Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Σαρώνουν την Κρήτη οι νοτιάδες – πυρκαγιές και ένας νεκρός

Νεκρός από πτώση δέντρου στα Χανιά ένας οδηγός
Ενας νεκρός και σοβαρότατα προβλήματα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τους θυελλώδεις νότιους ανέμους που πνέουν σήμερα στην Κρήτη. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στα Χανιά όταν δέντρο έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό του. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές σε Κίσσαμο και Σητεία.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στη Λεωφόρο Σούδας, στα Χανιά λίγο μετά τις 10 το πρωί. Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 58χρονος άνδρας, ο οποίος οδηγούσε κλειστό ημιφορτηγό, όταν έπεσε πάνω του κλαδί από ευκάλυπτο που βρισκόταν στο πλάι του δρόμου.

Παρά την... άμεση επέμβαση των διασωστών του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής, ο άνδρας άφησε στο σημείο την τελευταία του πνοή. 

Πτώση δέντρου σημειώθηκε και σε σχολείο του Βάμου Χανίων, τραυματίζοντας ευτυχώς ελαφρά στο πόδι έναν μαθητή Λυκείου. Το παιδί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της περιοχής εκτός κινδύνου. 

Πυρκαγιές

Εν τω μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές στο ανατολικό και δυτικό άκρο του νησιού.

Στην πιο σοβαρή από αυτές, στο Σφηνάρι Κισσάμου, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες από τις 7.30 το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Επί τόπου βρίσκονται 11 οχήματα με 21 άνδρε3ς της πυροσβεστικής ενώ αναμένεται να ζητηθεί και βοήθεια πυροσβεστικού ελικοπτέρου από την Αθήνα. 

Στη δεύτερη πυρκαγιά στη Σφάκα Σητείας καίγεται δασική και αγροτική έκταση, με τους ανέμους να φτάνουν τα 9 Μποφόρ. Στην περιοχή επιχειρούν πέντε οχήματα και 10 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 

Προβλήματα στις συγκοινωνίες

Εν τω μεταξύ προβλήματα σημειώνονται και στις συγκοινωνίες του νησιού.

Το πρωί 539 επιβάτες του πλοίο «Έλυρος» έμειναν για ώρες στα ανοιχτά του λιμανιού της Σούδας, καθώς λόγω των ανέμων ήταν αδύνατο το πλοίο να δέσει στην προβλήτα. 

Με προσπάθειες τεσσάρων ρυμουλκών πλοίων από τις 6 το πρωί το επιβατηγό κατάφερε να δέσει λίγο μετά τις 10 και να αποβιβάσει με ασφάλεια τους επιβάτες. 

Προβλήματα σημειώνονται και στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, όπου δεν κατάφεραν να προσγειωθούν δύο πτήσεις από Αθήνα και μία από Θεσσαλονίκη.

Παρά τις προσπάθειες των πιλότων και για λόγους ασφαλείας κρίθηκε αναγκαίο οι δύο πτήσεις να επιστρέψουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, ενώ στη συνέχεια δόθηκε εντολή να κλείσει εντελώς το αεροδρόμιο Ηρακλείου, μέχρι να κωπάσουν οι άνεμοι. Ακυρώσεις πτησεων σημειώνονται και στο αεροδρόμιο των Χανίων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: