Παρά τις τρομερές αποκαλύψεις των τελευταίων ετών, παρά τις υποσχέσεις των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για πάταξη της φοροαποφυγής, οι φορολογικοί παράδεισοι του πλανήτη ζουν και βασιλεύουν και βρίσκονται στο επίκεντρο της τραπεζικής στρατηγικής.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από πρόσφατη μελέτη που εκπόνησαν η γνωστή ΜΚΟ Oxfam και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις CCFD-Terre Solidaire και Secours Catholique-Caritas για τη δραστηριότητα των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της Γαλλίας σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους.
Η...
μελέτη αξιοποιώντας για πρώτη φορά τη νέα νομοθεσία στη Γαλλία -η οποία υποχρεώνει τις μεγάλες τράπεζες να δημοσιοποιούν λεπτομερώς ανά χώρα δραστηριότητες και οικονομικά στοιχεία- διαπιστώνει ότι οι «πέντε μεγάλες» της γαλλικής τραπεζικής συνεχίζουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μέρος από τα κέρδη τους στους φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη προκειμένου να πληρώνουν λιγότερους φόρους και να αβγατίζουν τα κέρδη τους.Αποκαλύψεις
Η έκθεση αποκάλυψε συγκεκριμένα ότι οι BNP Paribas, BPCE, Société Générale, Crédit Agricole και Crédit Mutuel-CIC δήλωσαν το 2014 το 1/3 των διεθνών τους κερδών σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους (4,907 δισ. ευρώ από ένα σύνολο 15,349 δισ. ευρώ) παρότι την ίδια χρονιά οι δραστηριότητές τους σε αυτούς τους προορισμούς αντιπροσώπευαν:
α) μόλις το ¼ των διεθνών τους εσόδων (13,540 δισ. ευρώ από 53,054 δισ. ευρώ),
β) το 1/5 των καταβληθέντων φόρων (825 εκατ. ευρώ έναντι 4,043 δισ. ευρώ) και
γ) το 1/6 του προσωπικού τους (42.968 από 263.893 υπαλλήλους).
Η δήλωση κερδών σε φορολογικούς παραδείσους επιτρέπει σε μια τράπεζα της Γαλλίας να πληρώνει περίπου τον μισό φόρο από αυτόν που θα κατέβαλλε αν τα δήλωνε σε άλλες χώρες του κόσμου.
Η έκθεση διαπίστωσε μάλιστα ότι σε 19 περιπτώσεις οι τράπεζες δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο στους φορολογικούς παραδείσους όπου δήλωσαν τα κέρδη τους.
Μόνο στα Νησιά Καϊμάν, οι πέντε γαλλικές τράπεζες είχαν συστήσει 16 θυγατρικές εταιρείες, οι οποίες αν και δεν είχαν ούτε έναν υπάλληλο εκεί, δήλωναν κέρδη 45 εκατ. ευρώ.
Συνολικά υπαλλήλους δεν είχαν 35 θυγατρικές των τραπεζών σε φορολογικούς παραδείσους.
Η μεταφορά των κερδών είχε πάντως αποτέλεσμα οι θυγατρικές των γαλλικών τραπεζών στους φορολογικούς παραδείσους να δείχνουν ότι είναι κατά μέσο όρο 60% πιο επικερδείς απ’ ό,τι οι υπόλοιπες στις άλλες χώρες, ενώ οι υπάλληλοί τους 2,6 φορές πιο παραγωγικοί από τους άλλους.
Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης ότι οι τράπεζες δεν εγκατέλειψαν ποτέ τις ριψοκίνδυνες και τις κερδοσκοπικές τους δραστηριότητες.
Απλά μετέφεραν την έδρα στους φορολογικούς παραδείσους.
Η νομική σύμβουλος της Oxfam France, Manon Aubry, σημείωσε ότι η πρακτική μεταφοράς των τραπεζικών κερδών στους φορολογικούς παραδείσους δεν είναι πρακτική μόνο των γαλλικών τραπεζών. «Τα ίδια κάνουν τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις και άλλων ευρωπαϊκών χωρών», τόνισε.
Η νομοθεσία της Ε.Ε. πάνω στην οποία στηρίχθηκε η ανάλυση της μελέτης απαιτεί από τις τράπεζες να αποκαλύπτουν πληροφορίες για τις δραστηριότητές τους και τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα όπου λειτουργούν.
Υιοθετήθηκε πριν από δύο χρόνια, όμως μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία την έχει εισαγάγει στο εθνικό της δίκαιο.
Η Lucie Watrnet που εργάστηκε στην έκθεση για λογαριασμό της CCFD-Terre Solidaire τόνισε ότι η νομοθεσία αυτή θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις πολυεθνικές:
«Οι δημόσιες υπηρεσίες τόσο στην Ευρώπη όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες υστερούν σε ζωτικούς πόρους για την Υγεία και την Παιδεία, ενώ οι απλοί πολίτες πληρώνουν υψηλούς φόρους. Είναι η ώρα για μια αποφασιστική δράση από την Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει αυτή η ξεδιάντροπη απάτη».
Πρόσφατη έκθεση του γαλλικού Κοινοβουλίου έδειξε ότι το ύψος της ετήσιας φοροδιαφυγής στη Γαλλία κυμαίνεται σήμερα μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις εθνικές δαπάνες για την Παιδεία.
efsyn
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου