Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Συναγερμός στις Βρυξέλλες

Τρόμος στο Βέλγιο
Μπαράζ εκρήξεων στη βελγική πρωτεύουσα, που βρίσκεται ξανά στο ύψιστο επίπεδο συναγερμού. Τουλάχιστον 28 νεκροί και 90 τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο των Βρυξελλών «Zaventem» και την έκρηξη στο μετρό του Μάαλμπεκ κοντά στα γραφεία της Κομισιόν. Αυξημένα μέτρα ασφαλείας σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Συνεχής ενημέρωση... 

Σε συνεχή επαφή με τις βελγικές αρχές ο Λευκός Οίκος(14:21)

Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις βελγικές αρχές, ενώ η αμερικανική πρεσβεία έχει «ανοίξει» ειδική τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες αναφορικά με τις επιθέσεις.
Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε σχετική ενημέρωση το πρωί στην Κούβα σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.
AP Photo

Η Γαλλία συμπαραστέκεται στο Βέλγιο (σκίτσο) (14:12)

Μία δυνατή εικόνα δημιούργησε ο σκιτσογράφος Plantu: 

Βρέθηκαν όπλα στο αεροδρόμιο (14:03)

Όπλα βρέθηκαν στο κτίριο του αεροδρομίου Zaventem, σύμφωνα με τη βέλγικη τηλεόραση RTBF.

Μάρτυρας: «Πολλοί άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν» (13:55)

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός μάρτυρα στο Γαλλικό Πρακτορείο, που δήλωσε ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά.
«Ένας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο.
Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθείAP Photo
Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια.
Πολλοί άνθρωποι ακρωτηριάστηκαν...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο. Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο.

Βαλς: Βρισκόμαστε σε πόλεμο (13:45)

AP Photo/Michel Euler
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο» και «απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο, χρειάζεται μια κινητοποίηση όλων των αρχών», δήλωσε παράλληλα ο Γάλλος πρωθυπουργόςΜανουέλ Βαλς, έπειτα από έκτακτη σύνοδο της ομάδας διαχείρισης κρίσεων που συγκάλεσε ο Φρανσουά Ολάντ.
Η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά υψηλή» απειλή για την ασφάλειά της, συμπλήρωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη στο βελγικό λαό. «Είναι η Ευρώπη στο σύνολο της που δέχτηκε το πλήγμα», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.


Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία εντείνουν τα μέτρα ασφαλείας (13:36)

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας ανακοίνωσαν πως λαμβάνουν οι Βρετανία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία και Φινλανδία.
Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα μέτρα ασφαλείας σε βασικά σημεία σε όλη τη χώρα μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές αρχές ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας, όπως και τους ελέγχους στα σύνορα με το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής αστυνομίας.
AP Photo/Michel Euler
Η αστυνομία της Δανίας ανέφερε πως έχει αυξήσει τις περιπολίες στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης και άλλα κύρια σημεία της πόλης έπειτα από τις φονικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό στην πόλη.
Η αστυνομία στη Σουηδία ανακοίνωσε ότι ενίσχυσε την παρουσία της στα αεροδρόμια και έλαβε επιπρόσθετα μέτρα ασφαλείας σε άλλους δημόσιους χώρους. Ο Φινλανδός υπουργός Εσωτερικών Πετέρι Όρπο έγραψε στο Twitter: «Φινλανδοί αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν αυξήσει την επιτήρηση στο αεροδρόμιο Ελσίνκι-Βαντάα.

«Μία άνανδρη επίθεση» (13:25)

«Μαύρη μέρα» για τη χώρα και τους Βέλγους χαρακτήρισε τη σημερινή στις πρώτες του δηλώσεις ο πρωθυπουργός του Βελγίου.
«Φοβόμασταν επίθεση και έγινε», δήλωσε ο  Σαρλ Μισέλ κάνοντας λόγο για «τυφλές, βίαιες και δειλές» επιθέσεις.
Σε διάγγελμά του στον βελγικό λαό μίλησε για δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που είχαν αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς και τραυματίες, ορισμένους σε σοβαρή κατάσταση, χωρίς να δώσει ακριβή αριθμό θυμάτων. 
Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ενωμένοι. Την ώρα της τραγωδίας πρέπει να μείνουμε ψύχραιμοι και αλληλέγγυοι. (...) Αυτό που φοβόμασταν συνέβη.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για πιθανή σχέση της σύλληψηςΣαλάχ Αμπντεσλάμ και των σημερινών επιθέσεων.  Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται υποψίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και γι' αυτό οι βελγικές αρχές λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας.
O Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Καμικάζι πίσω από τη μία έκρηξη (13:19)

Η μία από τις εκρήξεις είναι πιθανόν ότι προκλήθηκε από βομβιστή αυτοκτονίας, διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντρικ Βαν Λίου.

To κατεστραμμένο βαγόνι (13:15)

Ο Ερυθρός σταθμός στις Βρυξέλλες κάνει έκκληση για αίμα.

15 νεκροί και 55 τραυματίες από την έκρηξη στο Μάαλμπεκ [ Βίντεο ] (13:01)

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τα πολύνεκρα χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Σε 15 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι συνολικά 90 τραυματίες.
Δεκαπέντε είναι οι νεκροί από την έκρηξη στο μετρό, 10 σοβαρά τραυματισμένοι και 45 ελαφρά τραυματισμένοι, επιβεβαιώνει το δίκτυο μεταφορών, STIB, σύμφωνα με τη βελγική τηλεόραση, RTBF.

«Δεν έκλεισαν τα σύνορα» λέει ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών (12:57)

Στη διάψευση ότι έκλεισαν τα σύνορα προχώρησε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, που παράλληλα ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να αναπτυχθούν 1.600 επιπλέον αστυνομικοί και μέλη της χωροφυλακής για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα και στα δημόσια μέσα μεταφοράς.
Συνολικά 400 ακόμη αστυνομικοί θα ενισχύσουν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και θα επικεντρωθούν επίσης εκ νέου οι περιπολίες του στρατού στους χώρους των δημόσιων μέσων μεταφοράς.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: