Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Mε το βλέμμα στις κάλπες και τη διάσπαση

Αλέξης Τσίπρας
Το σενάριο για άμεση παραίτηση της κυβέρνησης, ώστε να οδηγηθούμε στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα μέσα Σεπτεμβρίου εξετάζει ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την «καταιγίδα» εισηγήσεων που δέχτηκε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, ενώ στο Μαξίμου έχουν δείξει ιδιαίτερη φροντίδα για δημοσκοπήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιθυμεί να...
αυξήσει το πολιτικό κεφάλαιο της με την τριπλή κίνηση -Σκουριές, πώληση αεροδρομίων και Ευρωκοινοβούλιο- προκειμένου να αξιοποιήσει όλα τα ρήγματα εντός του σκληρού μνημονιακού πλαισίου.

Την ίδια ώρα, κλιμακώνεται η ένταση στο εσωκομματικό τοπίο μετά τη χθεσινή μετωπική σύγκρουση Παναγιώτη Λαφαζάνη και Μαξίμου με εκατέρωθεν βαριές εκφράσεις και υπαινιγμούς.

Παρά το ότι υπάρχουν στελέχη και από τις δύο πλευρές που δίνουν την ύστατη μάχη της ενότητας, το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι οριστικό ύστερα από τις εκατέρωθεν δηλώσεις.

«Δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το “πράσινο φως” στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο Μνημόνιο», ξεκαθάρισε χθες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Απαντώντας στον Νίκο Παππά, που μέσω της «Εφ.Συν.» κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα ότι επιθυμεί «Μνημόνιο και δραχμή», δήλωσε ότι «οι κυρίαρχοι κύκλοι έχουν φορτώσει σε μια ενδεχόμενη προοπτική εθνικού νομίσματος όλες τις συμφορές που μπορεί να ανακαλύψει και η πιο νοσηρή φαντασία ότι είναι δυνατόν να ενσκήψουν σε αυτή τη χώρα».

Με τη σειρά της η Όλγα Γεροβασίλη κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα ότι «με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» και ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Στην κυβερνητική εκπρόσωπο απάντησαν κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας κάνοντας λόγο για επίθεση της κυβέρνησης, που αποβλέπει να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές-εξπρές.

«Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου», ανέφεραν.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνισαν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας».
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια: