσης συλληφθεί το καλοκαίρι του 2015 από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα με τη Συρία και είχε απελαθεί στο Άμστερνταμ στο ίδιο αεροπλάνο με τον Χαλίντ Μπακράουι.
AP Photo/Michael Probst
Οι αρχές ερευνούν αν οι δύο άνδρες γνωρίζονταν μεταξύ τους ή απλώς ταξίδευαν μαζί.
Στο κινητό του δεύτερου υπόπτου βρέθηκαν δύο sms που φέρουν ημερομηνία τη μέρα των επιθέσεων: το ένα περιείχε το όνομα του Χαλίντ, ενώ το δεύτερο, που είχε σταλεί στις 09:08 το πρωί της Τρίτης, δηλαδή τρία λεπτά πριν ο Χαλίντ ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά στο μετρό, έγραφε μόνο τη λέξη «τέλος».
Συνεχείς έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών | AP Photo/Alastair Grant

Στόχος, πυρηνικές εγκαταστάσεις;

Σύμφωνα με την Dernier Heure, οι αδελφοί Μπακραουί (καμικάζι σε μετρό και αεροδρόμιο) είχαν καταγράψει σε βίντεο διάρκειας 10 ωρών την καθημερινή ρουτίνα του επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Βελγίου με κρυφή κάμερα.
Η αστυνομία επιβεβαίωσε την ύπαρξη του βίντεο αλλά όχι ποιος το γύρισε.
Αν και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας υποστηρίζουν ότι δεν θα ήταν καθόλου εύκολονα γίνει τρομοκρατική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό, 140 στρατιώτες έχουν σταλεί για λόγους ασφαλείας στις τρεις εγκαταστάσεις του, οι οποίες έχουν «σφραγιστεί» και για προληπτικούς λόγους έχει απομακρυνθεί το μη απαραίτητο προσωπικό.
Σε αυτό το κλίμα, ο Βέλγος υπουργός Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη. «Εάν σκεφθεί κανείς όλα τα γεγονότα (σ.σ. από την ενημέρωση που έκαναν οι Τούρκοι έως σήμερα) τίθενται σοβαρά ερωτήματα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην ισλαμική απειλή», είπε.
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Αμερικανοί και Δανοί ανάμεσα στα θύματα

Τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πολίτες σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να προσφέρει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και τρεις Δανοί πολίτες, γνωστοποίησε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: