Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Βαρουφάκης: Δεν συμμετέχω σε μνημονιακό κόμμα

Γιάνης Βαρουφάκης
«Προδώσαμε μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», είναι ο τίτλος συνέντευξης τού τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, στο γαλλικό περιοδικό Nouvel Observateur.

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να μπει στις εκλογικές λίστες άλλου κόμματος στις επερχόμενες εκλογές ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ως εξής: «Εάν οι πρόωρες εκλογές οδηγούν σε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα που θα έχει λάβει λαϊκή εντολή για την εφαρμογή της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου, προφανώς δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω. Ο...
Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου, όπου βοηθήσαμε στην de facto συνθηκολόγηση της χώρας, και εξήγησε τις θέσεις του. Σύμφωνα με αυτόν, βασίστηκαν σε ένα σοβαρό δίλημμα: είτε θα δεχόμασταν αυτό το μη βιώσιμο πρόγραμμα είτε θα εφαρμοζόταν το σχέδιο Σόιμπλε της ''εκπαραθύρωσης'' της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Και αυτό είναι οι βασικές αντιρρήσεις μου: δεν πιστεύω ότι αυτό είναι το δίλημμα. Πιστεύω ότι το "σχέδιο Σόιμπλε" υλοποιείται... Και εκεί διαφέρουν οι απόψεις μας. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία είναι η εναλλακτική στο Grexit του Σόιμπλε, εγώ πιστεύω ότι αυτό το Μνημόνιο είναι μέρος του σχεδίου του Σόιμπλε».

Σχετικά με τον ρόλο της Γαλλίας στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι «η Γαλλική κυβέρνηση είχε παρόμοια θέση με τη δική μας. Αλλά εκτός από ορισμένες κουβέντες υποστήριξης από τον Μισέλ Σαπέν, δεν εκφράστηκε σε πραγματική υποστήριξη. Οι παρεμβάσεις απορρίπτονταν αμέσως από άλλες πλευρές και κυρίως από τον Σόιμπλε. Είναι αλήθεια ότι όταν επεσήμανα τη μεγάλη διαφορά όσων λέγονταν κατ' ιδίαν και όσων λέγονταν δημόσια, ένας υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος μου είπε ότι "η Γαλλία δεν είναι πλέον αυτό που ήταν κάποτε"».  

Σε ερώτηση εάν τον πρόδωσε ο κ. Τσίπρας, ο πρώην ΥΠΟΙΚ είπε: «Πιστεύω ότι εμείς προδώσαμε μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Με το δημοψήφισμα ο λαός σαφέστατα μάς είπε: ''Δώστε μάχη για μία καλύτερη συμφωνία κι αν σας απειλούν με Grexit ή με άλλη καταστροφή, μη φοβηθείτε''».

Το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, ήταν η επόμενη ερώτηση. «Δεν μπορώ να φανταστώ το πώς θα συμμετάσχει χωρίς αυτό να δημιουργήσει τεράστια εσωτερικά προβλήματα στο Ταμείο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που λένε να γίνει συζήτηση για το ελληνικό χρέος», είπε ο Γ. Βαρουφάκης.

Ποια είναι η δική του λύση στο πρόβλημα; «Θα σας θέσω εγώ μία ερώτηση την οποία έθεσα και στα μέλη του Eurogroup: Δεν θα ήταν καλύτερα να καταργήσουμε τις εκλογές στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα; Τουλάχιστον αυτό θα ήταν σαφές. Μετά θα λέγαμε ότι δημιουργήσαμε μία νομισματική ένωση στην Ευρώπη, η οποία καταργεί τη δημοκρατία σε χώρες που δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους».

Για τον φίλο του και νυν υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι «διορίστηκε -και το γνωρίζει πλήρως αυτό- για να εφαρμόσει τη συνθηκολόγηση».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι παραμένει «πολιτικά ενεργός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: